Manasterscy h. Sas

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Lis_Tad

Sympatyk

Manasterscy h. Sas

Post autor: Lis_Tad »

Szukam informacji o rodzie Manasterskich. Wielce prawdopodobnie z przydomkiem Jędrzejkowicz. W kilku aktach był takowy przydomek zapisany.

Przeanalizowałem dostępne u Mormonów akta z terenu Petlikowiec Starych (generalnie Kujdanów i Bobulińce). Szukam nowych punktów zaczepienia. Być może ktoś z Was zetknął się z tym nazwiskiem?

Czy ktoś ma / widział np. metryki józefińskie ew franciszkańskie dla miejscowości Bobulińce lub Kujdanów?

pozdrawiam,
Tadeusz
J_Agni

Sympatyk

Manasterscy h. Sas

Post autor: J_Agni »

Mam ślad, ale niewiele wiem, bo to mocno boczna linia, może się przydadzą miejscowości:
Monasterski – Jędrzejkowicz, ur 1905 Horodyszcze, zamieszkały 1937 Stanisławów.
Mam też możliwość kontaktu z jego rodziną, ale to już na priv
Agnieszka
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Manasterski - Monasterski to nazwisko notowane na Lubelszczyźnie (Biskupice) od 1702/1706 roku
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
anytram
Adept
Kontakt:

Post autor: anytram »

W 1814 w parafii Warta k. Sieradza bierze ślub Filip Manasterski syn Antoniego i Elżbiety z Wazyńskich. Napisano, że jego metryka została wyjęta z ksiąg kościoła parafialnego Łomzeńskiego.
Lis_Tad

Sympatyk

Post autor: Lis_Tad »

Z małym poślizgiem dziękuję za wpisy. Jak powiedział kiedyś pewien starozakonny spóźniając się na pociąg, lepiej późno niż wcale.

W tak zwanym międzyczasie, przeanalizowałem m.in wywody szlacheckie dostępne u Mormonów oraz nabyłem, drogą kupna, metryki józefińskie i franciszkańskie.

Dla potomnych. Manasterscy żyjący w Kujdanowie (z okresu ok 1780/1860) wywodzą się z Manasterskich ze wsi Manasterzec, Sambor.

Pozdrawiam,
Tadeusz
matneck

Sympatyk

Post autor: matneck »

Dzień dobry,

Zatem dotarł pan do poniższego drzewa genealogicznego: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1396487

Czy ma pan rozbudowane drzewo dotyczące Manasterskich z Dobropola?

Pozdrawiam,

Mateusz
TomaszOsmolski

Post autor: TomaszOsmolski »

Maja babcia w swoich zapiskach wymienia krewnych mojego pradziadka Wladyslawa Osmolskiego zmarlego pod koniec XIX wieku. Sa to: Laura z Manasterskich Hulimkowa i Jozef Manasterski, ktory mial syna Wladyslawa pozniejszego proboszcza w Podhorcach.

Pozdrawiam, Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”