[color=darkblue]Dzień dobry!
Widzę ze jest tutaj ogromna liczba informacji. Czy ktoś mogłby mi powiedzieć:
1) czy można znaleźć kopie/skan ksiąg metrykalnych (urodzeń, małżeństw, zgonów) dla Parafi Poręba-Kocęby (Ostrów Mazowiecki)? Wiem że jest możliwość zamówienia od Mormonów ([url]http://www.familysearch.org/Eng/Library ... i)%2C+null[/url]), ale ciekawy jestem czy lub/kiedy będą one na portalu/internecie tutaj.
2) jeśli nie są na portalu z kim (biurze) mogłbym się skontaktować? (znam już nr. akty, rok, itd)
Dziękuję.
Grant[/color]
Parafia Poręba-Kocęby (Ostrów Mazowiecki)?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Pieniążek_Stanisław

Potrzebuję pomoc
Widzę, że naprawdę jesteś jeszcze surowy. Żadnych metryk od Mormonów nie obejrzysz na stronie internetowej. U Mormonów możesz zamówić mikrofilmy, które będziesz musiał sam przeglądać w czytelni naukowej ich ośrodka w Warszawie lub we Wrocławiu.
Szybciej i wygodniej było by samemu udać się do Archiwum Diecezjalnego w Płocku i przejrzeć ta samemu ksiegi. Można robić zdjęcia ze stron ze swoimi metrykami.
Pozdrawiam
Staszek
Szybciej i wygodniej było by samemu udać się do Archiwum Diecezjalnego w Płocku i przejrzeć ta samemu ksiegi. Można robić zdjęcia ze stron ze swoimi metrykami.
Pozdrawiam
Staszek
- Cieśla_Jerzy

Zacząłbym od kontaktu z parafią Poręba - gmina Brańszczyk, powiat wyszkowski. Może metryka jest jeszcze w kancelarii parafialnej.
PS. Prawidłowa nazwa miasta Ostrów, to Ostrów MazowieckA. Miejscowi mówią: mieszkam w Ostrowi, jadę do Ostrowi.
PS. Prawidłowa nazwa miasta Ostrów, to Ostrów MazowieckA. Miejscowi mówią: mieszkam w Ostrowi, jadę do Ostrowi.
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Dziękuję za odpowiedź. Jestem w Stanach i niestety nie mogę udać się do Archiwum Diecezjalnego w Płocku i przejrzeć ta samemu ksiegi. Czy są ludzie w Archiwum w Płocku którzy mogłbym się skontaktować (żeby robić zdjęcia i wsłac do mnie przez e-mail)?
Jak widziecie, mój Polski jest okropne. Przepraszam, ale nauczyłem się 15 lat temu!
Grant
Jak widziecie, mój Polski jest okropne. Przepraszam, ale nauczyłem się 15 lat temu!
Grant
Witaj Grant
Akta ,których poszukujesz powinny być w Archiwum Państwowym m.st.Warszawy -Oddział w Pułtusku.Rejon gminy Brańszczyk leży na obszarze działania tego archiwum.
Jest tylko warunek przedziału czasowego,w archiwach państwowych najstarsze akta, to początek XIX w.
Akta możesz zamówić przez internet i archiwum prześle Ci je na Twój e-mail.
Podaje adres e-mailowy archiwum w Pułtusku :apw.pultusk@warszawa.ap.gov.pl
oraz nr tel.0-23-692-34-97
Zygmunt
Akta ,których poszukujesz powinny być w Archiwum Państwowym m.st.Warszawy -Oddział w Pułtusku.Rejon gminy Brańszczyk leży na obszarze działania tego archiwum.
Jest tylko warunek przedziału czasowego,w archiwach państwowych najstarsze akta, to początek XIX w.
Akta możesz zamówić przez internet i archiwum prześle Ci je na Twój e-mail.
Podaje adres e-mailowy archiwum w Pułtusku :apw.pultusk@warszawa.ap.gov.pl
oraz nr tel.0-23-692-34-97
Zygmunt