Parafia Poręba-Kocęby (Ostrów Mazowiecki)?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Grant

Sympatyk

Parafia Poręba-Kocęby (Ostrów Mazowiecki)?

Post autor: Grant »

[color=darkblue]Dzień dobry!

Widzę ze jest tutaj ogromna liczba informacji. Czy ktoś mogłby mi powiedzieć:

1) czy można znaleźć kopie/skan ksiąg metrykalnych (urodzeń, małżeństw, zgonów) dla Parafi Poręba-Kocęby (Ostrów Mazowiecki)? Wiem że jest możliwość zamówienia od Mormonów ([url]http://www.familysearch.org/Eng/Library ... i)%2C+null[/url]), ale ciekawy jestem czy lub/kiedy będą one na portalu/internecie tutaj.

2) jeśli nie są na portalu z kim (biurze) mogłbym się skontaktować? (znam już nr. akty, rok, itd)

Dziękuję.

Grant[/color]
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Potrzebuję pomoc

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Widzę, że naprawdę jesteś jeszcze surowy. Żadnych metryk od Mormonów nie obejrzysz na stronie internetowej. U Mormonów możesz zamówić mikrofilmy, które będziesz musiał sam przeglądać w czytelni naukowej ich ośrodka w Warszawie lub we Wrocławiu.
Szybciej i wygodniej było by samemu udać się do Archiwum Diecezjalnego w Płocku i przejrzeć ta samemu ksiegi. Można robić zdjęcia ze stron ze swoimi metrykami.
Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

Post autor: Cieśla_Jerzy »

Zacząłbym od kontaktu z parafią Poręba - gmina Brańszczyk, powiat wyszkowski. Może metryka jest jeszcze w kancelarii parafialnej.

8)

PS. Prawidłowa nazwa miasta Ostrów, to Ostrów MazowieckA. Miejscowi mówią: mieszkam w Ostrowi, jadę do Ostrowi. :wink:
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Grant

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź. Jestem w Stanach i niestety nie mogę udać się do Archiwum Diecezjalnego w Płocku i przejrzeć ta samemu ksiegi. Czy są ludzie w Archiwum w Płocku którzy mogłbym się skontaktować (żeby robić zdjęcia i wsłac do mnie przez e-mail)?

Jak widziecie, mój Polski jest okropne. Przepraszam, ale nauczyłem się 15 lat temu!

Grant
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witaj Grant
Akta ,których poszukujesz powinny być w Archiwum Państwowym m.st.Warszawy -Oddział w Pułtusku.Rejon gminy Brańszczyk leży na obszarze działania tego archiwum.
Jest tylko warunek przedziału czasowego,w archiwach państwowych najstarsze akta, to początek XIX w.
Akta możesz zamówić przez internet i archiwum prześle Ci je na Twój e-mail.
Podaje adres e-mailowy archiwum w Pułtusku :apw.pultusk@warszawa.ap.gov.pl
oraz nr tel.0-23-692-34-97
Zygmunt
Grant

Sympatyk

Dziękuję za informacje. Już zamówiłem informacje z Pułtusku i czekam na odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”