Spis klientów zakładu krawieckiego Michała Piecha w Wilnie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
aliceantonine

Szanowni Państwo!
Posiadam spis klientów z lat dwudziestych i trzydziestych (do 1939 roku) z przedwojennego męskiego zakładu krawieckiego w Wilnie - „Michał Piech i Syn”. Był to zakład powszechnie znany i ceniony. Specjalizował się głównie w szyciu tóg, biretów dla sędziów, adwokatów i prokuratorów, ale też nikt nie pogardził tam szyciem płaszczy, spodni czy czegokolwiek innego.
Jeśli ktoś byłby ciekawy, czy któryś z jego przodków ubierał się właśnie tam, to proszę śmiało pytać. Być może właśnie znalazł się na liście. Wyślę też skany.
Pozdrawiam
Alicja
Posiadam spis klientów z lat dwudziestych i trzydziestych (do 1939 roku) z przedwojennego męskiego zakładu krawieckiego w Wilnie - „Michał Piech i Syn”. Był to zakład powszechnie znany i ceniony. Specjalizował się głównie w szyciu tóg, biretów dla sędziów, adwokatów i prokuratorów, ale też nikt nie pogardził tam szyciem płaszczy, spodni czy czegokolwiek innego.
Jeśli ktoś byłby ciekawy, czy któryś z jego przodków ubierał się właśnie tam, to proszę śmiało pytać. Być może właśnie znalazł się na liście. Wyślę też skany.
Pozdrawiam
Alicja
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Witam, proszę o sprawdzenie nazwisk Augustowski i Rozwadowski. Pozdrawiam Tomasz
-
aliceantonine

Najpóźniej w środę wyślę Panu info i ewentualne skany.
Alicja
Alicja
- Małgorzata_Kulwieć

Witam, a może jakiś Kulwiec się pojawił!?
Będę wdzięczna za sprawdzenie.
Będę wdzięczna za sprawdzenie.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
Małgorzata2005

Witam,
Ale ciekawostka....
Serdecznie proszę o sprawdzenie dwóch nazwisk: Skup' ; Stundis.
Ale ciekawostka....
Serdecznie proszę o sprawdzenie dwóch nazwisk: Skup' ; Stundis.
Pozdrawiam - Małgorzata
-
aliceantonine

Zbieram nazwiska do środy i wtedy wszystkim dam znać, kogo udało mi się znaleźć lub nie.
Alicja
Alicja
Alicjo, mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Bomba i Fijałkowski?
Iwona
Iwona
-
aliceantonine

Drodzy Państwo!
Niestety, w spisie nie figurują osoby o podanych przez Państwa nazwiskach.
Pozdrawiam
Alicja
Niestety, w spisie nie figurują osoby o podanych przez Państwa nazwiskach.
Pozdrawiam
Alicja
-
Krzyżanowski

Witam.Prosze o sprawdzenie Bronisława Krzyżanowskiego
Dziekuje
Leszek krzyżanowski
Dziekuje
Leszek krzyżanowski
-
tobiaszboksik

a może jest Ławrynowicz?
-
Jagiello_Michal

A niejaki Edward Liniewski tam nie figuruje? To mój dziadek ze strony matki
Pozdrawiam
Michał Jagiełło
Pozdrawiam
Michał Jagiełło
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Dziękuję za sprawdzenie. Brak pozytywnej wiadomości tez jest wskazówką. Niestety nie mam juz kogo zapytać z dawnych Wilniukow o renomę zakładu. Może warto by zrobić zestawienie nazwisk w przyszłości Pozdrawiam Tomasz
-
aliceantonine

1. Panie Leszku, nie mam przy sobie teraz tej listy, ale nazwisko Krzyżanowski chyba (nie jestem do końca pewna) się tam pojawiło.
2. Wszystkie nazwiska oczywiście sprawdzę (czekam na więcej!) i dam znać najpóźniej w sobotę
3. Panie Tomaszu, to zakład mojego prapradziadka i pradziadka, znajdujący się na Zamkowej 10.. Zostali oni odznaczeni Wielkim Złotym Medalem na Wystawie Wszechświatowej w Wiedniu w 1908 roku. W Wilnie wygrali konkurs na szycie tóg sędziowskich. Z opowiadań rodzinnych wynika, że zakład chyba był jednym z popularniejszych w Wilnie. Cały czas staram się gromadzić na jego temat różne informacje i zdjęcia. Zestawienie planuję zrobić, kiedy tylko będę miała dłuższa chwilę wolnego, czyli pewnie w czerwcu. Być może to kogoś zainteresuje.
Alicja
2. Wszystkie nazwiska oczywiście sprawdzę (czekam na więcej!) i dam znać najpóźniej w sobotę
3. Panie Tomaszu, to zakład mojego prapradziadka i pradziadka, znajdujący się na Zamkowej 10.. Zostali oni odznaczeni Wielkim Złotym Medalem na Wystawie Wszechświatowej w Wiedniu w 1908 roku. W Wilnie wygrali konkurs na szycie tóg sędziowskich. Z opowiadań rodzinnych wynika, że zakład chyba był jednym z popularniejszych w Wilnie. Cały czas staram się gromadzić na jego temat różne informacje i zdjęcia. Zestawienie planuję zrobić, kiedy tylko będę miała dłuższa chwilę wolnego, czyli pewnie w czerwcu. Być może to kogoś zainteresuje.
Alicja
To i ja nieśmiało poproszę o Kotomski do 37 przebywał w Wilnie a nóż jakieś spodnie sobie sprawił.
Pozdrawiam Edyta
Pani Alicjo !
Jest Pani na forum Wilno ?
Może też tam Pani się czegoś ciekawego dowie.
Pozdrawiam
Danka
Jest Pani na forum Wilno ?
Może też tam Pani się czegoś ciekawego dowie.
Pozdrawiam
Danka