Poszukuję informacji o moim pradziadku Michale Kozłowskim. Sprawa jest bardzo trudna, gdyż pradziadek nie był ujęty w aktach narodzin swoich dzieci (m.in. mojego dziadka). Pradziadkowie nie zawarli związku małżeńskiego. Prababcia Helena Zawieracz (1914-1951) wraz ze swoją matką były w posiadaniu ziemi okalającej dwór w Nowej Wsi Szlacheckiej (gm. Brodnica). Pradziadek natomiast był dzierżawcą tego dworku. Brat dziadka potwierdził, że to Michał Kozłowski był ich ojcem. Dowiedziałam się także, że ślub miał się odbyć, ale przeszkodziła w tym II Wojna Światowa, podczas której pradziadka zabrano do obozu koncentracyjnego (najprawdopodobniej za granicę kraju - Dachau?). Po powrocie nie spotkał się już z prababcią, która około 1949 roku zawarła związek małżeński z Henrykiem Bejgrowiczem.
Michał Kozłowski był widziany po wojnie w Nowej Wsi Szlacheckiej przez siostrę Heleny - Bronisławę, lecz później zniknął. Nikt nie wie co się z nim stało.
Wiemy natomiast, że miał brata Jana. W chwili narodzenia brata dziadka miał 30 lat, czyli urodził się w 1908 roku.
Michał Kozłowski nie widnieje w żadnych historiach dworu. Nie ma ani jednej wzmianki. Jestem bezradna
Pozdrawiam,
Judyta