W rosyjskim internecie informacje o nim są bardzo skąpe i sprzeczne. Nie było dokładnie wiadomo, gdzie Rojecki się urodził: "w Warszawie", "prawdopodobnie w Polsce".
Znalazłam najpierw akt małżeństwa Wincentego Rojeckiego, z którego dowiedziałam się, że pochodził z parafii Choroszczańskiej, że rodzicami jego byli Jan i Anna z domu Morozewicz. No a potem w Poczekalni znalazłam i akt jego urodzenia. Wincenty Rojecki urodził się 1 lutego 1861 roku w Nowosiółkach, został ochrzczony 4 lutego w Choroszczańskim kościele przez księdza Modesta Misiewicza, rodzicami jego chrzestnymi byli chirurg Franciszek Rojecki i Marianna Obuchowicz.
W 1884 roku Wincenty Rojecki ukończył Sankt-Petersburski uniwersytet, a w 1887 roku Instytut Inżynierów Komunikacji. Został mianowany szefem grupy specjalnej, która w 1891 roku wybrała miejsce dla budowy mostu kolejowego przez rzekę Ob, wokół którego potem i wyrósł Nowosybirsk. W 1892 roku Rojecki za zasługi został uhonorowany przez cara rangą radcy tytularnego, a później asesora kolegialnego.
Ożenił się Wincenty Ignacy w Wilnie w kościele Wszystkich Świętych 3 lutego 1893 roku. Jego narzeczoną była Emilia Albertyna Daisy Żochowska, córka doktora medycyny Jana Władysława Żochowskiego i Franciski Teressy Watson.
Niestety, ciężkie warunki, w których musiał pracować Rojecki, nadszarpnęły jego zdrowie, i po trzech latach od ślubu Wincenty Ignacy zmarł w Brześciu Litewskim w drodze do Warszawy. Oto jego grób na katolickim cmentarzu w Brześciu.
https://bsk.nios.ru/sites/bsk.nios.ru/f ... 189a45.jpg
Bardzo jestem rada, że dzięki Genealodzy.pl znalazłam informacje o tym zasłużonym człowieku.