Jakubowski, Izdebski, Stefanowski, Lwów i okolica, Opole

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Artsanon

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Artsanon »

Właśnie zaczynam poszukiwania danych rodziny mojej mamy. Oprócz niej, wszyscy dawno już opuścili ten świat.

Rodzina mieszkała we Lwowie co najmniej w latach 1930-44; mama (Czesława Stefanowska) i jej młodsza siostra Zofia urodziły się we Lwowie, a potem wszyscy zostali wysiedleni w r. 1944-tym i osiedli w Opolu.

Prababcia Karolina Jakubowska (nazwisko panieńskie nieznane), ur. w płd+wschodnich rejonach teraźniejszej Polski, prawdopodobnie w latach 1875-1880. Zmarła w Opolu w latach 1970-tych.

Pierwszy mąż prababci Karoliny, Błażej Jakubowski, prawdopodobnie pochodził ze Lwowa, a zmarł w czasie pierwszej wojny, nie wiem gdzie.

Drugi mąż prababci Karoliny, Paweł Izdebski, ze Lwowa (?) lub jego okolicy (?) (pobrali się najprawdopodobniej we Lwowie?), zmarł w Opolu w latach 1970-tych.

Babcia Genowefa Stefanowska (z d. Jakubowska) ur. 1910 prawdopodobnie we Lwowie. Zmarła w Warszawie ok. 1995.

Jej dwaj bracia Stanisław i Michał Jakubowscy, również urodzeni prawdopodobnie we Lwowie. Stanisław zmarł w młodym wieku, prawdopodobnie we Lwowie. Po wojnie Michał mieszkał w Zabrzu i prawdopodobnie też tam zmarł, w latach 1970-tych lub 1980-tych.

Mój dziadek Franciszek Stefanowski, mąż Genowefy, prawdopodobnie ur. we Lwowie ok 1904, pobrali się we Lwowie, zmarł w Lodzi ok 1974-76. Miał trzy siostry, najmłodsza zmarła przed WWII, a dwie starsze zostały we Lwowie po wojnie.

Dziękuje za wszelką pomoc.
(edycja ku skorygowania kilku detali)
Ostatnio zmieniony pn 26 mar 2018, 17:34 przez Artsanon, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Po kolei, zaczynając od lektury np
http://genealodzy.pl/poszukiwanie-przodkow
zbieraj dokumenty, doprecyzowuj daty, miejsca, rób notatki nie tylko z tego co znajdziesz, ale i "szukałem w .. i nie znalazłem"
Akt zgonu Genowefy (pełny odpis) + jej teczka dowodowa na początek (najprościej, najtaniej, najświeższe), równolegle analogicznie jej mąż (ciut trudniej będzie) oraz pełnomocnictwo od mamy i Jej dokumentacja (ewidencja ludności, PUR, teczka dowodowa)
z uwagi na nazwiska popularne i brak precyzyjnych informacji - dalsze kroki (ASC, PUR etc) odłożyłbym na "po ewidencji ludności, ASC zgonu, teczkach dowodowych - w zależności co tam będzie).
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Zacznij od aktów zgonu dziadków i pradziadków.
Wystąp do USC o odpis - znajdziesz w nich daty i miejsce urodzenia.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”