1 Pułk Piechoty 1943-47

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

1 Pułk Piechoty 1943-47

Post autor: aka83 »

Witam, gdzie mogę znaleźć informacje dotyczące żołnierzy 1. Pułku Piechoty, wchodzącego w skład 1 Dywizji Piechoty im. Tadeusza Kościuszki? Znalazłam tutaj nazwisko mojego krewnego, który otrzymał brązowy medal Zasłużonego Na Polu Chwały http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=31&sub=417 Gdzie mogę szukać szczegółów dotyczących tej osoby?
Aneta
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Dokumentacja odznaczonego medalem powinna być w CAW
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Krystyna.waw pisze:Dokumentacja odznaczonego medalem powinna być w CAW
tylko pytanie, czy CAW mi udostępni cokolwiek, skoro sprawa dotyczy ciotecznego dziadka...
Aneta
SebastianG

Sympatyk

Post autor: SebastianG »

Witam
Nie będzie z tym żadnego problemu. Wyślij wiadomość do CAW, ładnie i grzecznie poproś o dokumentacje interesującej Cię osoby i poczekaj na odpowiedź. Archiwum prawdopodobnie zaprosi Cię osobiście ale jeśli nie dasz rady to nie powinno być problemu z udostępnieniem. Ja prosiłem Dyrektora CAW listownie. Koszt kopii parę zł ale za takie pamiątki w 100 % warto.
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

To świetna wiadomość, myślałam, że udostępniają akta tylko najbliższej rodzinie i trzeba udowadniać pokrewieństwo. Niestety do archiwum mam za daleko, żeby się wybrać osobiście. Zabieram się do pisania.
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”