Przeprowadzenie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
genealog1981

Sympatyk

Przeprowadzenie

Post autor: genealog1981 »

witam wszystkich,

Mam taka sprawe 2xpradziadek mojej mamy w 1852 roku ozenil sie i wiem ze w tym samym roku urodzily im sie dwie corki, zawarte malzenstwo w parafii Trlag w lutym a corki juz sie tam nie urodzily bo nie ma tam ich atow chrztu.
Nastepne wydarzenie jest zgon tych dwoch corek w parafii Bydgoskiej w 1854 roku.

Widac ze sie przemieszczali ale czy mozna powiedziec ze przeprowadzali sie po okolicach czy nawet do innego kraju?

pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszegow nowym roku

Sandro
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Przeprowadzenie

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

A czy w zgonie nie ma danych o miejscu urodzenia? A przemieszczanie się na tych terenach nie było wyjątkiem. Niedawno badałem dzieje jednej rodziny w której dziecko urodziło się w Ziemi Lubuskiej a chrzest po 3 dniach i to zimą odbył się w Duninowie k/Płocka.
Lata 1860. Jak się przemieścili? Zimą z niemowlakiem 1-3 dniowym, kilkaset kilometrów? Zagadka nie do rozwiązania.
Staszek
("Tylko skończony głupiec rozpowiada o swojej mądrości" - własne)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”