Akta miasta Pleszewa czyli trafiło się ślepej kurze ziarno
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Akta miasta Pleszewa czyli trafiło się ślepej kurze ziarno
Akta miasta Pleszew cz. 1
Czyli jak trafiło się ślepej kurze ziarno.
Od kilku miesięcy wiem, że mój 3pradziadek przybył do Warszawy z Pleszewa gdzieś pomiędzy 1831 a 1854 rokiem. W lipcu wybrałem się więc do tego miasteczka - bez większych nadziei (jakieś jednak miałem- ale otympotym) dowiedzenia się czegokolwiek. Ot tak powdychać, poszlifować bruki.
Skontaktowałem się z Muzeum Regionalnym w Pleszewie - wyjaśniłem powód zainteresowania, umówiłem się na wizytę i pojechałem.
Bardzo miłe spotkanie, niekoniecznie owocne, ale...
dowiedziałem się o programie digitalizacji części dokumentacji miejskiej. Nie byłem pewien ani kiedy ani czy w ogóle, ale swoje poszukiwania
"okołopleszewskie" zawiesiłem..a nuż widelec jednak coś zdigitalizują- będzie taniej (dla mnie).
Złamałem się na pierwszą zamówioną kwerendę w AP Poznań (tam są ASC z Pleszewa) -drogawo..ale cóż., nie ma co narzekać, ceny znałem. Akt urodzenie 3pra dostałem pocztą, sprawnie, sympatycznie, czytelnie. Coraz bardziej wydaje się, że Pleszew powinien być dość interesujący.
Kontaktuję się z dyrekcją Biblioteki Miejskiej (chyba) na zlecenie której jest wykonywana digitalizacja, dowiaduje się szczegółów terminów, zapisuję się na listę zainteresowanych (mają mnie powiadomić, gdy dokumenty będą dostępne - ostatecznie nic z tego nie wychodzi)
Chciałbym napisać "i zapomniałem o całej sprawie", no ale cóż..nie zapomniałem - ssanie lekkie było.
Druga dekada grudnia -w WBC pojawiają się "Materiały źródłowe do dziejów Pleszewa" ( http://www.wbc.poznan.pl/publication/112291 ). Zajęcia zawodowe, rodzinne, zbliża się koniec terminu wykonania pierwszej transzy indeksacji Wszystkich Świętych.. okres nie sprzyja rozgrzebywaniu następnej sprawy, ale cóż..
ściągnąć (pliki niemałe i po 200MB djvu), rozpakować, popatrzeć nie zaszkodzi.
I troszku wsiąkłem:
na początek zdecydowałem się przejrzeć najbardziej prawdopodobne zakres czasowy i tematyczny, bez analizy ot wynotować te (jak sądziłem) kilka stron, którym warto się będzie lepiej przyjrzeć.
Trochę to jednak wygląda inaczej niż sądziłem że może wyglądać! Poniżej link do pierwszego podejścia - wynotowania kilku stron....
http://members.upcpoczta.pl/w.sroczynsk ... scy02.html
A jak ktoś do końca pierwszej części dotarł to na deser dwa dokumenty (w trzech linkach)
1. http://picasaweb.google.pl/lh/photo/sER ... directlink
2. http://picasaweb.google.pl/lh/photo/w7k ... directlink
3. http://picasaweb.google.pl/lh/photo/fP0 ... directlink
"do poduszki" - niewiele z moją rodziną związane (jakiś punkt styczny w drugiej chyba jest, ale pierwsza ni przypiął ni przyłatał)
Wspaniałego 2010 życzę!
Czyli jak trafiło się ślepej kurze ziarno.
Od kilku miesięcy wiem, że mój 3pradziadek przybył do Warszawy z Pleszewa gdzieś pomiędzy 1831 a 1854 rokiem. W lipcu wybrałem się więc do tego miasteczka - bez większych nadziei (jakieś jednak miałem- ale otympotym) dowiedzenia się czegokolwiek. Ot tak powdychać, poszlifować bruki.
Skontaktowałem się z Muzeum Regionalnym w Pleszewie - wyjaśniłem powód zainteresowania, umówiłem się na wizytę i pojechałem.
Bardzo miłe spotkanie, niekoniecznie owocne, ale...
dowiedziałem się o programie digitalizacji części dokumentacji miejskiej. Nie byłem pewien ani kiedy ani czy w ogóle, ale swoje poszukiwania
"okołopleszewskie" zawiesiłem..a nuż widelec jednak coś zdigitalizują- będzie taniej (dla mnie).
Złamałem się na pierwszą zamówioną kwerendę w AP Poznań (tam są ASC z Pleszewa) -drogawo..ale cóż., nie ma co narzekać, ceny znałem. Akt urodzenie 3pra dostałem pocztą, sprawnie, sympatycznie, czytelnie. Coraz bardziej wydaje się, że Pleszew powinien być dość interesujący.
Kontaktuję się z dyrekcją Biblioteki Miejskiej (chyba) na zlecenie której jest wykonywana digitalizacja, dowiaduje się szczegółów terminów, zapisuję się na listę zainteresowanych (mają mnie powiadomić, gdy dokumenty będą dostępne - ostatecznie nic z tego nie wychodzi)
Chciałbym napisać "i zapomniałem o całej sprawie", no ale cóż..nie zapomniałem - ssanie lekkie było.
Druga dekada grudnia -w WBC pojawiają się "Materiały źródłowe do dziejów Pleszewa" ( http://www.wbc.poznan.pl/publication/112291 ). Zajęcia zawodowe, rodzinne, zbliża się koniec terminu wykonania pierwszej transzy indeksacji Wszystkich Świętych.. okres nie sprzyja rozgrzebywaniu następnej sprawy, ale cóż..
ściągnąć (pliki niemałe i po 200MB djvu), rozpakować, popatrzeć nie zaszkodzi.
I troszku wsiąkłem:
na początek zdecydowałem się przejrzeć najbardziej prawdopodobne zakres czasowy i tematyczny, bez analizy ot wynotować te (jak sądziłem) kilka stron, którym warto się będzie lepiej przyjrzeć.
Trochę to jednak wygląda inaczej niż sądziłem że może wyglądać! Poniżej link do pierwszego podejścia - wynotowania kilku stron....
http://members.upcpoczta.pl/w.sroczynsk ... scy02.html
A jak ktoś do końca pierwszej części dotarł to na deser dwa dokumenty (w trzech linkach)
1. http://picasaweb.google.pl/lh/photo/sER ... directlink
2. http://picasaweb.google.pl/lh/photo/w7k ... directlink
3. http://picasaweb.google.pl/lh/photo/fP0 ... directlink
"do poduszki" - niewiele z moją rodziną związane (jakiś punkt styczny w drugiej chyba jest, ale pierwsza ni przypiął ni przyłatał)
Wspaniałego 2010 życzę!
Ostatnio zmieniony pt 12 lip 2024, 10:09 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Włodku- Włodzimierzu !
Co prawda to nie do Pleszewa( ale kto wie) ale na WTG Gniazdo znalazłem twoje ogłoszenie. A w swoich danych mam jedno takie znajome nazwisko; może się przyda? kto wie?
- Sroczyńska Katarzyna ,ur. w Polsce, zmarła poznańskie? zawarła zw.małżeński z Michał Budych ur. 1818 poznańskie , i mieli jedno dziecię:
- Michał Budych ur.27.07.1840 w Gaj-Szamotuły-Poznań
Odnośnie nazwiska Budych -nie wykluczone ,że mogło być Budziak ?
Tadeusz
Co prawda to nie do Pleszewa( ale kto wie) ale na WTG Gniazdo znalazłem twoje ogłoszenie. A w swoich danych mam jedno takie znajome nazwisko; może się przyda? kto wie?
- Sroczyńska Katarzyna ,ur. w Polsce, zmarła poznańskie? zawarła zw.małżeński z Michał Budych ur. 1818 poznańskie , i mieli jedno dziecię:
- Michał Budych ur.27.07.1840 w Gaj-Szamotuły-Poznań
Odnośnie nazwiska Budych -nie wykluczone ,że mogło być Budziak ?
Tadeusz
-
Sroczyński_Włodzimierz

Niewykluczone, choć ambicji tworzenia drzewa (jeszcze ?) w sobie nie odnalazłem:)
ale zdążyłem się już zorientować, że nie będzie łatwo.
1. brak ASC sprzed 1819
2. trudny dostęp do zgonów po 1819 (mam wątpliwości co do wyników kwerendy zleconej AP Poznań)
3. a jeśli któreś z potomków się wyprowadziło z Pleszewa to kwerenda szersza byłaby potrzebna
moje dotychczasowe drążenie tematu było bardzo płytkie i ograniczone, ale dzięki opublikowaniu części materiałów pleszewskich w WBC (nieopublikowane pozostają ASC, materiały z AP Kalisz - na oko bardzo interesujące, AA Gniezno księgi wizytacji etc ) mogę zaryzykować hipotezę, że przodkowie przybyli do Pleszewa przed 1731 rokiem
Z tego wynikałoby, że powiązanie z "niepleszewskimi Sroczyńskimi" po powiedzmy 1780 jeśli istnieje to "wyżej" tj starsze.
W zasadzie to satysfakcjonowałoby mnie gdybym mógł bez większych dziur, przeprowadzić wywód do połowy XVI wieku. Gdyby wszyscy przodkowie od 1550 roku byli związani z Pleszewem mógłbym jedną z opowieści rodzinnych (przekaz ustny, brak dokumentów) odrzucić...albo przesunąć o sto lat wgłąb.
Teraz trochę to wisi w próżni - wydaje się niefalsyfikowalne (chyba jak większość przekazów rodzinnych w Polsce sięgających 500 at wstecz:), a tym bardziej niepotwierdzalne:)
Trochę przez pierwszą połowę XIX wieku za szybko przemknąłem - czuję niedosyt...ale cóż..ten okres Pleszewa jest w AP Kalisz i nic mi nie wiadomo o projekcie udostępnienia w internecie. Poczeka na lepsze czasu. Skoro jest sporo wcześniejszych dokumentów to na nich się skupię.
Pozdrawiam serdecznie
ale zdążyłem się już zorientować, że nie będzie łatwo.
1. brak ASC sprzed 1819
2. trudny dostęp do zgonów po 1819 (mam wątpliwości co do wyników kwerendy zleconej AP Poznań)
3. a jeśli któreś z potomków się wyprowadziło z Pleszewa to kwerenda szersza byłaby potrzebna
moje dotychczasowe drążenie tematu było bardzo płytkie i ograniczone, ale dzięki opublikowaniu części materiałów pleszewskich w WBC (nieopublikowane pozostają ASC, materiały z AP Kalisz - na oko bardzo interesujące, AA Gniezno księgi wizytacji etc ) mogę zaryzykować hipotezę, że przodkowie przybyli do Pleszewa przed 1731 rokiem
Z tego wynikałoby, że powiązanie z "niepleszewskimi Sroczyńskimi" po powiedzmy 1780 jeśli istnieje to "wyżej" tj starsze.
W zasadzie to satysfakcjonowałoby mnie gdybym mógł bez większych dziur, przeprowadzić wywód do połowy XVI wieku. Gdyby wszyscy przodkowie od 1550 roku byli związani z Pleszewem mógłbym jedną z opowieści rodzinnych (przekaz ustny, brak dokumentów) odrzucić...albo przesunąć o sto lat wgłąb.
Teraz trochę to wisi w próżni - wydaje się niefalsyfikowalne (chyba jak większość przekazów rodzinnych w Polsce sięgających 500 at wstecz:), a tym bardziej niepotwierdzalne:)
Trochę przez pierwszą połowę XIX wieku za szybko przemknąłem - czuję niedosyt...ale cóż..ten okres Pleszewa jest w AP Kalisz i nic mi nie wiadomo o projekcie udostępnienia w internecie. Poczeka na lepsze czasu. Skoro jest sporo wcześniejszych dokumentów to na nich się skupię.
Pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Sroczyński_Włodzimierz

...stałem się np bogatszy o informację, że jednemu z braci moich pra (jak sądzę:) w 1775 roku poprzez "składowanie mierzwy na sąsiadującej posesyi sąsiad szkodę uczynił doprowadzając do zalania piwnicy"..
cdn:)
cdn:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
Szablewski_P

Podepnę się pod ten wątek, bo w sumie jego tytuł idealnie ilustruje co mi się przytrafiło.
Miałem okazję rozwinąć swoje drzewo w oparciu o Akta Miasta Pleszew w APP znajdujące się w 100% w szukajwarchiwach i w ramach spedzania czasu w pracy przystąpiłem do swego rodzaju indeksacji.
W tym wątku będę wklejał linki i listy burmistrzów oraz ciekawostki wypatrzone w dokumentacji.
Na pierwszy ogień poszła ta jednostka:
Pleszew
1564-1640
53/4337/0/-/I3
Liber action/um/ inscriptionum ...... tum oppidi Pl/eszew/ .... /Księga radziecka/;
Daty 1564-1640
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1527252
Na początku, mylnie sądząc, że burmistrzowie mieli jakieś roczne/dwuletnie kadencje wypisywałem każde występujące w dokumentach nazwisko (tj. na dwóch stronach mógł być burmistrz A, następnie B, ponownie A i za każdym razem to wypisywałem).
Później zastosowałem metodę roczną, czyli jeżeli już ktoś wystąpił w danym roku to nie notowałem jego nazwiska gdy wystąpił drugi raz.
Ogólnie w danych okresach, niżej podzielonych na dekady występowali pewni "liderzy" to jest osoby, które zazwyczaj były burmistrzami, ale serio co dokument wymieniali się czasem z kimś innym, więc funkcja burmistrza w Pleszewie, prywatnym mieście szlacheckim była dosyć płynna.
Ważną i ciekawą sprawą było to, że burmistrzowie nie występowali w swojej sprawie. To znaczy, że jeżeli transakcja dotyczyła np. Stanisława Nawojki to burmistrzem był ktoś inny.
Proszę mi wybaczyć szczególne wynotowywanie Kowalików czy Tarków, bo to moi przodkowie.
Legenda:
ROK DOKUMENTU - DANE BURMISTRZA - NR SKANU (nie strony!)
Burmistrzowie Miasta Pleszewa 1575-1640
1575 - Maciej Pjuska
1578 - Wojciech Ołszampka??? - 63
1580 - Maciej Pjuska - 68
1581 - Maciej Pjuska/Pliskawa - 72
1582 - Wojciech Sz... - 75
1582 - Tomasz Krupka - 78
1582 - Stanisław Nawojka - 79
15.. - Stanisław Nawojka/Mawojka - 74
15.. - Wojciech K... - 76
1583 - Grzegorz Wołk - 80
1584 - Maciej Pjuska - 81
1584 - Grzegorz Wołk - 82
1585 - Franciszek Ozarek - 84
1587 - Maciej Pjuska - 70
1588 - Maciej Pjuska - 85
1592 - Marcin Wołk - 88
1593 - Marcin Wołk - 93
1594 - Franciszek Ozarek - 99
1594 - Alex Sukiennik
1599 - Tomasz Krupa/Krupczyk - 109
1600 - Tomasz Krupa/Krupczyk - 110
1604 - Wojciech Sęgzik???- 113
1606 - Franciszek Ozarek - 115
1609 - Maciej Kuśnierz - 118
1611 - Grzegorz Kostrzewa - 119
1613 - Piotr Sczmiel/Trzmiel - 120
1614 - Grzegorz Kostrzewa - 121
1615 - Walenty Widelczyk - 128
1615 - Adam Czajczyk - 137
1616 - Jan Koziołczyk - 133
1617 - Adam Czajczyk - 140
1617 - Jan Koziołczyk - 159
1617 - Adam Czajczyk - 162
1618 - Adam Czajczyk - 171
1618 - Grzegorz Kostrzewa - 175
1619 - Kacper Szetlik - 182
1619 - Grzegorz Kostrzewa - 185
1620 - Bartosz Jurowicz - 191
1621 - Adam Czajka - 198
1622 - Adam Czajka - 207
1623 - Wojciech Jezierski - 209
1624 - Kacper Szetlik - 214
1624 - Jakub Krupczyk - 224
1625 - Jakub Krupczyk - 221
1625 - Kacper Szetlik - 229
1626 - Kacper Szetlik - 249
1626 - Jakub Krupczyk - 251
1626 - Wojciech jezierski - 265
1627 - Jan Dybała - 281
1627 - Wojciech Jezierski - 286
1627 - Jan Kostrzewa - 303
1627 - Bartosz Jurowicz - 306
1628 - Bartosz Jurowicz - 310
1628 - Jan Kostrzewa - 314
1628 - Bartosz Jurowicz - 331
1629 - Bartosz Jurowicz - 338
1629 - Jan Kostrzewa - 353
1630 - Jan Kostrzewa - 368
1631- Jan Fortuna - 374
1631- Jan Kostrzewa 382
1632 - Wojciech Jezierski - 386
1632 - Kacper Szetlik - 391
1633 - Wojciech Jezierski - 400
1633- Kacper Szetlik - 405
1633 - Walenty Kosmowski - 407 - Jan Kowalik pierwszy raz jako rajca miejski
1633 - Jan Kostlik - 409
1634 - Walenty Kosmowski - 410
1635 - Jan Fortuna - 417
1635 - Andrzej Wołowski - 433
1636 - Andrzej Wołowski - 445
1636 - Wojciech Jezierski - 452
1636 - Bartosz Jurowicz - 454
1636 - Jan Fortuna - 461
1637 - Bartosz Jurowicz - 463
1637 - Jan Kowalik - 464 - burmistrz I RAZ
1637 - Bartosz Jurowicz - 465
1638 - Bartosz Jurowicz - 487
1638 - Jan Kowalik - 504 - Mikołaj Tarka jako rajca
1639 - Jan Kowalik - 510
1639 - Walenty Jaroszewicz - 516
1639 - Jan Fortuna - 536
1640 - Jan Kowalik - 541
1640 - Jan Jurowicz - 550
1640 - Jan Fortuna - 555
Adnotacje:
LEGENDA:
NR SKANU (nie strony!) - WYDARZENIE
132 - Marcin Wołk - żona Anna
197 - ciekawe zobowiązania mieszczan wobec dziedzica
199 - Jan Kowalik pierwszy raz wymieniony
223 - Grzegorz Kostrzewa zmarł i wdowa po nim Anna Szetlik?? wyszła za Mikołaja Tarkę
miała synów Jana, Macieja, Kacpra, Marcina
261 - Jan Wołek alias Szukała
284 - ciekawa ugoda po nieboszczyku Wojciechu Kapałce, który miał szlachetną żonę Katarzynę Kotarbską lub Bogowiecką
298 - Kacper Szetlik - żona Agnieszka Kapałka, siostra Stanisława i Macieja
310 - Jan Kowalik, syn nieboszczyka Jana Kowalika i Reginy NN (Czajki?), rok 1628
ciotką Jana była Dorota Czajka (Dorota Czajczyna). Dorota była
siostrą matki Jana Kowalika
314 - Maciej Kostrzewa mąż Małgorzaty Heydukowskiej, siostra zmarłego Macieja Hejduka
331 - transakcja (półkwarty roli ku Lenartowicom) między Małgorzatą Heydukowską a Mikołajem Tarką (Tarnką),
mężem Anny Kostrzewy
336 - Walenty Heneman - medyk pleszewski - testament dóbr na rzecz imiennika, synowca (syn brata) Walentego Henemana.
357 - Walenty Foltyn - cyrulik
368 - sprzedaż blewiązga ziemi Mikołajowi Tarce i jego żonie Annie Kostrzewinie przez Elżbietę Jędrykową
370 - sprzedaż blewiązga ziemi Mikołajowi Tarce i jego żonie Annie Kostrzewinie przez Elżbietę Sędzikową
były to ziemie "ku Marszewu" leżące
371 - sprzedaż blewiązga ziemie Mikołajowi Tarce i jego żonie Annie Kostrzewinie przez Stanisława Sarowczyka (???) za pozwoleniem
Walentego Kosmowskiego wuja jego rodzonego (brata matki) także za wiedzą Anny Sarowczyk (???) (żonie Kacpra Kostrzewy) siostry Stanisława
372 - Danie i darowanie połowy domu na rynku pleszewskim oraz połowy folwarku przy ulicy lenartowickiej przez Mikołaja Tarkę (Tarnkę) na rzecz Anny Kostrzewy, żony swojej.
Dom stał między domami Walentego Kosmowskiego i Macieja Kapałki
386 - sprzedaż domu na rynku pleszewskim przez Walentego Hennemana młodszego... panu Kacprowi Kostrzewie i żonie jego Annie.
Dom stał między dodmami Macieja "Organisty" i GHrzegorza Piwońskiego
411 - Jan Kowalik miał jakieś działki ku kościółkowi św. Floriana leżące
413 - oddanie do dyspozycji przez Wojciecha Kowalika, mieszczanina koźmińskiego dóbr pleszewskich legowanych przez Dorotę Czajkę (Czajczynę) na
rzecz jego (Wojciecha) i brata Jana Kowalika, mieszczanina pleszewskiego na rzecz Jana Kowalika, mieszczanina pleszewskiego
Jan Kowalik senior - Regina Czajka siostra Dorota Czajczyna
Jan Kowalik młodszy brat Wojciech Kowalik
415 - sprzedaż dóbr brata przez Jana Kowalika
436 - Wojciech Kowalik był właścicielem mielcucha (browaru) przy ulicy garncarskiej. Ogród tam obok miał też Mikołaj Tarka. Mielcuch został sprzedany Janowi Kowalikowi
448 - sprzedaż przez Jana Kowalika ziemi leżącej przy ulicy Jarocińskiej ku kościółkowi św. Floriana leżącej
455 - Albert (Wojciech) Nurowięs - ksiądz proboszcz
465 - sprzedaż przez Jana Kowalika dóbr brata medykowi pleszewskiemu Walentemu Hennemanowi młodszemu
468 - spis dóbr po Janie Kowaliku starszym i jego żonie Reginie zostającym w rękach braci Jana młodszego i Wojciecha Kowalików
1) dom - 300 zł
2) mielcuch z ogrodem przy Garncarskiej - 80 zł
3) stodoła - 40 zł
4) stodoła stara - 24 zł
5) kwarta ziemi rolnej przy Przydziałkach - 200 zł
6) kwarta ziemi rolnej ku Brzeziu - 200 zł
7) działka - 24 zł
ogródek obok kościoła św. Floriana - 50 zł
9) grunty inne - 50 zł
10) woły - 52 zł
11) krowy - 34 zł
12) konie - 33 zł
1087 zł - suma
bracia równo się podzielili. Doszło też do ostatecznego podziału dóbr po ciotce Dorocie Czajczynie (Czajka)
470 - dokument (wsteczny?) z dziwną datą 1525 o zgodzie między braćmi Janem i Wojciechem (powtórzenie podziału dóbr)
507 - ugoda między Anna Kostrzewą, żoną Mikołaja Tarki a jej braćmi
509 - Mikołaj i Anna Tarkowie (Tarnkowie) legują pieniądze na rzecz kościoła parafialnego
551 - testament Anny Tarnki de domo Kostrzewa, żony Mikołaja, również na rzecz Jana Tarnki (Tarki). syna Mikołaja (i być może syna Anny)
&&&&&&&&&&&&
w tym momencie opracowuję, bardziej obiektywnie:
Liber quietatiorum in publicum usum civium per famatum virum Adamum Czaika tunc temporis advocatum pleszeuiensem et scabinos juratos ac circumstantos viros Gasparum Szetlik, Albertum Jeronimidem, Mattheim Gener, Andream Domagalka, Joanem Szosculum, Albertum Kapturek comparatus;
Tweet
Sygnatura
53/4337/0/-/I23
Daty
1610 - 1665
Archiwum
Archiwum Państwowe w Poznaniu
Zespół
Akta miasta Pleszew
&&&&&&&&&&&&&
18 wieku ruszać nie będę, bo ten opracował w ramach doktoratu Artur Makowski
Miałem okazję rozwinąć swoje drzewo w oparciu o Akta Miasta Pleszew w APP znajdujące się w 100% w szukajwarchiwach i w ramach spedzania czasu w pracy przystąpiłem do swego rodzaju indeksacji.
W tym wątku będę wklejał linki i listy burmistrzów oraz ciekawostki wypatrzone w dokumentacji.
Na pierwszy ogień poszła ta jednostka:
Pleszew
1564-1640
53/4337/0/-/I3
Liber action/um/ inscriptionum ...... tum oppidi Pl/eszew/ .... /Księga radziecka/;
Daty 1564-1640
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1527252
Na początku, mylnie sądząc, że burmistrzowie mieli jakieś roczne/dwuletnie kadencje wypisywałem każde występujące w dokumentach nazwisko (tj. na dwóch stronach mógł być burmistrz A, następnie B, ponownie A i za każdym razem to wypisywałem).
Później zastosowałem metodę roczną, czyli jeżeli już ktoś wystąpił w danym roku to nie notowałem jego nazwiska gdy wystąpił drugi raz.
Ogólnie w danych okresach, niżej podzielonych na dekady występowali pewni "liderzy" to jest osoby, które zazwyczaj były burmistrzami, ale serio co dokument wymieniali się czasem z kimś innym, więc funkcja burmistrza w Pleszewie, prywatnym mieście szlacheckim była dosyć płynna.
Ważną i ciekawą sprawą było to, że burmistrzowie nie występowali w swojej sprawie. To znaczy, że jeżeli transakcja dotyczyła np. Stanisława Nawojki to burmistrzem był ktoś inny.
Proszę mi wybaczyć szczególne wynotowywanie Kowalików czy Tarków, bo to moi przodkowie.
Legenda:
ROK DOKUMENTU - DANE BURMISTRZA - NR SKANU (nie strony!)
Burmistrzowie Miasta Pleszewa 1575-1640
1575 - Maciej Pjuska
1578 - Wojciech Ołszampka??? - 63
1580 - Maciej Pjuska - 68
1581 - Maciej Pjuska/Pliskawa - 72
1582 - Wojciech Sz... - 75
1582 - Tomasz Krupka - 78
1582 - Stanisław Nawojka - 79
15.. - Stanisław Nawojka/Mawojka - 74
15.. - Wojciech K... - 76
1583 - Grzegorz Wołk - 80
1584 - Maciej Pjuska - 81
1584 - Grzegorz Wołk - 82
1585 - Franciszek Ozarek - 84
1587 - Maciej Pjuska - 70
1588 - Maciej Pjuska - 85
1592 - Marcin Wołk - 88
1593 - Marcin Wołk - 93
1594 - Franciszek Ozarek - 99
1594 - Alex Sukiennik
1599 - Tomasz Krupa/Krupczyk - 109
1600 - Tomasz Krupa/Krupczyk - 110
1604 - Wojciech Sęgzik???- 113
1606 - Franciszek Ozarek - 115
1609 - Maciej Kuśnierz - 118
1611 - Grzegorz Kostrzewa - 119
1613 - Piotr Sczmiel/Trzmiel - 120
1614 - Grzegorz Kostrzewa - 121
1615 - Walenty Widelczyk - 128
1615 - Adam Czajczyk - 137
1616 - Jan Koziołczyk - 133
1617 - Adam Czajczyk - 140
1617 - Jan Koziołczyk - 159
1617 - Adam Czajczyk - 162
1618 - Adam Czajczyk - 171
1618 - Grzegorz Kostrzewa - 175
1619 - Kacper Szetlik - 182
1619 - Grzegorz Kostrzewa - 185
1620 - Bartosz Jurowicz - 191
1621 - Adam Czajka - 198
1622 - Adam Czajka - 207
1623 - Wojciech Jezierski - 209
1624 - Kacper Szetlik - 214
1624 - Jakub Krupczyk - 224
1625 - Jakub Krupczyk - 221
1625 - Kacper Szetlik - 229
1626 - Kacper Szetlik - 249
1626 - Jakub Krupczyk - 251
1626 - Wojciech jezierski - 265
1627 - Jan Dybała - 281
1627 - Wojciech Jezierski - 286
1627 - Jan Kostrzewa - 303
1627 - Bartosz Jurowicz - 306
1628 - Bartosz Jurowicz - 310
1628 - Jan Kostrzewa - 314
1628 - Bartosz Jurowicz - 331
1629 - Bartosz Jurowicz - 338
1629 - Jan Kostrzewa - 353
1630 - Jan Kostrzewa - 368
1631- Jan Fortuna - 374
1631- Jan Kostrzewa 382
1632 - Wojciech Jezierski - 386
1632 - Kacper Szetlik - 391
1633 - Wojciech Jezierski - 400
1633- Kacper Szetlik - 405
1633 - Walenty Kosmowski - 407 - Jan Kowalik pierwszy raz jako rajca miejski
1633 - Jan Kostlik - 409
1634 - Walenty Kosmowski - 410
1635 - Jan Fortuna - 417
1635 - Andrzej Wołowski - 433
1636 - Andrzej Wołowski - 445
1636 - Wojciech Jezierski - 452
1636 - Bartosz Jurowicz - 454
1636 - Jan Fortuna - 461
1637 - Bartosz Jurowicz - 463
1637 - Jan Kowalik - 464 - burmistrz I RAZ
1637 - Bartosz Jurowicz - 465
1638 - Bartosz Jurowicz - 487
1638 - Jan Kowalik - 504 - Mikołaj Tarka jako rajca
1639 - Jan Kowalik - 510
1639 - Walenty Jaroszewicz - 516
1639 - Jan Fortuna - 536
1640 - Jan Kowalik - 541
1640 - Jan Jurowicz - 550
1640 - Jan Fortuna - 555
Adnotacje:
LEGENDA:
NR SKANU (nie strony!) - WYDARZENIE
132 - Marcin Wołk - żona Anna
197 - ciekawe zobowiązania mieszczan wobec dziedzica
199 - Jan Kowalik pierwszy raz wymieniony
223 - Grzegorz Kostrzewa zmarł i wdowa po nim Anna Szetlik?? wyszła za Mikołaja Tarkę
miała synów Jana, Macieja, Kacpra, Marcina
261 - Jan Wołek alias Szukała
284 - ciekawa ugoda po nieboszczyku Wojciechu Kapałce, który miał szlachetną żonę Katarzynę Kotarbską lub Bogowiecką
298 - Kacper Szetlik - żona Agnieszka Kapałka, siostra Stanisława i Macieja
310 - Jan Kowalik, syn nieboszczyka Jana Kowalika i Reginy NN (Czajki?), rok 1628
ciotką Jana była Dorota Czajka (Dorota Czajczyna). Dorota była
siostrą matki Jana Kowalika
314 - Maciej Kostrzewa mąż Małgorzaty Heydukowskiej, siostra zmarłego Macieja Hejduka
331 - transakcja (półkwarty roli ku Lenartowicom) między Małgorzatą Heydukowską a Mikołajem Tarką (Tarnką),
mężem Anny Kostrzewy
336 - Walenty Heneman - medyk pleszewski - testament dóbr na rzecz imiennika, synowca (syn brata) Walentego Henemana.
357 - Walenty Foltyn - cyrulik
368 - sprzedaż blewiązga ziemi Mikołajowi Tarce i jego żonie Annie Kostrzewinie przez Elżbietę Jędrykową
370 - sprzedaż blewiązga ziemi Mikołajowi Tarce i jego żonie Annie Kostrzewinie przez Elżbietę Sędzikową
były to ziemie "ku Marszewu" leżące
371 - sprzedaż blewiązga ziemie Mikołajowi Tarce i jego żonie Annie Kostrzewinie przez Stanisława Sarowczyka (???) za pozwoleniem
Walentego Kosmowskiego wuja jego rodzonego (brata matki) także za wiedzą Anny Sarowczyk (???) (żonie Kacpra Kostrzewy) siostry Stanisława
372 - Danie i darowanie połowy domu na rynku pleszewskim oraz połowy folwarku przy ulicy lenartowickiej przez Mikołaja Tarkę (Tarnkę) na rzecz Anny Kostrzewy, żony swojej.
Dom stał między domami Walentego Kosmowskiego i Macieja Kapałki
386 - sprzedaż domu na rynku pleszewskim przez Walentego Hennemana młodszego... panu Kacprowi Kostrzewie i żonie jego Annie.
Dom stał między dodmami Macieja "Organisty" i GHrzegorza Piwońskiego
411 - Jan Kowalik miał jakieś działki ku kościółkowi św. Floriana leżące
413 - oddanie do dyspozycji przez Wojciecha Kowalika, mieszczanina koźmińskiego dóbr pleszewskich legowanych przez Dorotę Czajkę (Czajczynę) na
rzecz jego (Wojciecha) i brata Jana Kowalika, mieszczanina pleszewskiego na rzecz Jana Kowalika, mieszczanina pleszewskiego
Jan Kowalik senior - Regina Czajka siostra Dorota Czajczyna
Jan Kowalik młodszy brat Wojciech Kowalik
415 - sprzedaż dóbr brata przez Jana Kowalika
436 - Wojciech Kowalik był właścicielem mielcucha (browaru) przy ulicy garncarskiej. Ogród tam obok miał też Mikołaj Tarka. Mielcuch został sprzedany Janowi Kowalikowi
448 - sprzedaż przez Jana Kowalika ziemi leżącej przy ulicy Jarocińskiej ku kościółkowi św. Floriana leżącej
455 - Albert (Wojciech) Nurowięs - ksiądz proboszcz
465 - sprzedaż przez Jana Kowalika dóbr brata medykowi pleszewskiemu Walentemu Hennemanowi młodszemu
468 - spis dóbr po Janie Kowaliku starszym i jego żonie Reginie zostającym w rękach braci Jana młodszego i Wojciecha Kowalików
1) dom - 300 zł
2) mielcuch z ogrodem przy Garncarskiej - 80 zł
3) stodoła - 40 zł
4) stodoła stara - 24 zł
5) kwarta ziemi rolnej przy Przydziałkach - 200 zł
6) kwarta ziemi rolnej ku Brzeziu - 200 zł
7) działka - 24 zł
9) grunty inne - 50 zł
10) woły - 52 zł
11) krowy - 34 zł
12) konie - 33 zł
1087 zł - suma
bracia równo się podzielili. Doszło też do ostatecznego podziału dóbr po ciotce Dorocie Czajczynie (Czajka)
470 - dokument (wsteczny?) z dziwną datą 1525 o zgodzie między braćmi Janem i Wojciechem (powtórzenie podziału dóbr)
507 - ugoda między Anna Kostrzewą, żoną Mikołaja Tarki a jej braćmi
509 - Mikołaj i Anna Tarkowie (Tarnkowie) legują pieniądze na rzecz kościoła parafialnego
551 - testament Anny Tarnki de domo Kostrzewa, żony Mikołaja, również na rzecz Jana Tarnki (Tarki). syna Mikołaja (i być może syna Anny)
&&&&&&&&&&&&
w tym momencie opracowuję, bardziej obiektywnie:
Liber quietatiorum in publicum usum civium per famatum virum Adamum Czaika tunc temporis advocatum pleszeuiensem et scabinos juratos ac circumstantos viros Gasparum Szetlik, Albertum Jeronimidem, Mattheim Gener, Andream Domagalka, Joanem Szosculum, Albertum Kapturek comparatus;
Tweet
Sygnatura
53/4337/0/-/I23
Daty
1610 - 1665
Archiwum
Archiwum Państwowe w Poznaniu
Zespół
Akta miasta Pleszew
&&&&&&&&&&&&&
18 wieku ruszać nie będę, bo ten opracował w ramach doktoratu Artur Makowski
aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW
-
Szablewski_Pawel
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ki=1527245
Księga Wójtowska i Ławnicza
Pleszew 1610-1665
Wójtowie Pleszewscy:
Rok - DANE WÓJTA - NR SKANU
1610 - Adam Czajka - 6
1610 - Kacper Szetlik - 15
1611 - Maciej Gener - 19
1611 - Wojciech Jarowczyk - 20
1611 - Adam Czajka - 21
1611 - Kacper Szetlik - 22
1612 - Adam Czajka - 34
1612 - Kacper Szetlik - 50
1613 - Adam Czajka - 54
1613 - Kacper Szetlik - 57
1614 - Wojciech Jezierski - 66
1614 - Adam Czajka - 85
1614 - Grzegorz Kostrzewa - 86
1615 - Grzegorz Kostrzewa - 89
1616 - Piotr Schmiel (Szmiel) - 109
1616 - Jakub Krupczyk - 117
1617 - Jakub Krupczyk - 123
1618 - Bartosz Jurowicz - 140
1618 - Jakub Krupczyk - 143
1619 - Bartosz Jurowicz - 163
1620 - Jakub Krupa (Krupczyk) - 172
1621 - Jakub Krupa - 184
1621 - Walenty Kosmowski - 187
1621 - Kacper Szetlik - 191
1621 - Jan Kostlik - 196
1622 - Walenty Kosmowski - 199
1622 - Kacper Szetlik - 202
1622 - Jan Kostlik - 205
1623 - Jan Kostlik - 210
1623 - Mateusz Krawiec - 212
1623 - Wojciech Jesperski (Jezierski?) - 226
1624 - Adam Czajka - 232
1624 - Wojciech Jesperki - 234
1624 - Bartosz Jurowicz - 241
1625 - Adam Czajka - 247
1625 - Bartosz Jurowicz - 248
1626 - Bartosz Jurowicz - 257
1626 - Andrzej Domagała - 266
1627 - Bartosz Jurowicz - 275
1627 - Kacper Szetlik - 294
1628 - Kacper Szetlik - 300
1628 - Wojciech Jesperski (Jezierski) - 303
1628 - Jan Kostrzewa - 308
1629 - Jan Kostrzewa - 309
1629 - Kacper Szetlik - 313
1629 - Walenty Kosmowski - 314
1630 - Kacper Szetlik - 315
1631 - Walenty Henneman (Heneman) - 322 (medyk)
1632 - Bartosz Jurowicz - 323
1633 - Andrzej Watowski - 328
1633 - Bartosz Jurowicz - 329
1633 - Kacper Szetlik - 331
1634 - Kacper Szetlik - 333
1635 - Bartosz Jurowicz - 340
1635 - WALENTY Kosmowski - 345
1636 - Walenty Kosmowski - 351
1637 - Walenty Kosmowski - miedzy 352 a 370
1637 - Jan Fortuna 378
1638 - Bartosz Jurowicz - 379
1639 - Bartosz Jurewicz - 381
1640 - Bartosz Jurewicz - 388
1640 - Kacper Szetlik - 390
1641 - Bartosz Jurewicz - 395
1641 - Walenty Kosmowski - 399
1642 - Jan Fortuna - 401
1643 - Jan Fortuna - 404
1643 - Kacper Szetlik - 406
1644 - Jan Fortuna - 407
1645 - Jan Wilczek - 412
1646 - Jan Wilczek - 413
1648 - Grzegorz Jarosz - 422
1650 - 1653 duży chaos, jedyny pewny - Jan Wilczek - 438
1655 - Jan Wilczek - 443
później chaos (brak danych wójta w aktach, ew. gdzieniegdzie miga nazwisko Kostrzewa)
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
16 - Jan Kowalik. nieboszczyk czyli zmarły przed 1610
legował 40 grzywien na rzecz Franciszka Kwisiela (Kisiela) famatusa z Mielżyna
i jego żony Katarzyny
16 - Tomasz Mielcarz, Walenty Widelczyk, opiekunowie szpitala św.Ducha w Pleszewie
19 - Kwit uczyniony przez Adama Czajkę, Wawrzyńca Organistę, Andrzeja Wilczka
opiekunów potomków Jana Kowalika. Kwestują oni Annę Kapałkę na rzecz Jana i Wojciecha
Kowalików, synów zmarłego Jana.
26 - pojawia się Regina Kowalikowa, wdowa po Janie
31 - Łukasz i Piotr Wilczkowie byli braćmi
35 - minigenealogia Wołków
Grzegorz Wołk - XX
Małgorzata - Marcin Kosma, brat Małgorzaty -- Wojciech Jarosz, szwagier Małgorzaty
36 - Bartosz Powróz żona Anna, Adam ich syn
40:
szlachetna Dorota Kaczkowska, żona zmarłego szlachetnego Jerzego Kaczkowskiego
famatus Piotr Bednarz, mąż szlachetnej Katarzyny Kaczkowskiej
46 - sprawa o morderstwo
56 - kwit szlachetnego Walentego Kosmowskiego w związku z bratem famatusem Marcinem Kosmą
64 - opiekunowie (wyżej już wymienieni) Jana i Wojciecha Kowalików kwestują sławnego Andrzeja Wilczka
na kwotę 200 złotych polskich (!!!) licząc 30g/1zł
65 - famatus Andrzej Siech mieszczanin z Pyzdr
67 - opiekunem Reginy Kowalikowej był Adam Czajka
68 - kwitowanie Mikołaja Tarnki (Tarki) przez Adama Czajkę na kwotę 150zł/30g za dom, który kupił
prawdopodbnie chodzi o dom w rynku należący do Mikołaja Tarki w latach późniejszych
74- kwit Doroty Czajczyny, matki Adama Czajczyka. Dorota była ciocią Jana i Wojciecha Kowalików.
84 - kwit Wojciecha Nadwornego z Pleszewa, miał plenipotencję brata swego Macieja z MIASTECZKA Warty
89 - Jan Kluza, złotnik poznański
143 - suma za mord
168 - Mikołaj Tarnka, opiekun szpitala św. Ducha
172 - kwit mieszczan Bocheńskich i Krzepickich (nazwisko Baschmat)
174 - famata Anna Wilkowa, z domu Kosmowska (Kosma), siostra famatusa Walentego i szlachetnego Jana, pisarza gnieźnińskiego
190 - Maciej Gener - mistrz garbarski, Tomasz Kurzawa - garbarz
191 - Łukasz Trzmiel (Szmiel) - mielcarz (piwowar)
210 - dot. Jana i Wojciecha Kowalików
221 - Regina po Kowaliku JANIE miała męża Jana Kostrzewę
246 - testament Bachmata na rzez kościoła farnego
379/380 - mowa o testamencie Jana Kowalika starszego z 1609 roku (testamentu nie odnalazłem)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ki=1527245
Księga Wójtowska i Ławnicza
Pleszew 1610-1665
Wójtowie Pleszewscy:
Rok - DANE WÓJTA - NR SKANU
1610 - Adam Czajka - 6
1610 - Kacper Szetlik - 15
1611 - Maciej Gener - 19
1611 - Wojciech Jarowczyk - 20
1611 - Adam Czajka - 21
1611 - Kacper Szetlik - 22
1612 - Adam Czajka - 34
1612 - Kacper Szetlik - 50
1613 - Adam Czajka - 54
1613 - Kacper Szetlik - 57
1614 - Wojciech Jezierski - 66
1614 - Adam Czajka - 85
1614 - Grzegorz Kostrzewa - 86
1615 - Grzegorz Kostrzewa - 89
1616 - Piotr Schmiel (Szmiel) - 109
1616 - Jakub Krupczyk - 117
1617 - Jakub Krupczyk - 123
1618 - Bartosz Jurowicz - 140
1618 - Jakub Krupczyk - 143
1619 - Bartosz Jurowicz - 163
1620 - Jakub Krupa (Krupczyk) - 172
1621 - Jakub Krupa - 184
1621 - Walenty Kosmowski - 187
1621 - Kacper Szetlik - 191
1621 - Jan Kostlik - 196
1622 - Walenty Kosmowski - 199
1622 - Kacper Szetlik - 202
1622 - Jan Kostlik - 205
1623 - Jan Kostlik - 210
1623 - Mateusz Krawiec - 212
1623 - Wojciech Jesperski (Jezierski?) - 226
1624 - Adam Czajka - 232
1624 - Wojciech Jesperki - 234
1624 - Bartosz Jurowicz - 241
1625 - Adam Czajka - 247
1625 - Bartosz Jurowicz - 248
1626 - Bartosz Jurowicz - 257
1626 - Andrzej Domagała - 266
1627 - Bartosz Jurowicz - 275
1627 - Kacper Szetlik - 294
1628 - Kacper Szetlik - 300
1628 - Wojciech Jesperski (Jezierski) - 303
1628 - Jan Kostrzewa - 308
1629 - Jan Kostrzewa - 309
1629 - Kacper Szetlik - 313
1629 - Walenty Kosmowski - 314
1630 - Kacper Szetlik - 315
1631 - Walenty Henneman (Heneman) - 322 (medyk)
1632 - Bartosz Jurowicz - 323
1633 - Andrzej Watowski - 328
1633 - Bartosz Jurowicz - 329
1633 - Kacper Szetlik - 331
1634 - Kacper Szetlik - 333
1635 - Bartosz Jurowicz - 340
1635 - WALENTY Kosmowski - 345
1636 - Walenty Kosmowski - 351
1637 - Walenty Kosmowski - miedzy 352 a 370
1637 - Jan Fortuna 378
1638 - Bartosz Jurowicz - 379
1639 - Bartosz Jurewicz - 381
1640 - Bartosz Jurewicz - 388
1640 - Kacper Szetlik - 390
1641 - Bartosz Jurewicz - 395
1641 - Walenty Kosmowski - 399
1642 - Jan Fortuna - 401
1643 - Jan Fortuna - 404
1643 - Kacper Szetlik - 406
1644 - Jan Fortuna - 407
1645 - Jan Wilczek - 412
1646 - Jan Wilczek - 413
1648 - Grzegorz Jarosz - 422
1650 - 1653 duży chaos, jedyny pewny - Jan Wilczek - 438
1655 - Jan Wilczek - 443
później chaos (brak danych wójta w aktach, ew. gdzieniegdzie miga nazwisko Kostrzewa)
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
16 - Jan Kowalik. nieboszczyk czyli zmarły przed 1610
legował 40 grzywien na rzecz Franciszka Kwisiela (Kisiela) famatusa z Mielżyna
i jego żony Katarzyny
16 - Tomasz Mielcarz, Walenty Widelczyk, opiekunowie szpitala św.Ducha w Pleszewie
19 - Kwit uczyniony przez Adama Czajkę, Wawrzyńca Organistę, Andrzeja Wilczka
opiekunów potomków Jana Kowalika. Kwestują oni Annę Kapałkę na rzecz Jana i Wojciecha
Kowalików, synów zmarłego Jana.
26 - pojawia się Regina Kowalikowa, wdowa po Janie
31 - Łukasz i Piotr Wilczkowie byli braćmi
35 - minigenealogia Wołków
Grzegorz Wołk - XX
Małgorzata - Marcin Kosma, brat Małgorzaty -- Wojciech Jarosz, szwagier Małgorzaty
36 - Bartosz Powróz żona Anna, Adam ich syn
40:
szlachetna Dorota Kaczkowska, żona zmarłego szlachetnego Jerzego Kaczkowskiego
famatus Piotr Bednarz, mąż szlachetnej Katarzyny Kaczkowskiej
46 - sprawa o morderstwo
56 - kwit szlachetnego Walentego Kosmowskiego w związku z bratem famatusem Marcinem Kosmą
64 - opiekunowie (wyżej już wymienieni) Jana i Wojciecha Kowalików kwestują sławnego Andrzeja Wilczka
na kwotę 200 złotych polskich (!!!) licząc 30g/1zł
65 - famatus Andrzej Siech mieszczanin z Pyzdr
67 - opiekunem Reginy Kowalikowej był Adam Czajka
68 - kwitowanie Mikołaja Tarnki (Tarki) przez Adama Czajkę na kwotę 150zł/30g za dom, który kupił
prawdopodbnie chodzi o dom w rynku należący do Mikołaja Tarki w latach późniejszych
74- kwit Doroty Czajczyny, matki Adama Czajczyka. Dorota była ciocią Jana i Wojciecha Kowalików.
84 - kwit Wojciecha Nadwornego z Pleszewa, miał plenipotencję brata swego Macieja z MIASTECZKA Warty
89 - Jan Kluza, złotnik poznański
143 - suma za mord
168 - Mikołaj Tarnka, opiekun szpitala św. Ducha
172 - kwit mieszczan Bocheńskich i Krzepickich (nazwisko Baschmat)
174 - famata Anna Wilkowa, z domu Kosmowska (Kosma), siostra famatusa Walentego i szlachetnego Jana, pisarza gnieźnińskiego
190 - Maciej Gener - mistrz garbarski, Tomasz Kurzawa - garbarz
191 - Łukasz Trzmiel (Szmiel) - mielcarz (piwowar)
210 - dot. Jana i Wojciecha Kowalików
221 - Regina po Kowaliku JANIE miała męża Jana Kostrzewę
246 - testament Bachmata na rzez kościoła farnego
379/380 - mowa o testamencie Jana Kowalika starszego z 1609 roku (testamentu nie odnalazłem)