Szukam krwenych Karola Pisz (Piesch)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Wawryniuk_Agnieszka
Szukam krewnych Karola Pisz (Piesch)
Witam
Poszukuję rodziny Karola Pisza. Niestety nie mam zbyt wielu informacji na jego temat. Dysponuję jedynie jednym dokumentem, z odczytaniem którego mam mały problem. Najbardziej interesuje mnie punkt 4 tegoż dokumentu. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale z dokumentu wynika, iż poszukiwany przeze mnie Karol Pisz był Niemcem...Obecnie w Iszymie w Rosji żyje jeszcze jego najmłodszy syn, który bardzo chce poznać swoich krewnych mieszkających w Polsce. Może z tego dokumentu dowiem się, w jakiej części naszego kraju należy szukać jego rodziny...Resztę dokumentu rozumiem, najbardziej zależy mi na punkcie 4. Oto dokument:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/41f ... bf104.html
Poszukuję rodziny Karola Pisza. Niestety nie mam zbyt wielu informacji na jego temat. Dysponuję jedynie jednym dokumentem, z odczytaniem którego mam mały problem. Najbardziej interesuje mnie punkt 4 tegoż dokumentu. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale z dokumentu wynika, iż poszukiwany przeze mnie Karol Pisz był Niemcem...Obecnie w Iszymie w Rosji żyje jeszcze jego najmłodszy syn, który bardzo chce poznać swoich krewnych mieszkających w Polsce. Może z tego dokumentu dowiem się, w jakiej części naszego kraju należy szukać jego rodziny...Resztę dokumentu rozumiem, najbardziej zależy mi na punkcie 4. Oto dokument:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/41f ... bf104.html
Ostatnio zmieniony sob 02 sty 2010, 13:30 przez Wawryniuk_Agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wawryniuk_Agnieszka
Szukam krwenych Karola Pisz (Piesch)
Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu nazwy miejscowości zapisanej na odwrocie tejże fotografii... poszukuję rodziny Karola Pisza. To zdjęcie przesłał mu do Iszymu w Rosji jego brat Robert. Z góry dziękuję...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a3 ... f778a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a3 ... f778a.html
Ostatnio zmieniony sob 02 sty 2010, 13:29 przez Wawryniuk_Agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Cieśla_Jerzy

Czytam to jako „Siemzskaja obł., Bertskij r-n, d. Bielsk” czyli:
Siemzskaja – województwo
Bertskij – powiat
Bielsk – wieś
Przesłuchanie odbyło się w Azjatyckim mieście Iszym. Nie sądzę, by przesłuchujący znał polskie nazwy. Więc stosując „wróżenie z fusów” widziałbym to jako:
Śląskie województwo
Bielski powiat
Bielsko Stare - wieś
W Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego pod hasłem „Bielsko Stare” czytamy m. in. – „wieś i gmina pow. bielski, na Szląsku austr, .... leży tuż pod m. pow. Bielsko .... Ludność przeważnie niemiecka.”
Osób o nazwisku Pisz jest w Polsce 576 w 59 powiatach. Wg Rymuta najliczniej występują:
Powiat jasielski 104 osoby,
Miasto Kraków 43,
Miasto Tarnów 39,
Miasto Bielsko – Biała 34, a wraz z powiatem bielskim 43 osoby.

Siemzskaja – województwo
Bertskij – powiat
Bielsk – wieś
Przesłuchanie odbyło się w Azjatyckim mieście Iszym. Nie sądzę, by przesłuchujący znał polskie nazwy. Więc stosując „wróżenie z fusów” widziałbym to jako:
Śląskie województwo
Bielski powiat
Bielsko Stare - wieś
W Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego pod hasłem „Bielsko Stare” czytamy m. in. – „wieś i gmina pow. bielski, na Szląsku austr, .... leży tuż pod m. pow. Bielsko .... Ludność przeważnie niemiecka.”
Osób o nazwisku Pisz jest w Polsce 576 w 59 powiatach. Wg Rymuta najliczniej występują:
Powiat jasielski 104 osoby,
Miasto Kraków 43,
Miasto Tarnów 39,
Miasto Bielsko – Biała 34, a wraz z powiatem bielskim 43 osoby.
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
- Grazyna_Gabi

- Otrzymał podziękowania: 7 times
Proszę o pomoc
Agnieszko,
to jest miejscowosc: Altbielitz poprawniej Alt-Bielitz czyli Stare Bielsko kolo Bielska-Białej.
Pozdrawiam serdecznie
Grazyna
to jest miejscowosc: Altbielitz poprawniej Alt-Bielitz czyli Stare Bielsko kolo Bielska-Białej.
Pozdrawiam serdecznie
Grazyna
- Grazyna_Gabi

Agnieszko,
Jerzy z nazwa miejscowosci trafil w sama 10. Wlasnie w tej okolicy powinnas szukac rodziny Pisz, oczywiscie jesli nie wybyli do Niemiec.
na Volksbund sa chyba krewni urodzoni w tej samej miejscowosci no i nosza to samo nazwisko, naturalnie pisane w j.niemieckim.
Nachname: Piesch
Vorname: Johann Paul
Dienstgrad: Gefreiter
Geburtsdatum: 18.05.1903
Geburtsort: Altbielitz
Todes-/Vermisstendatum: 02.10.1944
Todes-/Vermisstenort: Kpf.Raum Raseinen
Johann Paul Piesch ruht auf der Kriegsgräberstätte in Kaunas (Litauen) .
Endgrablage: Block 7 Reihe 13 Grab 674
Pisz Johan/Jan,Pawel ur. 18.05.1903 w Bielsko Stare, zginal 02.05.1944
Pochowany jest na Litwie w m. Kaunas.
Vorname: Robert
Dienstgrad:
Geburtsdatum: 03.05.1899
Geburtsort: Bielitz
Todes-/Vermisstendatum: 07.08.1945
Todes-/Vermisstenort: Kgf.Pressburg
Robert Piesch konnte im Rahmen unserer Umbettungsarbeiten nicht geborgen werden.
Die vorgesehene Überführung zum Sammelfriedhof in Bratislava-Ruzinov (Slowakische Republik) war somit leider nicht möglich.
Robert Piesch ur. 03.05.1899 w Bielitz zm. 07.08.1945, pochowany w Bratyslawie-Ruzinov.
Vorname: Andreas
Dienstgrad: Obergefreiter
Geburtsdatum: 26.08.1912
Geburtsort: Alt Bielitz
Todes-/Vermisstendatum: 01.1945
Todes-/Vermisstenort: Wada, Miskolc
Andreas Piesch wurde noch nicht auf einen vom Volksbund errichteten Soldatenfriedhof überführt oder konnte im Rahmen unserer Umbettungsarbeiten nicht geborgen werden.
Andrzej Piesch ur.26.08.1912 w Alt Bielitz , zaginal- styczen 1945.
Sa jeszcze inni.
Dodatkowo link do gazety slaskiej "Schlesische Nachrichten" z 2007 r., na stronie 10 jest fotografia wraz z mieszkancami Altbielitz, na ktorej miedzy innymi jest Willibald J.C. Piesch .
http://www.oberschlesien-aktuell.de/pre ... 070615.pdf
i jeszcze z 2004. str.9,dwie fotografie, ten pan w krawacie z odkryta glowa to Willi Piesch/Pisz
http://www.oberschlesien-aktuell.de/pre ... 040601.pdf
Grazyna/Gabi
Jerzy z nazwa miejscowosci trafil w sama 10. Wlasnie w tej okolicy powinnas szukac rodziny Pisz, oczywiscie jesli nie wybyli do Niemiec.
na Volksbund sa chyba krewni urodzoni w tej samej miejscowosci no i nosza to samo nazwisko, naturalnie pisane w j.niemieckim.
Vorname: Johann Paul
Dienstgrad: Gefreiter
Geburtsdatum: 18.05.1903
Geburtsort: Altbielitz
Todes-/Vermisstendatum: 02.10.1944
Todes-/Vermisstenort: Kpf.Raum Raseinen
Johann Paul Piesch ruht auf der Kriegsgräberstätte in Kaunas (Litauen) .
Endgrablage: Block 7 Reihe 13 Grab 674
Pisz Johan/Jan,Pawel ur. 18.05.1903 w Bielsko Stare, zginal 02.05.1944
Pochowany jest na Litwie w m. Kaunas.
Vorname: Robert
Dienstgrad:
Geburtsdatum: 03.05.1899
Geburtsort: Bielitz
Todes-/Vermisstendatum: 07.08.1945
Todes-/Vermisstenort: Kgf.Pressburg
Robert Piesch konnte im Rahmen unserer Umbettungsarbeiten nicht geborgen werden.
Die vorgesehene Überführung zum Sammelfriedhof in Bratislava-Ruzinov (Slowakische Republik) war somit leider nicht möglich.
Robert Piesch ur. 03.05.1899 w Bielitz zm. 07.08.1945, pochowany w Bratyslawie-Ruzinov.
Vorname: Andreas
Dienstgrad: Obergefreiter
Geburtsdatum: 26.08.1912
Geburtsort: Alt Bielitz
Todes-/Vermisstendatum: 01.1945
Todes-/Vermisstenort: Wada, Miskolc
Andreas Piesch wurde noch nicht auf einen vom Volksbund errichteten Soldatenfriedhof überführt oder konnte im Rahmen unserer Umbettungsarbeiten nicht geborgen werden.
Andrzej Piesch ur.26.08.1912 w Alt Bielitz , zaginal- styczen 1945.
Sa jeszcze inni.
Dodatkowo link do gazety slaskiej "Schlesische Nachrichten" z 2007 r., na stronie 10 jest fotografia wraz z mieszkancami Altbielitz, na ktorej miedzy innymi jest Willibald J.C. Piesch .
http://www.oberschlesien-aktuell.de/pre ... 070615.pdf
i jeszcze z 2004. str.9,dwie fotografie, ten pan w krawacie z odkryta glowa to Willi Piesch/Pisz
http://www.oberschlesien-aktuell.de/pre ... 040601.pdf
Grazyna/Gabi
-
Wawryniuk_Agnieszka
-
Wawryniuk_Agnieszka
Proszę o pomoc
Dziękuję:) nie znam niemieckiego a chciałabym pomóc w odnalezieniu krewnych p. Karola Pisza. Bardzo mi Pani pomogła:) jeszcze raz dziękuję:)
- Grazyna_Gabi

Proszę o pomoc
Wyglada na to, ze rodzina Pisz nadal zamieszkuje w tej miejscowosci wiec wystarczy tylko znalesc ksiazke telefoniczna lub adresowa dla tej okolicy, odszukac owe nazwisko i nawiazac kontakt. Cos mi sie wydaje, ze wrocili do pisowni niemieckiej swych nazwisk czyli PIESCH i byc moze w takiej formie ono obecnie jest zapisywane.
Zycze powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie
Grazyna
Zycze powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie
Grazyna
Grażynko- Gabi z Hamburga
Witaj na naszym portalu
Rzeczywiście, chodzi trochę wolniej ale idzie !
Agnieszko , Grażynko , Jurku !
Myślę ,że te dwa tematy o tej samej nazwie " proszę o pomoc" scalić w jeden;
a do Agnieszki, wejdź na swój temat i zmień tytuł np. na " Szukam Karola Pisz-Piesch". Bo aktualny tytuł nic nie mówi i zaraz zniknie w gąszczu innych zauważalnych tytułów. Tak sobie myślę !
Tadeusz
Witaj na naszym portalu
Rzeczywiście, chodzi trochę wolniej ale idzie !
Agnieszko , Grażynko , Jurku !
Myślę ,że te dwa tematy o tej samej nazwie " proszę o pomoc" scalić w jeden;
a do Agnieszki, wejdź na swój temat i zmień tytuł np. na " Szukam Karola Pisz-Piesch". Bo aktualny tytuł nic nie mówi i zaraz zniknie w gąszczu innych zauważalnych tytułów. Tak sobie myślę !
Tadeusz
-
Wawryniuk_Agnieszka
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,
Mam kilku Pyszów (wydaje mi się, że ta forma jest teraz najbardziej popularna) w drzewie ale nie ma wśród nich Karola. Moi pochodzą z drugiej strony miasta (ze Straconki). Pyszowie/Pieschowie (wydaje mi się, że raczej Piesch niż Pisch) występowali też dość licznie w Lipniku, innej dzielnicy (na cmentarzu jest sporo nagrobków z tymi nazwiskami. W Lipniku (i Straconce, która długo była jego częścią) było dużo Niemców (różnie w różnych okresach) ale na podstawie samego nazwiska nie można nic powiedzieć o narodowości ponieważ można spotkać polskie rodziny o typowo niemieckich nazwiskach i odwrotnie. Wydaje mi się, że pierwotną formą był Piesch (ew. Pisch). Moi nazywali się Pysz na pewno przed wojną i byli Polakami.
Stare Bielsko jest dzielnicą Bielska a Straconka i Lipnik były wsiami koło Białej (najpierw włączono je do Białej o dopiero potem połączono Bielsko i Białą). Bielsko było miastem dużo bardziej niemieckim.
Polecam kontakt z panem Zbigniewem Główką, który zamieścił kiedyś ogłoszenie dot. poszukiwania Pyszów/Pieschów:
http://www.ornatowski.com/board/board2006-03.htm
Pozdrawiam,
Zbyszek
Mam kilku Pyszów (wydaje mi się, że ta forma jest teraz najbardziej popularna) w drzewie ale nie ma wśród nich Karola. Moi pochodzą z drugiej strony miasta (ze Straconki). Pyszowie/Pieschowie (wydaje mi się, że raczej Piesch niż Pisch) występowali też dość licznie w Lipniku, innej dzielnicy (na cmentarzu jest sporo nagrobków z tymi nazwiskami. W Lipniku (i Straconce, która długo była jego częścią) było dużo Niemców (różnie w różnych okresach) ale na podstawie samego nazwiska nie można nic powiedzieć o narodowości ponieważ można spotkać polskie rodziny o typowo niemieckich nazwiskach i odwrotnie. Wydaje mi się, że pierwotną formą był Piesch (ew. Pisch). Moi nazywali się Pysz na pewno przed wojną i byli Polakami.
Stare Bielsko jest dzielnicą Bielska a Straconka i Lipnik były wsiami koło Białej (najpierw włączono je do Białej o dopiero potem połączono Bielsko i Białą). Bielsko było miastem dużo bardziej niemieckim.
Polecam kontakt z panem Zbigniewem Główką, który zamieścił kiedyś ogłoszenie dot. poszukiwania Pyszów/Pieschów:
http://www.ornatowski.com/board/board2006-03.htm
Pozdrawiam,
Zbyszek