Gdzie są nowożeńcy?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Albin_Kożuchowski

Gdzie są nowożeńcy?
Witam.
Czy w tym akcie są wymienieni nowożeńcy? Mnie się wydaje, że są tylko świadkowie. Może się mylę, bo z łaciną nie jest u mnie najlepiej. Proszę więc o podpowiedzi.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45a ... bdc47.html
Czy w tym akcie są wymienieni nowożeńcy? Mnie się wydaje, że są tylko świadkowie. Może się mylę, bo z łaciną nie jest u mnie najlepiej. Proszę więc o podpowiedzi.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45a ... bdc47.html
Pozdrawiam AlbinKoz.
- annastregiel

Gdzie są nowożeńcy?
Witam.
Też nie widzę nowożeńców. Może porównaj ten akt z sąsiednimi (jeżeli masz to nich dostęp) i spróbuj ustalić, w którym miejscu imiona i nazwiska nowożeńców powinny się znajdować . Zwykle, jak na pewno sam wiesz, powinny się znajdować obok słowa matrimonium...
Pozdrawiam.
Ania.
Też nie widzę nowożeńców. Może porównaj ten akt z sąsiednimi (jeżeli masz to nich dostęp) i spróbuj ustalić, w którym miejscu imiona i nazwiska nowożeńców powinny się znajdować . Zwykle, jak na pewno sam wiesz, powinny się znajdować obok słowa matrimonium...
Pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-
Albin_Kożuchowski

Gdzie są nowożeńcy?
Witam.
Oto poprzedni i następny akt ślubu, w środku /nr 9/ jest ten zagadkowy. Co się mogło stać?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9f ... 5ed18.html
Oto poprzedni i następny akt ślubu, w środku /nr 9/ jest ten zagadkowy. Co się mogło stać?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9f ... 5ed18.html
Pozdrawiam AlbinKoz.
- Lipnik.F.Turas

Gdzie są nowożeńcy?
Nie jestem aż tak biegły w łacinie ale według mnie to nie są zapisy o słubach tylko notatki księdza o czymś
gdzieś tam widzę nullo czyli tak jakby kasację czegoś .
Zazwyczaj do indeksacji ksiąg tworzący indeksy podkreślał nazwiska i imiona kreskami
Według mnie to zapiski księdza - wizytatora? tylko że ktoś wcześniej ponanosił na lewej stronie numerację ?
Sądzę że jest potrzebna pomoc naszych wspaniałych fachowców od łacini tylko chyba milczą bo przegapili post
Janek
fturas
gdzieś tam widzę nullo czyli tak jakby kasację czegoś .
Zazwyczaj do indeksacji ksiąg tworzący indeksy podkreślał nazwiska i imiona kreskami
Według mnie to zapiski księdza - wizytatora? tylko że ktoś wcześniej ponanosił na lewej stronie numerację ?
Sądzę że jest potrzebna pomoc naszych wspaniałych fachowców od łacini tylko chyba milczą bo przegapili post
Janek
fturas
- annastregiel

Witam.
Podbijam temat Albina i zwracam się do Bartka z prośbą o pomoc.
Jest to zagadkowy akt małżeństwa, który może być pewnym doświadczeniem dla indeksujących.
Dlaczego nie ma nowożeńców?
W sąsiednich aktach nowożeniec jest nawet podkreślony!
Pozdrawiam.
Ania.
Podbijam temat Albina i zwracam się do Bartka z prośbą o pomoc.
Jest to zagadkowy akt małżeństwa, który może być pewnym doświadczeniem dla indeksujących.
Dlaczego nie ma nowożeńców?
W sąsiednich aktach nowożeniec jest nawet podkreślony!
Pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
No cóż, pewien promil metryk zawiera błędy większego kalibru, jak brak imienia ochrzczonego dziecka czy właśnie imion nowożeńców.
W tym konkretnym przypadku piszący "zawiesił się" na przymiotniku: odelski/odelskich. Wynika to ze stosowanej w tej parafii formuły: Roku Pańskiego... ja N. proboszcz odelski przeegzaminowałem nowożeńców N. i N. parafian odelskich, a ich wzajemną zgodę mając...
Drugie wystąpienie słowa odelski/odelskich pełni w przyjętej formule funkcję "wyłączającą myślenie"
po której lecą już tylko sztampowe zwroty, by "przebudzić się" znowu przy wyliczaniu świadków. W tym akcie z 8 lutego proboszcz przysnął już przy pierwszym wystąpieniu słowa, więc włączyła się mu zapadka odpowiedzialna za "eorumque mutuo concensu..." Tak to bywa, gdy nie spisuje się i nie ODCZYTUJE aktu w obecności stron.
W tym konkretnym przypadku piszący "zawiesił się" na przymiotniku: odelski/odelskich. Wynika to ze stosowanej w tej parafii formuły: Roku Pańskiego... ja N. proboszcz odelski przeegzaminowałem nowożeńców N. i N. parafian odelskich, a ich wzajemną zgodę mając...
Drugie wystąpienie słowa odelski/odelskich pełni w przyjętej formule funkcję "wyłączającą myślenie"
- annastregiel

-
Albin_Kożuchowski