Witam, czy gdzieś na stronach internetowych mogę znaleźć skany aktów z parafii Strzyżowice, gm Opatów? Albo ktoś poszukuje akt w archiwum w Kielcach? A może ktoś robi zdjęcia na cmentarzu w tej parafii? Bardzo proszę o kontakt.
Małgorzata
Kobylanki, gm Opatów, parafia Strzyżowice
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
A czytałaś mojego wczorajszego posta ? https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 343#429343
powielasz wątek, który sama założyłaś
powielasz wątek, który sama założyłaś
Przepraszam. Może jestem roztrzepana. Analizuję kilka linii drzewa jednocześnie... z podanych linków jakoś nie potrafię skorzystać. Liczę na podpowiedzi.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,106788,1
to link do Strzyżowic ale dostępne lata to 1894-1909
W Archiwum w Kielcach nic więcej nie ma.
Napisałaś, że Mariannie Saracen, zd. Gawlik, zm. ok 1921 - zadzwoń do Urzędu Stanu Cywilnego w Opatowie i zamów odpis (kopię), dowiesz się może czegoś więcej. Generalnie akta młodsze niż 100 lat znajdują się w USC.
to link do Strzyżowic ale dostępne lata to 1894-1909
W Archiwum w Kielcach nic więcej nie ma.
Napisałaś, że Mariannie Saracen, zd. Gawlik, zm. ok 1921 - zadzwoń do Urzędu Stanu Cywilnego w Opatowie i zamów odpis (kopię), dowiesz się może czegoś więcej. Generalnie akta młodsze niż 100 lat znajdują się w USC.
W USC w Opatowie dowiedziałam się, że jest nowa ustawa wg której akty są przechowywane w urzędzie 80 lat, później są przekazywane do archiwum państwowego.
Nadal szukam aktu zgonu prababci. W parafii Strzyżowice posiadają akta od 1940 roku. W roku 1921 parafia ta podlegała pod gminę Baćkowice. Tam również nie mają żadnych informacji. Czy ktoś może mi jeszcze coś podpowiedzieć? Ewentualnie jeśli ktoś pracuje na księgach w archiwum państwowym w Sandomierzu to mógłby sprawdzić jakie tam są akta? A może ktoś znajdzie poszukiwany akt? Marianna Saracen, zd. Gawlik. Zm. w 1921 r.
A może ktoś natrafi na jej akt małżeństwa z ok.1913-1915 r. z Marcin Saracen, syn Dominika i Agnieszki zd. Religa.
A może ktoś natrafi na jej akt małżeństwa z ok.1913-1915 r. z Marcin Saracen, syn Dominika i Agnieszki zd. Religa.