Archiwa w Wiedniu - Austria
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Archiwa w Wiedniu - Austria
Witam ..
Czy ktos mógłby mi pomóc :
gdzie mogę pisać o akt urodzenia mojej babki (1897 ) urodzonej w Wiedniu ..
dziadek tez mi przyspożył kłopotów urodził się w Hamburgu w 1909 r i nie wiem gdzie się zwrócić w tej sprawie .
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
Barbara Pałczyńska
Czy ktos mógłby mi pomóc :
gdzie mogę pisać o akt urodzenia mojej babki (1897 ) urodzonej w Wiedniu ..
dziadek tez mi przyspożył kłopotów urodził się w Hamburgu w 1909 r i nie wiem gdzie się zwrócić w tej sprawie .
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
Barbara Pałczyńska
- Lipnik.F.Turas

archiwa w Wiedniu
Sądzę ze jednak najszybciej odnajdziesz takie dokumenty w centrum mormonów w Warszawie czyli zamówisz mikrofilmy
z Wiednia i Hamburga bo to chyba będzie jedyna droga aby z Polski przeszukać bazę Wiedeńską Parafii
Choć zdaję sobie sprawę że to szukanie igły stogu siana .Po prostu nie słyszałem o bazach danych Austrii i indeksacji nazwisk tam urodzonych.
.................................
Choć jest jeszcze taka możliwość .Gdzie był ślub poszukiwanego krewnego?
Jeśli w Polsce to młodzi powinni pokazać akty chrztu i to powinno być odnotowane w akcie -tam mogą być namiary na parafie w Wiedniu.
No i gdzie dokumenty rodzinne? Nie zachowały się odpisy aktów chrztu?
Bo inaczej jest problem z poszukiwaniami to tysiące stron do przeczytania na mikrofilmach
........................
Janek
Fturas
z Wiednia i Hamburga bo to chyba będzie jedyna droga aby z Polski przeszukać bazę Wiedeńską Parafii
Choć zdaję sobie sprawę że to szukanie igły stogu siana .Po prostu nie słyszałem o bazach danych Austrii i indeksacji nazwisk tam urodzonych.
Choć jest jeszcze taka możliwość .Gdzie był ślub poszukiwanego krewnego?
Jeśli w Polsce to młodzi powinni pokazać akty chrztu i to powinno być odnotowane w akcie -tam mogą być namiary na parafie w Wiedniu.
No i gdzie dokumenty rodzinne? Nie zachowały się odpisy aktów chrztu?
Bo inaczej jest problem z poszukiwaniami to tysiące stron do przeczytania na mikrofilmach
........................
Janek
Fturas
Ostatnio zmieniony ndz 03 sty 2010, 21:23 przez Lipnik.F.Turas, łącznie zmieniany 1 raz.
archiwa w Wiedniu
dziękuję i ja tak myslę ...że to szukanie igły ...tym bardziej ,że nawet nie wiem w której parafi byli rejestrowani jeśli wogóle byli ...
- Lipnik.F.Turas

archiwa w Wiedniu
Posty się rozminęły przeczytaj jeszcze raz mój 1 post bo go zmodyfikowałem
Janek
Fturas
Janek
Fturas
archiwa w Wiedniu
jeśli chodzi o babcię to w Poznaniu (1923) już posłałam list do usc a jeśli chodzi o dziadka to były dwa sluby jeden kościelny (1936 ) i po latach cywilny (1953) dowiedziałam sie o tym niedawno..
dodałeś mi trochę skrzydeł może jednak uda się coś dowiedzieć
dokumenty zagineły w czasie zawieruchy wojennej ..
Barbara Pałczyńska ..
dodałeś mi trochę skrzydeł może jednak uda się coś dowiedzieć
dokumenty zagineły w czasie zawieruchy wojennej ..
Barbara Pałczyńska ..
- Lipnik.F.Turas

archiwa w Wiedniu
Moim zdaniem USC to niewłaściwy adres tylko parafia i księgi parafialne 1923 to już II RP czyli akta mają mniej niż 100 lat i są w parafii. może poszukaj jej w bazie danych choćby na naszej stronie.
............................
http://parafie.genealodzy.pl/
..........................
Czyli ,,katalog zasobów metrykalnych "jest taka podstrona po lewej stronie na naszym forum
i kontakt telefoniczny?
I dopiero potem ewentualnie podróż do parafii?
......................................
No i tylko nie trać skrzydeł wojna najczęściej omijała zapisy w księgach
parafialnych. Oczywiście wiele pracy ale moim zdaniem sukces jest możliwy.
Poszukaj kontaktu z kimś z Poznania może pomoże?
Janek
fturas
............................
http://parafie.genealodzy.pl/
..........................
Czyli ,,katalog zasobów metrykalnych "jest taka podstrona po lewej stronie na naszym forum
i kontakt telefoniczny?
I dopiero potem ewentualnie podróż do parafii?
......................................
No i tylko nie trać skrzydeł wojna najczęściej omijała zapisy w księgach
parafialnych. Oczywiście wiele pracy ale moim zdaniem sukces jest możliwy.
Poszukaj kontaktu z kimś z Poznania może pomoże?
Janek
fturas
- Lipnik.F.Turas

archiwa w Wiedniu
Tu namiary na naszych kolegów z Poznania
.........................
http://www.tgh.friko.pl/#200
.......................
Może tak będzie szybciej?
janek
Fturas
.........................
http://www.tgh.friko.pl/#200
.......................
Może tak będzie szybciej?
janek
Fturas
-
jeronimo_77

archiwa w Wiedniu
Czy ktoś w najbliższym czasie będzie prowadził kwerendę w Kriegsarchiv w Wiedniu?
archiwa w Wiedniu
Janku
dziękuje za namiary poczyniłam już pierwsze kroki teraz tylko czekać ......
Barbara Pałczyńska
dziękuje za namiary poczyniłam już pierwsze kroki teraz tylko czekać ......
Barbara Pałczyńska
- maria.j.nie

Witam,
Zapraszam, też do Katalogu www Kategoria: / Archiwa zagraniczne
odsyłacze : Archiwa w Europie - katalog lub Austria Archiwa - Archiwum Państwowe w Austrii.
Pozdrawiam serdecznie Maria
Zapraszam, też do Katalogu www Kategoria: / Archiwa zagraniczne
odsyłacze : Archiwa w Europie - katalog lub Austria Archiwa - Archiwum Państwowe w Austrii.
Pozdrawiam serdecznie Maria
- t.dzwonkowski

Pani Barbaro
Proszę napisać do Pana Prof. Dr. Lorenza Mikoletzkyego, który jest bardzo pozytywnie nastawiony do kwerendzistów z Polski ( adres: Prof.Dr. Lorenz Mikoletzky, Generaldirektor des Österreichischen Staatsarchivs Nottendorfer Gasse 2 A-1030 Wien, e-mail: lorenz.mikoletzky@oesta.gv.at) Oczywiście w języku niemieckim lub angielskim. On skieruje list do właściwego Oddziału. Ja otrzymałem odpowiedź bardzo szybko.
Tadeusz Dzwonkowski
Proszę napisać do Pana Prof. Dr. Lorenza Mikoletzkyego, który jest bardzo pozytywnie nastawiony do kwerendzistów z Polski ( adres: Prof.Dr. Lorenz Mikoletzky, Generaldirektor des Österreichischen Staatsarchivs Nottendorfer Gasse 2 A-1030 Wien, e-mail: lorenz.mikoletzky@oesta.gv.at) Oczywiście w języku niemieckim lub angielskim. On skieruje list do właściwego Oddziału. Ja otrzymałem odpowiedź bardzo szybko.
Tadeusz Dzwonkowski
Archiwum Wojenne w Wiedniu
Witam,
przeglądałem ostatnio http://www.fahnen.republika.pl oraz http://austro-wegry.info i noszę się z myślą o zamówienie kwerendy nt. mojego pradziadka w wiedeńskim archiwum wojny.
Czy ktoś z Państwa korzystał już może z tego archiwum lub ma jakieś doświadczenia w kontaktach z nim?
Półgodzinna kwerenda kosztuje "jedynie" 35 euro - boję się sytuacji, że wystawią mi rachunek na kilkaset euro i nic nie znajdą. Pradziadek miał tylko stopień kaprala w artylerii - wiem o nim bardzo mało, i nie mam zdjęcia z okresu wojny. Nie był odznaczony (a przynajmniej babcia nic o tym nie wie), nie zginął na froncie, więc pewnie był jednym z milionów.
Czy są jakieś szanse, że coś w Wiedniu znajdą? Czy warto szukać (za 35euro/h)?
Pozdrawiam
Piotr Sułek
przeglądałem ostatnio http://www.fahnen.republika.pl oraz http://austro-wegry.info i noszę się z myślą o zamówienie kwerendy nt. mojego pradziadka w wiedeńskim archiwum wojny.
Czy ktoś z Państwa korzystał już może z tego archiwum lub ma jakieś doświadczenia w kontaktach z nim?
Półgodzinna kwerenda kosztuje "jedynie" 35 euro - boję się sytuacji, że wystawią mi rachunek na kilkaset euro i nic nie znajdą. Pradziadek miał tylko stopień kaprala w artylerii - wiem o nim bardzo mało, i nie mam zdjęcia z okresu wojny. Nie był odznaczony (a przynajmniej babcia nic o tym nie wie), nie zginął na froncie, więc pewnie był jednym z milionów.
Czy są jakieś szanse, że coś w Wiedniu znajdą? Czy warto szukać (za 35euro/h)?
Pozdrawiam
Piotr Sułek
Ostatnio zmieniony czw 16 gru 2010, 09:03 przez Cirdan, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukam informacji o rodzinach:
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
Archiwum Wojenne we Wiedniu
Podaj jakieś namiary na to Archiwum Wojenne w Wiedniu. Mieszkam w Wiedniu jak znajdę po Świętach trochę czasu to może mi sie uda cos dowiedzieć więcej. Może i poszukiwania indiwidualne byłyby darmowe?
Krzysiek
Krzysiek