Główne Więzienie Karne w Warszawie_1858

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa !

Utknąłem na informacji, iż mój prapradziad Andrzej Michalski zmarł w 1858 roku w Głównym Więzieniu Karnym w Warszawie (Warszawa-Nowe Miasto 1858/Z/788).

Proszę Was o pomoc:
- Jak dotrzeć do przyczyny osadzenia/skazania przodka?
- Jak ustalić okoliczności zgonu (wykonanie wyroku, choroba, samobójstwo)?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki gdyż w temacie "Warszawa XIX w." jestem zupełnie zielony.

Pozdrawiam
Bogusław
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

Dokumenty z GWK Warszawa :
..więzienia w Warszawie: Warszawskie Więzienie Żeńskie (1878-1916), Warszawskie Więzienie Śledcze (1859-1891), Główne Więzienie Karne (1852-1917), Tymczasowe Ciężkie Więzienie Karne (1904-1917), Więzienie Śledcze (1906-1917), Więzienie Etapowe (1911-1912), Więzienie Karne Warszawa-Mokotów (1916-1945), Więzienie Karne ul. Długa 52 (1927-1934), Więzienie Śledcze ul. Dzielna 24/26 (1926-1939), Więzienie ul. Daniłowiczowska 7 (1935-1944);

zgromadzono tu:
https://www.warszawa.ap.gov.pl/art,34,s ... iwum-zasob

tam trzeba zapytac o szczegóły tzn przyczyny osadzenia, wyrok itp

=========================
pozdrawiam
Elżbieta
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Boguslawie,
Skad pewnosc, ze byl wiezniem ? Mogl byc pracownikiem.
Mam wsrod przodkow straznika Domu Kary i Poprawy w Warszawie w latach 1840-1850.
Czy sprawdziles jaki byl jego zawod, na przyklad wpisany w aktach chrztow jego dzieci.
Pozdrawiam,
Bozenna
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Bogusławie,
na Twoim miejscu sprawdziłabym na początek Floriana z tego aktu. Mogli być krewnymi bo dane w akcie są szczegółowe. Zgłaszający znają rodziców, miejsce urodzenia, wiedzą, że zmarły miał żonę i znają jej imię. W typowych więziennych aktach z reguły jest podany wiek i miejsce pochodzenia (rodem z miasta....). Długa o numerze hp 563 to gmach Arsenału, który rzeczywiście pełnił funkcje więzienne od lat 30-tych jednak mogł tam pracować jako pomocnik.

Trzeba jednak bardzo uważać,,inne akty z Długiej hp. 563 też są dokładne więc może i rzeczywiście był więźniem... interesowałam się więziennictwem we wcześniejszym nieco okresie stąd pierwsza część wpisu (wtedy akty więzienne były mało szczegółowe).
Agnieszka
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Witam z Krakowa!

Agnieszko! Bardzo Ci dziękuję!

Floriana Michalskiego "sprawdziłem". Był żołnierzem dymisjonowanym. Pochodził ze ST.Waliszewa (*1811). Ożenił się w Giecznie w 1853 r. Był synem Andrzeja i Elżbiety Sliwińskiej.
"Mój" Andrzej Michalski urodził się w 1834 r. w Zielonce, pod Rawą Maz. w par. Krzemienica i był synem Wawrzyńca i Heleny Nowińskiej. Jego dziadkowie pochodzili ze Skierniewic.
Nie byli krewnymi - to raczej przypadkowa zbieżność popularnego nazwiska.

Jesteś pewna, że Arsenał-więzienie mieścił się przy Długiej pod numerem 563?

Opisując zgon zapisano bowiem:
"Służący (??!!) w Warszawie przy Ulicy Długiej pod liczbą pięćset sześćdziesiąt trzy" .
Czy to mogłoby sugerować, że wiejski "parobek"(w 1857, Krzemienica) był "pracownikiem" w więzieniu?

Zgon zgłaszają dwaj strażnicy więzienni ("Officjaliści Rządowi").

Pozdrawiam
Bogusław
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Bogusław,

Tutaj (Warszawa/ Nowe Miasto/ NMP 1836, Z1311)

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 128&y=2254

znajdziesz zgon mojego kuzyna, który pochodził również z rawskiego.

Też jest dokładny opis jak, na osobę samotnie przebywajacą w Warszawie (Rodzice, nieżyjący, żona, dzieci daleko w Rawskim). Jest adres miejsca zgonu pokrywajacy się z Warszawskim Więzieniem Inkwizycyjnym (Pawia 2350), świadek - dozorca Więżienia.

I mam w innym akcie z tego okresu, potwierdzenie, że Franciszek przebywał w tym czasie w więzieniu.
Proponuje sprawdzić, czy w okresie gdy Twój Andrzej był w więzieniu, ślubu nie brały jego dzieci (powinna być wzmianka, czemu ojca nie ma na ślubie?). Takim tropem mi udało się dotrzeć na Pawiak.

Nie wiem tylko za co, i czemu wysłali go do tego oddalonego o 60km od miejsca zamieszkania, więzienia.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak

Edit. Przepraszam - teraz doczytałem, że zmarły Andrzej Michalski miał 24 lata w momencie zgonu, więc poszukiwania ślubów dzieci tylko ewentualnie po śmierci ojca (ale też pewein trop).

TSz.
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Bogusławie,
wierzę spisom urzędowym.:)
http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/do ... ublication
strona 37, ulica Długa 563, Pał: Woyskowy Arsenał. Budynki zmieniały funkcję, zmieniała się zabudowa ale numery hp. działek dziesiątkami a nawet setkami lat pozostawały niezmienne.
Ja uważam, że "służący, przy ul.Długiej...." całkiej poważnie to sugeruje. Arsenał w tamtych czasach (gdzieś widziałam rycinę) "obudowany był wieloma drewnianymi kanciapami i budyneczkami służącymi jak sądzę jako miejsce pracy całej rzeszy pracowników.
Agnieszka
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Witam z Krakowa!

Więzienie. Fakt!
Masz Agnieszko całkowitą rację!
A jak więzienie to ... kat i szubienica?

Stąd następne pytanie:
Czy akta zgonu zgłaszane przez dwóch pełnoletnich strażników z tego więzienia {jednym z nich był Florian
Michalski zamieszały w Warszawie "pod liczbą 2498" (wg aktu zgonu jego syna)} to POTWIERDZENIE wykonania wyroków śmierci ?!?

Przeglądnąłem bowiem (tylko!) 3 miesiące akt z 1858 r. z Głównego Więzienia Karnego i
oto fakty:

=W aktach zgonu wymienieni są mieszkańcy z różnych stron Królestwa - głównie mężczyźni.
=Akta zawierają pełne informacje o zmarłych (jak w przypadku mojego przodka).
=Akta pojawiają się pojedynczo.
=Jako czas zgonu (z dnia wczorajszego) podawana jest głównie wczesna godzina poranna: od 4. do 8. godziny.
=W styczniu było 7 takich aktów; w lutym - 5 aktów; w październiki - 6 aktów.

Czy z tego wynika, że w tym więzieniu stała szubienica a kat nie próżnował?

Za jakie przestępstwo można było zgodnie z Kodexem "dostać stryczek" ?

Wszystko wskazuje bowiem, że mój prapradziad tak właśnie stracił życie .....

Bogusław
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

To było najpewniej męskie więzienie a w całym KP było tych więzień kilka więc trafiali do W-wy więźniowie z różnych stron.
Nie wiąż wszystkich zgonów z wykonanymi wyrokami- zgłoszenie zgonu przez strażników to standard a zgłaszających musiało być dwóch.
Warunki w więzieniach były bardzo ciężkie i w okresie jesienno-zimowym ilość zgonów była bardzo duża - nie sądzę żeby cele były ogrzewane. :)
Agnieszka
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Witam z Krakowa!

Czy jak wykonywano wyrok śmierci w więzieniu to JAKOŚ to odnotowywano w akcie zgonu?
Jak zweryfikować te ZGONY w Głównym Więzieniu Karnym?
Z przyczyn "naturalnych" czy przez szubienicę?
Czy AP w Warszawie dysponuje jakimiś materiałami?
Ktoś z nich korzystał?
Bogusław
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

1. Nie natrafiłam na taki akt ale być może.
2. Co rozumiesz przez weryfikację?
3. Nie wiadomo.
4. Elżbieta wkleiła zasób "więzienny" AP we wczorajszym poście. Według tego wykazu coś jest z lat 1852-1917.
5. Pewnie ktoś korzystał, ja nie bo dla mnie niczego tam na oko nie ma.
Agnieszka
Ł.A.Rynkowski

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Ł.A.Rynkowski »

Moj przodek wszedl w konflikt z prawem Krolestwa Kongresowego w 1885, zostal skazany na dozywocie. Badajac ten temat trafilem na ksiegi z opisami wszytskich spraw karnych z Cesarstwa Rosyjskiego, w tym tez i z kongresowki z danego rocznika. Pozycja nazywla sie Ведомость справок о судимости. Wiem, ze pozycja ta byla publikowana co najmniej juz w 1871 roku i zawiera alfabetyczne imienne spisy skazanych w osobnym tomie (indeksie) oraz opisanie spraw w kilku tomach na kazdy rocznik.

Niestety nie wiem czy publikowano to juz w latach 1850-tych, moze publikowano cos innego? Nie znam rosyjskiego, wiec nigdy nie udalo mi sie tak na prawde zbadac tego tematu, ale nie zdziwilbym sie gdyby jakies dokumenty byly...

Przyklad zdigitalizowanego egzemplarza publikacji o ktorej wspominalem:
http://www.online-documents.ru/books/20 ... age29.html

Sa tez w RSL:
https://search.rsl.ru/ru/search#q=%D0%9 ... 1%82%D0%B8

Pozdrawiam,

Lukasz
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Witam z Krakowa!
Bardzo Wszystkim dziękuję!

Lukaszu! To cenna pozycja ale obejmuje lata po 1870. Jak szukać czy była podobna z lat 60.?

Agnieszko! Elżbieto!
Zwróciłem się o pomoc do AP na Krzywym Kole. Może coś jest w ich zasobach?

Problem mnie gnębi bo dotyczy mojego prapradziadka.

Tylko w 1858 r. strażnicy więzienni z GWK zgłosili 45 zgonów (w tym jednego dziecka, urodzonego w GWK?)
W miesiącu najczęściej 3-4 zgony. W większości o wczesnych godzinach porannych (4-8). Czy przyczyny zgonów mogły być "naturalne" tj więzienne warunki, choroby, w wyniku okrutnych kar cielesnych?
Więcej nieregularnych zgłoszeń zgonów jest tylko ze szpitala na ul.Konwiktorskiej. To zrozumiałe.

Próbowałem zapoznać się z Kodeksem Kar Głównych I Poprawczych, jaki obowiązywał w Królestwie w tym czasie ale lektura okazała się dla mnie za trudna - bo nie jestem prawnikiem. Ale ... przerażająca.

Ile w Warszawie wykonywano w tym czasie wyroków śmierci?
Czy do GWK przewożono osadzonych z innych więzień (kobiety)?
Są jakieś materiały na ten temat?

Pozdrawiam
Bogusław
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Bogusławie!
Godziny poranne to dość łatwo na logikę wytłumaczyć. Komu w nocy zgłosić zgon? Strażnika budzić?
Chory czy słaby umierał sobie w nocy a rano jak była kontrola to się strażnicy dowiadywali, że umarł. No cóż, jak chłodny/ciepły/ zimny a koło powiedzmy północy/wieczorem żył jeszcze to wpisywali jakąś godzinę pomiędzy. Przyczyny zgonów najczęściej były wynikiem warunków, chorób/ wyniszczenia. W tamtych czasach ludzie rzadko umerali w szpitalach.
Przejrzyj prasę z lat 1857/1858 , jeśli popełnił jakieś drastyczne przestępstwo to może być notatka.
Ostatnio czytałam dokładny opis procesu i kary za kazirodztwo i dzieciobójstwo w XVII wieku. To dopiero lektura! Kara: szarpanie ciała rozżażonymi cęgami i spalenie!
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”