Witam, moja pra pra pra pra baabka Wilhelina Kolman urodziła sie w ,, mieście Potoranii w cesarstwie Pruskim " tak głosi akt zgonu , urodziła się ok 1820r , jej ojciec był prawdopodobnie osadnikiem pruskim potem papiernikiem papierni Kaczorki i Hamernia. Wraz z Kolmanami do Polski przybyły rodziny Martów, Goetlerów także papierników spokrewnione w jakiś sposób ze sobą.Nie mam pojęcia gdzie szukać aktu urodzenia może ktoś z Państwa coś mi podpowie.Bardzo dziękuję
Bożena
Akt urodzenia Wilhelminy Kolman- proszę o podpowiedzi
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Akt urodzenia Wilhelminy Kolman- proszę o podpowiedzi
Spróbuj podać więcej szczegółów, linków, np. Ten do aktu zgonu. Gdzie umarła, kiedy, jak nazywali się rodzice, mąż, dzieci. Ciekawe gdzie brała ślub, może są alegata. Akty zgonu niestety bywają mało wiarygodne stąd ważne kto zgłaszał śmierć. Lepiej byloby odnaleźć jej akt małżeństwa ale bez szczegółów tego nie zrobimy.
Re: Akt urodzenia Wilhelminy Kolman- proszę o podpowiedzi
Witam, pierwsze zapiski pochodzą z Parafii Majdan Sopocki- tam zgłoszono fakt urodzenia nieślubnego syna Wilhelma Augusta Kolmana , potem w Parafii Józefów są akty urodzenia dzieci Wihelminy już Mart szukałam w Parafii Józefów, Krasnobród i Majdan Sopocki i nigdzie nie znalazłam aktu ślubu.Akt zgonu pochodzi z Nowin par Józefów zmarła w gospodarstwie swojego wnuka tj syna Augusta.W akcie widnieją rodzice Henryk Kolman, Dorota Szerweta.W dokumentach Muzeum Papiernictwa Polskiego istnieje rozprawa na temat obcokrajowców -pracowników papierni Hamernia i Kaczorki .Są tam wymienione min rodziny Martów, Kolmanów i Goetlerów.Jest też tam informacja że byli osadnikami z ziem pruskich i niestety nie mam koncepcji gdzie szukać aktu urodzeniaArek_Bereza pisze:Spróbuj podać więcej szczegółów, linków, np. Ten do aktu zgonu. Gdzie umarła, kiedy, jak nazywali się rodzice, mąż, dzieci. Ciekawe gdzie brała ślub, może są alegata. Akty zgonu niestety bywają mało wiarygodne stąd ważne kto zgłaszał śmierć. Lepiej byloby odnaleźć jej akt małżeństwa ale bez szczegółów tego nie zrobimy.
Wilhelminy nie mogę też dotrzeć do aktu ślubu a skoro syna nieślubnego urodziła w Hamerni w wieku lat 18 to szukałam aktu ślubu w ościennych parafiach i nic utknęłam.
Bożena