Nowa ustawa o ochronie danych osobowych

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Michał_Bąbol

Sympatyk
Mistrz

Nowa ustawa o ochronie danych osobowych

Post autor: Michał_Bąbol »

Witam!

O co chodzi z tą nową ustawą? Dzwoniłem dziś na jedną z parafii w celu zapytania o możliwość skorzystania z ksiąg i co prawda nie spotkałem się z odmową, ale usłyszałem, że niebawem ma wyjść ta nowa ustawa.
Dlatego chciałbym zapytać o co z nią chodzi, a zwłaszcza jaki to będzie miało wpływ na udostępnianie metryk przez archiwa parafialne? Ksiądz mi wspomniał także, że w najbliższym czasie mają wyjść jakieś wytyczne w diecezjach regulujących właśnie tę kwestię.

Bardzo proszę o wyjaśnienie o co z tym wszystkim chodzi :?
Pozdrawiam, Michał!

Poszukuję informacji o Bąbolach z Łętowni, Skawy, Nowego Targu i innych okolicznych miejscowości
Robert1

Sympatyk
Adept

Post autor: Robert1 »

Ochrona danych osobowych nadal nie dotyczy zmarłych.

A tu małe wyjaśnienie tego, o czym mówił ten ksiądz: http://www.rp.pl/Dane-osobowe/180409886 ... owych.html
Pozdrawiam,
Robert
Michał_Bąbol

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Michał_Bąbol »

Aaa, czyli mniej więcej o to biega. Czyli po prostu księgi będą udostępniane, ale po prostu na innych zasadach i jak podejrzewam, uzyskanie zgody na taki wgląd do ksiąg będzie znacznie bardziej skomplikowanie niż zadzwonienie na parafię i umówienie się?
Pozdrawiam, Michał!

Poszukuję informacji o Bąbolach z Łętowni, Skawy, Nowego Targu i innych okolicznych miejscowości
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”