Identyfikacja poległego w wojnie polsko-bolszewicki

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Katarzyna_Latosińska

Post autor: Katarzyna_Latosińska »

Witam serdecznie!
Proszę bardzo o pomoc w sprawie ustalenia tożsamości mojego przodka.
Brat mojego pradziadka Walenty Sęk urodził się w 1897r. w parafii Radziejowice (województwo mazowieckie). Chcąc ustalić jakieś fakty z jego życia, natrafiłam na jego ślad w liście poległych żołnierzy z 1920r. Został tam określony jako kon. w 1. p.a.p. Ponadto udało mi się znaleźć jego grób na warszawskich Powązkach. Z informacji na nagrobku można dowiedzieć się ,że zmarł 13 czerwca 1920r. w Warszawie, jako datę urodzin podano 14 grudnia 1897r. Tutaj pojawiły się nieścisłości, gdyż przodek według metryki urodził się w lutym 1897r. Co prawda panowała wojna, stąd trudno spodziewać się precyzji, ale z drugiej strony żyło z pewnością wielu mężczyzn o tym samym imieniu i nazwisku.
Czy rodzina dowiedziawszy się o śmieci syna na polu walki, zgłaszała jego zgon w Kościele/ USC? Czy może istnieją jakiś dokładniejsze listy i wykazy , które mógłby potwierdzić tożsamość mojego krewnego?
Bardzo proszę Państwa o przedstawienie swojego zdania na ten temat. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

najsensowniej poszukać w zasobie
http://wbh.wp.mil.pl/pl/31.html

a przy okazji dat urodzenia , 1 p.a.p (l)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1475&y=23
161
co wikipediowy biogram i wątpliwości powinno rozwiać
jako komentarz co do tego, że nie zawsze to co prosto osiągalne jest wykorzystane
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Róża_Natalia

Sympatyk

Post autor: Róża_Natalia »

witam , wiem ze kiedyś przepisywali dzieci do przodu nawet o rok czy więcej, możliwe pamiętał swoja prawdziwa date urodzin , akt zgonu byłby w USC pod które należy wieś lub miasto lub w archiwum gdzie USC przekazali akta , najlepiej zadzwonić do CAW I ZAPYTAĆ CZY MAJA JAKIEŚ DANE TECZKĘ O KREWNYM , trzeba mieć kompletne dane , najwięcej co się wie,
Krzymen

Sympatyk

Re: Identyfikacja poległego w wojnie polsko-bolszewicki

Post autor: Krzymen »

Dobry wieczór,
Katarzyna_Latosińska pisze:Walenty Sęk urodził się w 1897r. w parafii Radziejowice (województwo mazowieckie). (…) Ponadto udało mi się znaleźć jego grób na warszawskich Powązkach. Z informacji na nagrobku można dowiedzieć się ,że zmarł 13 czerwca 1920r. w Warszawie, jako datę urodzin podano 14 grudnia 1897r.
Taka mała uwaga. "Cmentarz powązkowski" lub "warszawskie Powązki", to potoczna nazwa cmentarza Stare Powązki. Tymczasem kanonier Walenty Sęk spoczywa na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.
SĘK Walenty, kan., 1 pap, lat 22, zm. 13.06.1920 (kwatera A-9, rząd XII, grób 19).
W Zarysie historii wojennej 1-go pułku artylerii polowej legionów jego nazwiska nie umieszczono. Jest tam tylko lista poległych i zmarłych z ran. Moim zdaniem jest to krzywdzące, bo wielu żołnierzy zmarło z chorób, których nabawiło się podczas służby na froncie. W czym byli gorsi od poległych i zmarłych z ran?
Skąd Pani ma jego datę urodzenia? Napis na nagrobku wystawionym przez rodzinę, czy też dane z karty zgonu udostępnione w kancelarii Cmentarza Wojskowego? Zazwyczaj na tabliczkach w kwaterach 1918-1920 podane są tylko imię i nazwisko, stopień wojskowy i jednostka, wiek i data zgonu. Daty urodzenia nie ma.
Lista strat Wojska Polskiego …
34811 – SĘK Walenty, kan., 1 pap – zm. ch. 13.VI.1920 Warszawa
zm. ch. = zmarł z choroby
Pozdrawiam
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”