Jak wyglądały metryki świadków Jehowy?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

aligator

Sympatyk

Post autor: aligator »

Jeśli mam dobre informacje, przed wojną funkcję urzędników stanu cywilnego pełnili duchowni (księża dla katolików, rabini dla żydów) i nie istniały państwowe USC.

Jak w takim razie wyglądała rejestracja urodzeń i śluby świadków Jehowy? Gdzie szukać metryk świadków Jehowy z terenów Wołynia?
Pozdrawiam, Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

przepraszam, wycofuję
będą kopie, to będzie czym wykazywać, opisy to tylko opisy
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Sam jestem bardzo ciekaw, dlatego podbijam wątek. Być może jakieś adnotacje można znaleźć w księgach ludności. A w ogóle czy ŚJ prowadzą w dzisiejszych czasach jakieś księgi metrykalne?
Pozdrawiam
Hubert
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

Trzeba zapytać ich samych, często nas ewangelizują :-)
pozdrawiam
B.Sikorska
pozdrawiam
BasiaS
aligator

Sympatyk

Post autor: aligator »

Wyczytałem, że ŚJ rozpoczęli działalność w Europie na początku XX wieku i nie praktykują chrztu dzieci. Ciekawe zatem, czy istnieją jakiekolwiek ślady po istnieniu dzieci ŚJ sprzed wojny.
Pozdrawiam, Michał
Sobczyńska_Katarzyna

Sympatyk

Re: Jak wyglądały metryki świadków Jehowy?

Post autor: Sobczyńska_Katarzyna »

Płowik_Hubert pisze:Sam jestem bardzo ciekaw, dlatego podbijam wątek. Być może jakieś adnotacje można znaleźć w księgach ludności. A w ogóle czy ŚJ prowadzą w dzisiejszych czasach jakieś księgi metrykalne?
Jak było kiedyś - nie wiem. Dziś Świadkowie Jehowy, tak jak wszyscy, są rejestrowani w USC. Osobnych ksiąg nie ma. W przypadku ślubu uroczystość odbywa się w USC. Jeśli młodzi sobie tego życzą, mogą przed zborem złożyć przysięgę, ale nie jest to konieczność. W przypadku ślubów i pogrzebów może się odbyć okolicznościowy wykład. W przypadku narodzin nie ma takiego zwyczaju. Chrzczone są osoby, które do tego dojrzeją (może być nastolatek, ale i może być to dorosła osoba).
Pozdrawiam Kasia Sobczyńska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”