Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam.
Chciałbym się zapytać w jaki sposób mogę się dowiedzieć czy dziadek miał rodzeństwo?
Ci co żyją z rodziny myślą, że miał rodzeństwo ale nie pamiętają szczegółów. gdzie najlepiej się udać? Archiwum Państwowe czy parafie? Na USC może będę mógł liczyć. Poprosiłem o akt zgonu dziadka i mi powiedzieli, że go nie mają więc muszę iść do parafii. Na razie na moje e-maila parafia nie odpowiedziała, a jak zadzwoniłem to Pani stwierdziła, że nie wie gdzie może być archiwum parafii.
Dzięki
Chciałbym się zapytać w jaki sposób mogę się dowiedzieć czy dziadek miał rodzeństwo?
Ci co żyją z rodziny myślą, że miał rodzeństwo ale nie pamiętają szczegółów. gdzie najlepiej się udać? Archiwum Państwowe czy parafie? Na USC może będę mógł liczyć. Poprosiłem o akt zgonu dziadka i mi powiedzieli, że go nie mają więc muszę iść do parafii. Na razie na moje e-maila parafia nie odpowiedziała, a jak zadzwoniłem to Pani stwierdziła, że nie wie gdzie może być archiwum parafii.
Dzięki
Warto poszukać w sieci ksiąg metrykalnych z parafii gdzie dziadek się urodził.Jak się już znajdą to przeszukać wpisy i jeśli rodzeństwo było(i rodziło się w tej samej miejscowości)to wpisy powinny byc.
Monika
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
-
Czarnecki_Andrzej

RE: Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.
1. Tu jest taki zwyczaj, określony nawet chyba regulaminem, że się podpisuje posty. Chociaż imieniem, chyba że logujesz się imieniem i nazwiskiem.
2. Nie podając praktycznie żadnych danych (miałeś dziadka, dziadek prawdopodobnie miał rodzeństwo, w jakimś usc zapewne nie ma jego aktu zgonu) należy się liczyć z sarkastyczną odpowiedzią typu zadaj jakieś "odpowiadalne" pytanie.
Innymi słowy:
Podaj jakieś dane !!! jakąś datę/rok urodzenia, zgonu/parafię/miejscowość, nie wspominając o nazwisku. Cokolwiek/jakikolwiek punkt zaczepienia, żeby można było pomóc bez wykładu czym i po co jest genealogia.
Daj sobie pomóc!
Pozdrowienia
@
2. Nie podając praktycznie żadnych danych (miałeś dziadka, dziadek prawdopodobnie miał rodzeństwo, w jakimś usc zapewne nie ma jego aktu zgonu) należy się liczyć z sarkastyczną odpowiedzią typu zadaj jakieś "odpowiadalne" pytanie.
Innymi słowy:
Podaj jakieś dane !!! jakąś datę/rok urodzenia, zgonu/parafię/miejscowość, nie wspominając o nazwisku. Cokolwiek/jakikolwiek punkt zaczepienia, żeby można było pomóc bez wykładu czym i po co jest genealogia.
Daj sobie pomóc!
Pozdrowienia
@
- Krystyna.waw

- Podziękował: 3 times
Re: Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.
Powiedzieli czy napisali? Może trafiłeś na kogoś niekompetentnego?kris3uh pisze:Na USC może będę mógł liczyć. Poprosiłem o akt zgonu dziadka i mi powiedzieli, że go nie mają
Znasz datę i miejsce śmierci dziadka?
Wypełnij i złóż wniosek o wydanie aktu zgonu.
Jak masz na imię? Podpisuj posty
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Re: Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.
witam.
Do tej pory co zrobiłem to:
Jak wiadomo aby dowiedzieć się gdzie dziadek się urodził to wysłałem zapytanie o akt zgonu.
Udałem się do USC i poprosiłem o akt zgonu podając miejsce i datę. Odpowiedź z USC była negatywna i odesłali mnie do parafii. Taki to porządek mają.
Więc pytam czy są jakieś bardziej wiarygodne sposoby na szukanie.
Bazy w necie już przeszukałem, więc muszę teraz polegać na ludziach jak po przykładzie USC może to być problematyczne. Parafia jak na razie mnie zignorowała a nie mam czasu tam jechać - Brodnica.
Dziadek prawdopodobnie urodził się w okolicach Rypina. Dziadka i babci pierwsze dziecko urodziło się w Rusinowie k. Rypina w 1936r. Moje poszukiwania mogą być w AP Toruń lub Włocławek. Jego rok urodzenia to 1911.
Będę pamiętał aby się podpisać - dzięki za szkolenie.
Krzych
Do tej pory co zrobiłem to:
Jak wiadomo aby dowiedzieć się gdzie dziadek się urodził to wysłałem zapytanie o akt zgonu.
Udałem się do USC i poprosiłem o akt zgonu podając miejsce i datę. Odpowiedź z USC była negatywna i odesłali mnie do parafii. Taki to porządek mają.
Więc pytam czy są jakieś bardziej wiarygodne sposoby na szukanie.
Bazy w necie już przeszukałem, więc muszę teraz polegać na ludziach jak po przykładzie USC może to być problematyczne. Parafia jak na razie mnie zignorowała a nie mam czasu tam jechać - Brodnica.
Dziadek prawdopodobnie urodził się w okolicach Rypina. Dziadka i babci pierwsze dziecko urodziło się w Rusinowie k. Rypina w 1936r. Moje poszukiwania mogą być w AP Toruń lub Włocławek. Jego rok urodzenia to 1911.
Będę pamiętał aby się podpisać - dzięki za szkolenie.
Krzych
Dzięki
Krzychu
Szuka: Szymański ( Dobrzenice p. Mochowo ), Nadolny, Siudowski, Duszyński, Szymborski, Zielinski, Malinowski, Kamiński - Ziemia Dobrzyńska oraz Michałowska
Krzychu
Szuka: Szymański ( Dobrzenice p. Mochowo ), Nadolny, Siudowski, Duszyński, Szymborski, Zielinski, Malinowski, Kamiński - Ziemia Dobrzyńska oraz Michałowska
-
Czarnecki_Andrzej

RE: Re: Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.
"bazy w necie juz przeszukałem" - genealogiawarchiwach też?
Wredna do szukania strona - ale Rypin są skany do 1910 roku (jeżeli znasz rodziców dziadka - po prostu szukać rok po roku rodzeństwa - to co napisała Monika)
Rypin do 1911 jest w AP Włocławek (PRADZIAD), i dlatego jest w GWA
https://szukajwarchiwach.pl/71/235/0/-/ ... #tabZespol - ale niestety tutaj bez skanów.
od 1912 w górę - właściwe AD?parafia? tyle że trzeba ustalić która
Brodnica - która?? ( od tego zależy gdzie może być reszta 1912-1945)
https://www.familysearch.org/catalog/search ( po wpisaniu w pole wyszukiwarki pojawia się ich kilka)
Rusinowo (jeżeli to ta miejscowość)
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/27
to parafia Strzygi była w końcu XIX wieku.
A teraz? a w 1936? kiedy się zmieniło i na jaka parafię?
A kiedy był zgon? (tutaj Krystyna ma rację - trzeba formalnie zażądać aktu zgonu. Dopiero potem/albo równolegle- parafia).
Od roku zgonu (przed/po 46) może być zasadnicza różnica gdzie szukać - AD/AP/USC/parafia.
Gdzie i kiedy mógł być ślub? ( alegata - z miejscami urodzin, rodzicami...)
Akt urodzin/chrztu babci - w unikacie może być wpis o dacie i miejscu ślubu.
Nic nie mówisz o nazwisku/ach. OK, w żadnym wypadku nie ma przymusu - ale mogą być oboczności - i ich trzeba też szukać.
R-K czy Ewangelicy (patrząc na historię okolic) - też będzie różnica gdzie szukać.
Cmentarz ( jeżeli wiesz który) - tam potrafią być kompletne dane z aktu zgonu (sam tak znalazłem).
Na początek .......
Powodzenia
i jeszcze tu
https://genealodzy.pl/poszukiwanie-przodkow/
Wredna do szukania strona - ale Rypin są skany do 1910 roku (jeżeli znasz rodziców dziadka - po prostu szukać rok po roku rodzeństwa - to co napisała Monika)
Rypin do 1911 jest w AP Włocławek (PRADZIAD), i dlatego jest w GWA
https://szukajwarchiwach.pl/71/235/0/-/ ... #tabZespol - ale niestety tutaj bez skanów.
od 1912 w górę - właściwe AD?parafia? tyle że trzeba ustalić która
Brodnica - która?? ( od tego zależy gdzie może być reszta 1912-1945)
https://www.familysearch.org/catalog/search ( po wpisaniu w pole wyszukiwarki pojawia się ich kilka)
Rusinowo (jeżeli to ta miejscowość)
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/27
to parafia Strzygi była w końcu XIX wieku.
A teraz? a w 1936? kiedy się zmieniło i na jaka parafię?
A kiedy był zgon? (tutaj Krystyna ma rację - trzeba formalnie zażądać aktu zgonu. Dopiero potem/albo równolegle- parafia).
Od roku zgonu (przed/po 46) może być zasadnicza różnica gdzie szukać - AD/AP/USC/parafia.
Gdzie i kiedy mógł być ślub? ( alegata - z miejscami urodzin, rodzicami...)
Akt urodzin/chrztu babci - w unikacie może być wpis o dacie i miejscu ślubu.
Nic nie mówisz o nazwisku/ach. OK, w żadnym wypadku nie ma przymusu - ale mogą być oboczności - i ich trzeba też szukać.
R-K czy Ewangelicy (patrząc na historię okolic) - też będzie różnica gdzie szukać.
Cmentarz ( jeżeli wiesz który) - tam potrafią być kompletne dane z aktu zgonu (sam tak znalazłem).
Na początek .......
Powodzenia
i jeszcze tu
https://genealodzy.pl/poszukiwanie-przodkow/
RE: Re: Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.
Monika - dzięki za info. Jak zdobędę akt zgonu to pójdę tym tropem.
Andrzej - to co mi podpowiedziałeś w kwestii baz internetowych to już przerobiłem i nic. Miejscowość - to ta koło Rypina. Jak już wspomniałem USC w Brodnicy nic nie ma dla mnie. Dziwne ale na to wychodzi, że mają braki. Zostaje mi parafia.
A jak jest z dostępem do archiwum w parafiach? Łatwo się dostać? Można samemu szukać? Nie wiem bo parafii nie przerabiałem. Jak zadzwonię i poproszę o dostęp to mnie umówią?
Kamiński - nazwisko raczej powszechne. Rok zgonu - 1976.
Krzychu
Andrzej - to co mi podpowiedziałeś w kwestii baz internetowych to już przerobiłem i nic. Miejscowość - to ta koło Rypina. Jak już wspomniałem USC w Brodnicy nic nie ma dla mnie. Dziwne ale na to wychodzi, że mają braki. Zostaje mi parafia.
A jak jest z dostępem do archiwum w parafiach? Łatwo się dostać? Można samemu szukać? Nie wiem bo parafii nie przerabiałem. Jak zadzwonię i poproszę o dostęp to mnie umówią?
Kamiński - nazwisko raczej powszechne. Rok zgonu - 1976.
Krzychu
- Krystyna.waw

- Podziękował: 3 times
Witam.Krystyna.waw pisze:Jak cię potraktują w parafii nikt nie przewidzi, wszystko zależy od księdza, jego czasu, możliwości, życzliwości itp.
Dlaczego nie chcesz złożyć w USC wniosku o wydanie kopii aktu zgonu? Nie rozumiem.
Wniosek w USC składałem dwa razy i odpowiedż zawsze była, że nie mają aktu zgonu.
Krzychu
-
AlicjaSurmacka

Witaj Krzychu,
Terenów Twoich poszukiwań nie znam i trudno mi prorokować. Jest jedna zasada : "gdzie fakt tam akt" to znaczy, że Twój dziadek mógł umrzeć w jakimś szpitalu (nawet odległym od miejsca zamieszkania), czy będąc gdzieś w podróży i tam gdzie nastąpił zgon powinien być wystawiony akt zgonu. Natomiast nie musi być to zgodne z miejscem pochówku.
Pozdrawiam Alicja
Terenów Twoich poszukiwań nie znam i trudno mi prorokować. Jest jedna zasada : "gdzie fakt tam akt" to znaczy, że Twój dziadek mógł umrzeć w jakimś szpitalu (nawet odległym od miejsca zamieszkania), czy będąc gdzieś w podróży i tam gdzie nastąpił zgon powinien być wystawiony akt zgonu. Natomiast nie musi być to zgodne z miejscem pochówku.
Pozdrawiam Alicja
A grób dziadka zachował się? Zapytaj w administracji cmentarza, tam powinni wiedzieć, gdzie został sporządzony akt zgonu. Druga opcja to gdzie dziadek zawierał małżeństwo bo pod aktem małżeństwa może być przypisek o zgonie a w treści aktu dane rodziców i niejsce urodzenia również powinny się znaleść.
Pozdrawiam
Łukasz
Pozdrawiam
Łukasz
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
sprawdź ewidencję ludności (jeśli znasz adres ostatniego miejsca zamieszkania to będzie proste, jeśli nie znasz jakikolwiek wcześniejsze, im świeższy tym łatwiej)
koperty dowodowe
koperty dowodowe
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
WitamSroczyński_Włodzimierz pisze:sprawdź ewidencję ludności (jeśli znasz adres ostatniego miejsca zamieszkania to będzie proste, jeśli nie znasz jakikolwiek wcześniejsze, im świeższy tym łatwiej)
koperty dowodowe
Znam adres - gdzie i jak mogę sprawdzić ewidencję ludności? Czy w urzędzie gminy pozwolą mi na to?
Dzięki
Krzychu.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
sprawdź:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
Chciałbym odszczekać co powiedziałem wcześniej na temat USC Brodnica.
Niestety trafiliśmy na niekompetentną osobę w gminie z której wysyłano zapytanie o akt zgonu - wysłane zostało do nie tego USC.
Pojechaliśmy do Brodnicy i otrzymaliśmy informacje jakie chcieliśmy. Dostałem nawet dostęp do karty dowodowej bez żadnego ale. Dziękuję panom za miłą i profesjonalną pomoc z USC Brodnica. Tak pomocnych osób jeszcze nie spotkałem.
Mam co potrzebowałem i rozbudowa drzewa toczy się dalej.
Tylko szukanie na genealogiawarchiwach.pl to idzie trochę z bólami. Ten akt urodzenia, który szukałem tam jest tylko nie wyskakuje w wyszukiwarce. Tak dla innych co szukają na tej stronie.
Krzychu
Niestety trafiliśmy na niekompetentną osobę w gminie z której wysyłano zapytanie o akt zgonu - wysłane zostało do nie tego USC.
Pojechaliśmy do Brodnicy i otrzymaliśmy informacje jakie chcieliśmy. Dostałem nawet dostęp do karty dowodowej bez żadnego ale. Dziękuję panom za miłą i profesjonalną pomoc z USC Brodnica. Tak pomocnych osób jeszcze nie spotkałem.
Mam co potrzebowałem i rozbudowa drzewa toczy się dalej.
Tylko szukanie na genealogiawarchiwach.pl to idzie trochę z bólami. Ten akt urodzenia, który szukałem tam jest tylko nie wyskakuje w wyszukiwarce. Tak dla innych co szukają na tej stronie.
Krzychu
Dzięki
Krzychu
Krzychu