bracia Puchalscy- powstancy warszawscy z Brodna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Claudia83

Sympatyk

bracia Puchalscy- powstancy warszawscy z Brodna

Post autor: Claudia83 »

Dzien Dobry Panstwu!

Poszukuje inforamcji dot. braci Zygmunta i Piotra Puchalskich, ktorzy zgineli 1. sierpnia 1944 podczas wysadzania wiaduktu przy ul. Modlinskiej na Brodnie.

Bracia Puchalscy maja sowje biogramy na stronie Muzeum Powstania Warszawskiego.

Poszukuje rowniez informacji dot. starszej siostry Puchalskich- Ireny Kornatowskiej ( Puchalskiej), san. AK na Brodnie ps. " Rena"

Posiadam w pamietniku po mojej Cioci Zofii Cichowskiej san. AK " Monika", pamiatkowy wpis z rysunkiem samolotu z 1942 roku od Zygmunta Puchalskiego.
Ciocia byla jego narzeczona.

Posiadam rowniez pamiatkowe wpisy Ireny Puchalskiej- Kornatowskiej dla mojej Cioci z okresu okupacji na Brodnie.

W moich zbiorach sa rowniez zdjecia grupowe z okresu lat okupacji na Brodnie, na ktorych sa bracia Puchalscy, moj dziadek, p.por AK Zdzislaw Cichowski.

Materialy te zeskanuje w archiwum MPW podczas mojej wizyty w Warszawie w sierpniu.

Posiadam rowniez wpisy adresowe w notesie mojej Cioci Zofii Cichowskiej- adresy pani Ireny i Wiktora Kornatowskich mieszkajacych wowczas we Wroclawiu.

Szukam kontaktu do krewnych braci i Ireny Puchalskiej ( z meza Kornatowskiej ).

Pani Irena i jej maz Wiktor ( AK, profesor na uniwersytecie Wroclawskim i w Toruniu, autor publikacji naukowych) zmarli pod koniec lat 70-tych.
Sa pochowani z bracmi Zygmuntem i Piotrem Puchalskim w wspolnej mogile na Cmentarzu Brodnowskim.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”