Mazur Józef i katastrofa kolejowa pod Dęblinem (II WŚ)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Krystyna_M

Sympatyk

Post autor: Krystyna_M »

Temat: "Katastrofa kolejowa pod Dęblinem w czasie II Wojny Światowe"*

Witam!
Czy jest ktoś z Dęblina albo ma dużo wiadomości z tamtego terenu?
W czasie II wojny światowej brat mojego dziadka Józef Mazur jechał wraz z najmłodszą córką Jadwigą z Warszawy do Lublina w celu odwiedzenia swojego brata w Maciejowie i podobno zginął w katastrofie kolejowej i ślad po nim zaginął.
Pozostali członkowie rodziny 2 synów i córka oraz żona podobno zginęli w Powstaniu Warszawskim w 1944 r.
Też nie mamy żadnych wiadomości. Tylko w jednym przypadku odnalazłam jakiś ślad, że jeden syn zginął w Powstaniu, zgadza się nazwisko, rok urodzenia oraz miejsce urodzenia, więc może to być on.

Może ktoś wie gdzie są jakieś informacje o tej katastrofie kolejowej lu jakiekolwiek informacje.
Z góry bardzo dziękuję!

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Awatar użytkownika
alicja_firmanty

Sympatyk

Post autor: alicja_firmanty »

Czy na pewno chodzi o Dęblin? Bo ja, poszukując inf. o katastrofach kolejowych z czasów II wojny( ktoś z rodziny brał w takiej udział, ale gdzie-nie wiem) natrafiłam na inf. o katastrofie na Lubelszczyźnie na początku wojny, ale chodziło o okolice Kraśnika. Jest o niej artykuł w Gazecie Wyborczej z 2006 r. Katastrofa miała miejsce we wrześniu 1939 roku. Załączam link : http://lublin.wyborcza.pl/lublin/1,48724,3604799.html

Pozdrawiam
Alicja
Krystyna_M

Sympatyk

Post autor: Krystyna_M »

Witam!
Może to być jakiś ślad, bo podobno na początku wojny a jechał z Warszawy do Lublina. Nie mam kogo pytać bo starsi członkowie rodziny już dawno nie żyją. Nie wiem jak wówczas tam pociągi jeździły. Być może do Kraśnika, bo brat mieszkał w Maciejowie Starym. Z Lublina też trudno się dostać było, bo odległość ok. 40 km może łatwiej było się dostać z Kraśnika?
Szkoda, że nie ma całego tekstu artykułu, jak to można uzyskać?

Pozdrawiam!
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”