szukam informacji:zakonnica,kolejarz

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

edi

Sympatyk

Post autor: edi »

Witam serdecznie!
Czy ktoś mógłby udzielić mi wskazówek,gdzie mogę znaleźć interesujące mnie informacje?
-brat mojej prababci prowadził przed wojną szybkie pociągi-tak mówi przekaz rodzinny-jeździł do Berlina,mieszkał prawdopodobnie w Poznaniu lub w Warszawie,wiem w jakich latach żył,próbuję znaleźć jakieś informacje o nim,czy na podstawie danych,które posiadam jest to możliwe?czy istnieją jakieś wykazy,spisy?
-siostra prababci była zakonnicą,wiem jakie zgromadzenie,jakie miasto,wiem kiedy złożyła śluby-gdzie mogę dowiedzieć się czegoś więcej?
-kolejna zakonnica,znam jedynie jej imię i nazwisko,wiem,że była niewidoma,zmarła ok.1960r.
Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie wskazówki.Stanęłam chyba w martwym punkcie,szczególnie mało mam informacji na temat przodka- maszynisty.Nie mam tutaj żadnego innego punktu zaczepienia.
Pozdrawiam
Edyta :cry:
Jones_Magdalena

Sympatyk

Post autor: Jones_Magdalena »

Jesli chodzi o Siostre Prababci, to ja bym napisala do Przelozonej owego Zgromadzenia w owym miescie z prosba o informacje. :)
Równiez pozdrawiam.
Magda
Jofon

Sympatyk

Post autor: Jofon »

Witaj!
Nie podałeś nazwiska poszukiwanego kolejarza. W książce adresowej Poznania z 1933r. jest Grams Antoni kol. ul.Bukowska 7m15. Musiałam przejrzeć Twoje posty, żeby zobaczyć, jakie nazwiska Cię interesują. Jeżeli szukasz informacji z Wielkopolski, szukaj w WTG "Gniazdo"!
Pozdrawiam. Jolanta
egopol

Nieaktywny

Post autor: egopol »

Witam.
Wystarczy zadzwonić i zapytać do jakiej Prowincji należy zakon. gdyż tam najprawdopodobniej będą znajdowały się akta.
Dla przykładu, zakon mojej ciotki usytuowany był w Kościanie a siedziba prowincji znajduje się w Chełmie i tam znajdują się jej akta.
Odnośnie brata Twojej pra. Jeżeli pracował na kolei jeszcze po wojnie ślad po nim powinieneś znaleźć w archiwum odpowiedniego DOKP.
Krzysiek
edi

Sympatyk

Jofon pisze:Witaj!
Nie podałeś nazwiska poszukiwanego kolejarza. W książce adresowej Poznania z 1933r. jest Grams Antoni kol. ul.Bukowska 7m15. Musiałam przejrzeć Twoje posty, żeby zobaczyć, jakie nazwiska Cię interesują. Jeżeli szukasz informacji z Wielkopolski, szukaj w WTG "Gniazdo"!
Pozdrawiam. Jolanta
Witam serdecznie!
Ogromnie dziękuję.Jestem już po rozmowach w archiwum kolei w Poznaniu i Warszawie.Jolu,rzeczywiście nie podałam nazwisk-chodziło mi o Jana Maciejewskiego.Nie wiem gdzie mieszkał- w Warszawie,czy Poznaniu-ale na kolei pracował przed wojną.
Pozdrawiam
Edyta
Jofon

Sympatyk

Post autor: Jofon »

Witam!
W książce adresowej Poznania z 1933r. figuruje masz.Jan Maciejewski ul.Krańcowa 19/16.
Pozdrawiam. Jolanta
edi

Sympatyk

Jofon pisze:Witam!
W książce adresowej Poznania z 1933r. figuruje masz.Jan Maciejewski ul.Krańcowa 19/16.
Pozdrawiam. Jolanta
:D :D :D
Ślicznie dziękuję!
Edyta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”