Zawadzkie - lata 20-30 XIX w

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sophie

Sympatyk

Post autor: Sophie »

Dzień dobry, trochę się pogubiłam w moich poszukiwaniach i prosiłabym o pomoc w ustaleniu właściwej miejscowości i parafii.

Udało mi się ustalić, że moja x 3 pra Otylia pochodziła z Zawadzkiego. Według mojej wiedzy, jedynie w województwie opolskim jest miejscowość o nazwie Zawadzkie, w okolicach której mieszkały kolejne pokolenia tej rodziny. Otylia musiała urodzić się ok. 1828 roku. Zaczęłam szukać w parafii Kielcza, ale nie udało mi się odnaleźć tego nazwiska w latach 1811-1835. Stwierdziłam że może się uda odnaleźć ich w innej okolicznej parafii - w Jemielnicy. Też bez rezultatów. Zaczęłam szukać wyjaśnienia tego faktu i wyczytałam w historii Zawadzkiego, że miejscowość ta pojawiła się pod tą nazwą dopiero w latach 50 i 60 XIX wieku, a wcześniej była znana jako Moczydoły. Niestety nie pomogło mi to zbyt wiele, gdyż nie potrafię określić dlaczego nazwisko to nie pojawia się w ww. parafiach (a przejrzałam wszystkie wpisy dla Kielczy, większość dla Jemielnicy). Stąd moje pytanie:

1) Czy istnieje/istniała inna miejscowość o nazwie Zawadzkie w województwach śląskim i opolskim?
2) Jeśli tak, do jakiej parafii należała?
3) Jeśli nie, czy szukam w złych parafiach?

Z góry dziękuję za pomoc,

Zosia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dobrze byłoby gdybyś podlinkowała skan dokumentu, w którym znajduje się ww określenie jako "miejsce pochodzenia Otylii X
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sophie

Sympatyk

Włodku, umieściłam prośbę o tłumaczenie pod tym linkiem:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-71796.phtml
Jest to akt zgonu syna Otylii.

Przypuszczam, że może to być również miejsce pochodzenia obojga rodziców, niekoniecznie samej matki, ale miejscowość jest wyraźna zapisana i nie odnalazłam śladów ani jednej, ani drugiej rodziny w przeszukanych księgach. W innym, poprzednio tłumaczonym dokumencie ta sama miejscowość pojawia się w akcie, w którym występuje domniemany brat Otylii, Emil.
Mam nadzieję, że podlinkowanie aktu pomoże w rozwiązaniu mojej zagadki.

Zosia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie opisałaś co to/ czego i skąd kopia, ale to 1903..trudno wiązać bezpośrednio
coś świadczy o tym, że miejsce zgonu z 1903 to m. urodzenia matki zmarłego?
no i kwestia wyznania..
pozostanie iksową? przeczytaj ogłoszenia w tłumaczeniach

ps wielkie Strzelce (opolskie?) jeszcze może, patrz Zandowice
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sophie

Sympatyk

Włodku, poszukuję właściwej miejscowości i parafii, stąd też temat w tym dziale a nie w dziale 'poszukuję osób', gdyż wiem kim te osoby są i znam też struktury aktów z tego regionu. Zależy mi jedynie na ustaleniu, czy są inne miejscowości o tej nazwie i jakie parafie w okolicy brać pod uwagę.

Rozwinę może w sprawie aktu, żeby było bardziej zrozumiale:
akt zgonu jest wątkiem pobocznym, gdyż zapytałeś skąd biorę moje przypuszczenia co do pochodzenia Otylii Jauernik (i przestaje być Iksińską :wink:) - zamieszczony akt zgonu jest aktem jej syna, Emila. Zgon został zgłoszony w Urzędzie Stanu Cywilnego przez wdowę. Rodzice, czyli Gustaw i Otylia są po prostu podani w tym akcie i po ich imionach wymieniona jest miejscowość. Przypuszczam jedynie, a nie wiem na 100% co jest napisane w akcie, gdyż dlatego zamieściłam prośbę o tłumaczenie. Niemniej jednak przypuszczenie jest na tyle rozsądne, że podążam tym tropem i poszukuję danej miejscowości (choćby żeby wykluczyć Zawadzkie jako miejsce pochodzenia tej rodziny).

Zosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”