dąbrowski+kalinowska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

grzegorzlewierowski

Sympatyk

dąbrowski+kalinowska

Post autor: grzegorzlewierowski »

witam, poszukuje informacji o związku Dąbrowskiego i Kalinowskiej, z którego to urodziła się Stefania Dąbrąwska,moja prababcia. prababcia Stefania wraz z mężem Laszkowskim Władysławem zamieszkała w Rabalinie gm.Raczki gdzie urodził się mój dziadek Marian Laszkowski.

grzegorz.lewierowski@wp.pl
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Re: dąbrowski+kalinowska

Post autor: tomaszi »

grzegorzlewierowski pisze:witam, poszukuje informacji o związku Dąbrowskiego i Kalinowskiej, z którego to urodziła się Stefania Dąbrąwska,moja prababcia. prababcia Stefania wraz z mężem Laszkowskim Władysławem zamieszkała w Rabalinie gm.Raczki gdzie urodził się mój dziadek Marian Laszkowski.

grzegorz.lewierowski@wp.pl
...a jest szansa na jakieś daty nawet orientacyjne (urodzenia, zgony, śluby)?
bez tego ani rusz... ;)

Tomasz M.Dąbrowski
grzegorzlewierowski

Sympatyk

witam, daty ...hmmm Władysław urodził się w 14.08.1896 w Rabalinie gm Raczki nr aktu 1720/1952(mam odpis aktu urodzenia) Stefania załóżmy ze w 1900. Załóżmy, że gdy Stefania przyszła na świat jej mama Kalinowska miała 20-30 lat. no to wychodzi tak ok 1870-80 data urodzenia Dąbrowskiego i Kalinowskiej ...ale to tylko założenia.

Prócz mariana jeszcze było pięcioro rodzeństwa
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

hmmm... ja bym poszukał aktu zgonu prababki - w tym akcie powinna być podane miejsce jej urodzenia
...zwyczajowo zapowiedzi były ogłaszane w parafii panny młodej a i sam ślub często miał tam też miejsce...

Tomasz M.Dąbrowski
grzegorzlewierowski

Sympatyk

zdjęcie prababki stefci (dąbrąwskiej) Laszkowskiej mam, razem na bryczce z dziadkiem se jadą :D ale aktu jej zgonu nie mam. może uda się załatwić to nie taka daleka sprawa, muszę tylko tam jechać, tzn do Rabaliny gm. Raczki skoro tam sie rodził moj dziadek syn Stefci i Władka, więc pewnie i tam sie pobrali z Dąbrowskim. sprawa aktu juz nalezy do mnie bo co ty mozesz w tej sprawie? no chyba ze mozesz :D
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Grzegorzu, ujmę to tak... "Dąbrowskich w Polszcze jak mrówków" ;)
z tak popularnym nazwiskiem nie da rady na skróty...
konsekwentnie kompletuję wszystkie akty dotyczące kolejnych krewnych i dopiero jak mam "wrażenie" (bo o pewności ciężko mówić), że mam komplet cofam sie dalej do kolejnego pokolenia... mozolna i czasochłonna praca ale i szansa na ewentualne bładzenie minimalna... ;)
do tej pory (ok. 5 lat amatorskich poszukiwań) zebrałem około 50 aktów wszelkiej maści i powoli zabieram się za ich opracowanie...
trzymam kciuki za powodzenie Twojej kwerendy w Raczkach.

Tomasz M.Dąbrowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”