witam, poszukuje informacji o związku Dąbrowskiego i Kalinowskiej, z którego to urodziła się Stefania Dąbrąwska,moja prababcia. prababcia Stefania wraz z mężem Laszkowskim Władysławem zamieszkała w Rabalinie gm.Raczki gdzie urodził się mój dziadek Marian Laszkowski.
grzegorz.lewierowski@wp.pl
dąbrowski+kalinowska
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
grzegorzlewierowski

Re: dąbrowski+kalinowska
...a jest szansa na jakieś daty nawet orientacyjne (urodzenia, zgony, śluby)?grzegorzlewierowski pisze:witam, poszukuje informacji o związku Dąbrowskiego i Kalinowskiej, z którego to urodziła się Stefania Dąbrąwska,moja prababcia. prababcia Stefania wraz z mężem Laszkowskim Władysławem zamieszkała w Rabalinie gm.Raczki gdzie urodził się mój dziadek Marian Laszkowski.
grzegorz.lewierowski@wp.pl
bez tego ani rusz...
Tomasz M.Dąbrowski
-
grzegorzlewierowski

witam, daty ...hmmm Władysław urodził się w 14.08.1896 w Rabalinie gm Raczki nr aktu 1720/1952(mam odpis aktu urodzenia) Stefania załóżmy ze w 1900. Załóżmy, że gdy Stefania przyszła na świat jej mama Kalinowska miała 20-30 lat. no to wychodzi tak ok 1870-80 data urodzenia Dąbrowskiego i Kalinowskiej ...ale to tylko założenia.
Prócz mariana jeszcze było pięcioro rodzeństwa
Prócz mariana jeszcze było pięcioro rodzeństwa
hmmm... ja bym poszukał aktu zgonu prababki - w tym akcie powinna być podane miejsce jej urodzenia
...zwyczajowo zapowiedzi były ogłaszane w parafii panny młodej a i sam ślub często miał tam też miejsce...
Tomasz M.Dąbrowski
...zwyczajowo zapowiedzi były ogłaszane w parafii panny młodej a i sam ślub często miał tam też miejsce...
Tomasz M.Dąbrowski
-
grzegorzlewierowski

zdjęcie prababki stefci (dąbrąwskiej) Laszkowskiej mam, razem na bryczce z dziadkiem se jadą
ale aktu jej zgonu nie mam. może uda się załatwić to nie taka daleka sprawa, muszę tylko tam jechać, tzn do Rabaliny gm. Raczki skoro tam sie rodził moj dziadek syn Stefci i Władka, więc pewnie i tam sie pobrali z Dąbrowskim. sprawa aktu juz nalezy do mnie bo co ty mozesz w tej sprawie? no chyba ze mozesz 
Grzegorzu, ujmę to tak... "Dąbrowskich w Polszcze jak mrówków"
z tak popularnym nazwiskiem nie da rady na skróty...
konsekwentnie kompletuję wszystkie akty dotyczące kolejnych krewnych i dopiero jak mam "wrażenie" (bo o pewności ciężko mówić), że mam komplet cofam sie dalej do kolejnego pokolenia... mozolna i czasochłonna praca ale i szansa na ewentualne bładzenie minimalna...
do tej pory (ok. 5 lat amatorskich poszukiwań) zebrałem około 50 aktów wszelkiej maści i powoli zabieram się za ich opracowanie...
trzymam kciuki za powodzenie Twojej kwerendy w Raczkach.
Tomasz M.Dąbrowski
z tak popularnym nazwiskiem nie da rady na skróty...
konsekwentnie kompletuję wszystkie akty dotyczące kolejnych krewnych i dopiero jak mam "wrażenie" (bo o pewności ciężko mówić), że mam komplet cofam sie dalej do kolejnego pokolenia... mozolna i czasochłonna praca ale i szansa na ewentualne bładzenie minimalna...
do tej pory (ok. 5 lat amatorskich poszukiwań) zebrałem około 50 aktów wszelkiej maści i powoli zabieram się za ich opracowanie...
trzymam kciuki za powodzenie Twojej kwerendy w Raczkach.
Tomasz M.Dąbrowski