Mystkowski Wawrzyniec

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Panasiuk_Radosław

Sympatyk

Mystkowski Wawrzyniec

Post autor: Panasiuk_Radosław »

Temat: "Wawrzyniec Mystkowski"*

Witam serdecznie,

Dzięki pomocy uzyskanej na forum odnalazłem kolejne dwa pokolenia swoich przodków. Niestety kolejny raz utknąłem w martwym punkcie. "Moi" Mystkowscy okazują się być wędrowcami od parafii do parafii.
Zacznę od najmłodszych...
Ja, Radosław Panasiuk urodziłem się w Drohiczynie ochrzczony w parafii Miłkowice Maćki a moim ojcem jest Henryk urodzony w tejże miejscowości i parafii a mama nieżyjąca już Danuta z d. Antoniak w Wiktorowie par. Granne jako najmłodsza córka Józefa Antoniaka ur. 08.01.1900 w Gródku parafia Kuczyn i Aleksandry z Mystkowskich ur. 06.08.1904 Bieńki Nowe par. Rosochate zm. 21.11.1969 Wiktorowa par. Granne małżeństwo zawarli 1.02.1927 w Wyszonkach Kościelnych.
Podążając śladem Mystkowskich ojciec Aleksandry, Franciszek Mystkowski ur. 17.12.1858 w Kobylino Kuleszki par. Kobylin Borzymy zawarł 3 związki małżeńskie:
1884 Dąbrowa Wielka v.1 Petronela z d. Siemion;
1892 Czyżew v.2 Bronisława z d. Putkowska;
1896 Rosochate Kościelne v.3 Marianna z d. Wondołkowska (wdowa po Macieju Samsonie) (matka Aleksandry)
Rodzicami Marianny byli Grzegorz i Franciszka z d. Tyborowska a rodzicami Franciszka byli Wawrzyniec (ur. ok. 1818) i Scholastyka z d. Niewińska (ur. ok. 1831) i mam podejrzenia, że to także nie była jedyna żona Wawrzyńca.
Przeszukaliśmy dostępne w sieci metryki z okolicznych parafii, rozmawiałem także w AP Łomża i uzyskałem kopie akt, które byłem w stanie opisać. Niestety brak mi już pomysłów na dalsze poszukiwania. Po prostu nie wiem gdzie i w jakich parafiach pytać i szukać. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Z poważaniem Radosław Panasiuk wnuk Aleksandry z Mystkowskich.

*moderacja tematu [Sianin_1948]
Pozdrawiam
Radek
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Wawrzyniec Mystkowski

Post autor: Bialas_Malgorzata »

http://www.genealogia.okiem.pl/genealog ... mystkowski

może coś się znajdzie w powyższej genealogii

Mystkowscy występują u M. Minakowskiego

pozdrawiam
Małgorzata
Panasiuk_Radosław

Sympatyk

Wawrzyniec Mystkowski

Dziękuję za szybką odpowiedź. Znam tę stronę, niestety na obecnym etapie wiedzy nie potrafię powiązać tamtego rodu Mystkowskich.
Moje domniemanie dotyczące Wawrzyńca Mystkowski ego to:
1. M. z Anną Borowicz 1839 w Sokołach nr aktu 43
2. M. z Katarzyną Szydłowski 1842 w Sokołach nr aktu 29 (on wdowiec)
3. M. z Scholastyką Niewińską 1856 w Sokołach nr aktu 5 (on wdowiec).
Gdzie szukać tych akt? Domyślam się, że jeśli nie ma ich w archiwum to znajdują się w parafii?
Pozdrawiam
Radek
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Wawrzyniec Mystkowski

Post autor: Bialas_Malgorzata »

http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XI/38
w punkcie 7 w prawej kolumnie

https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
niestety w Family search wymaga to wizyty w czytelni
https://szukajwarchiwach.pl/search?q=XP ... er=&page=1
w Szukaj w archiwach nie ma z tych lat

może ktoś jeszcze coś wymyśli
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Wawrzyniec Mystkowski

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Sokoły to moja parafia. Prosze sie odezwać na priva ustalimy jak przesłac skany. Wszystkie śluby sie zgadzaja były w Sokołach. A Wawrzyniec urodził sie w 1819 był synem Jana po niegdy Karolu i Malgorzaty z Solowiejow. Urodzil sie w Bruszewie , wloscianin
Panasiuk_Radosław

Sympatyk

Wawrzyniec Mystkowski

Tak by temat nie wisiał w powietrzu... Dziękuję Panie Jerzy za niedającą się ocenić pomoc.
Wyrazy szacunku i uznania.
Pozdrawiam
Radek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”