Grysz, Zientara, Paluszek, Bielakowski, Karolczak

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Wanda_Bielakowska

Sympatyk

Grysz, Zientara, Paluszek, Bielakowski, Karolczak

Post autor: Wanda_Bielakowska »

Jakoś udało się...

Witam po raz pierwszy,
"Dawno temu w Koniecpolu..."

To moje pierwsze kroki i proszę o wsarcie dobrym słowem. Poszukuję osób o nazwiskach: Grysz(ś, ź), Zientara, Paluszek. Bielakowski/a, Karolczak.
Zaczynaja od pierwszych 2dwóch nazwisk, mam takie inf.:
Anna Grysz(ś,ź) z domu Zientara (moja babcia) ur. w 1878 r. zmarła 13 lutego 1938 r. w Falenicy. Mieszkała z całą pewnością w Koniecpolu.
Jej mąż Ludwik Grysz (mój dziadek) ur. w 1869 r zm. 17 września 1947 r. w Falenicy.

Jeżeli ktoś zna te nazwiska, proszę o kontakt.
W najbliższym czasie będę szukała w archiwach parafialnych i państwowych, ale od czegoś muszę zacząć. Praktycznie nie mam pamiątek rodzinnych i żadnych informacji.

Serdeczne dzięki za pomoc
Wanda Bielakowska
Awatar użytkownika
Brzezicka_Ilona

Sympatyk

Dawno temu w Koniecpolu...

Post autor: Brzezicka_Ilona »

Witaj Wando :)

Zaczynałam podobnie. Teraz jestem już nieco dalej. Zawdzięczam to pomocy i radom osób z for genealogicznych.

Zaczęłabym od zdobycia aktów zgonów , ponieważ masz już dokładne dane.
Tam powinno być wpisane miejsce urodzenia i rodzice. Tym sposobem wiesz, gdzie szukać aktu urodzenia . Czasem na marginesie znajdują się adnotacje , gdzie i kiedy dana osoba wstąpiła w związek małżeński.
A potem , po nitce do kłębka :)

Akty zgonów powinny się znajdować w odpowiednich USC.
Z pewnością wielu rad , udzielą Ci osoby bardziej doświadczone ode mnie.

Życzę Ci wielu sukcesów i zadowolenia z poszukiwań :)
Pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
Wanda_Bielakowska

Sympatyk

Dzięki, wielkie dzięki Pani Ilono!!! :D
Tego było mi potrzeba, cieplutkiego wsparcia. Mam nadzieję, że jak tylko stopnieją śniegi... będę miała masę pracy, a przede wszystkim podróży do Koniecpola (do Kielc, bo tam przeniesiono dokumenty jednej z dwóch parafii koniecpolskich), do Falenicy,do Promny i Jasionny koło Białobrzeg i do Brzózy koło Kozienic. Znalazłam już adresy parafii.
Ten bakcyl jest bardzo groźny i chyba nieuleczalny!!!

Serdecznie pozdrawiam
Wanda Bielakowska
Awatar użytkownika
Wanda_Bielakowska

Sympatyk

Wanda_Bielakowska pisze:Dzięki, wielkie dzięki Pani Ilono!!! :D
Tego było mi potrzeba, cieplutkiego wsparcia. Mam nadzieję, że jak tylko stopnieją śniegi... będę miała masę pracy, a przede wszystkim podróży do Koniecpola (do Kielc, bo tam przeniesiono dokumenty jednej z dwóch parafii koniecpolskich), do Falenicy,do Promny i Jasionny koło Białobrzeg i do Brzózy koło Kozienic. Znalazłam już adresy parafii.
Ten bakcyl jest bardzo groźny i chyba nieuleczalny!!!

Serdecznie pozdrawiam
Wanda Bielakowska
Pani Ilono, proszę o jakiś znak, że dostała Pani moją odpowiedź. Nie wiem czy dobrze wykonuję czynności związane z poruszaniem się po blogu.
Dziękuję, pozdrawiam
Wanda Bielakowska
WaRia

szukam nazwisk: Grysz, Zientara, Łypaczewska, Kaszewska
Awatar użytkownika
Brzezicka_Ilona

Sympatyk

Post autor: Brzezicka_Ilona »

Witam.
Wiadomość na stronie forum widać.
I bardzo proszę . Nie " Pani Ilona " , tylko po prostu Ilona :)
Jeśli pytanie było o PW , to żadna wiadomość nie dotarła .
Pozdrawiam
Ilona :D
Pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Jeżeli to Falenica w dzisiejszych granicach Warszawy, to służę pomocą, niedaleko niej mieszkam. Wszyscy Grysze mieszkają dzisiaj w Warszawie (wg mapy nazwisk), ale Ty pewnie ich wszystkich znasz i szukasz głębiej. Jak znasz adres w Falenicy i jakieś informacje bliższe to mogę zobaczyć ten dom, na przykład. Falenica w latach 30-tych była ponoć bardzo piękna, teraz to takie "brzydkie kaczątko" stolicy, ale ma urok "dawności", miejscami jeszcze ocalały.
Jeżeli nazwisko Grysz jest tak rzadkie jak pokazuje mapa nazwisk (i nasza-klasa), to znaczy zapewne, że wcześniej było inne, czy Gryś?

Pozdrawiam

Łucja
Awatar użytkownika
Wanda_Bielakowska

Sympatyk

Łucjo, dziękuję za informacje. Grysze w Falenicy to moja rodzina. W całym tzw. "Pasie Otwockim" mieszkali po kolei bracia i siostry mojej mamy. Rodzice mojej mamy (i falenickich Gryszów) mieszkali w Koniecpolu i tam muszę szukać dalej.Na cmentarzu w Falenicy jest grób dziadków i id tego chcę zacząć poszukiwania w parafii falenickiej.
Łucjo, jeżeli masz jakies dane, to bardzo proszę o informacje.
W ręcznie pisanym akcie ślubu moich rodziców figuruje nazwisko Gryś, ale to jest jedyne miejsce z taką pisownią. Legendy rodzinne natomiast, podpowiadają, że nazwisko wywodzi się od nazwiska francuskiego.
Dzięki za kontakt.
Pozdrawiam
Wanda
WaRia

Awatar użytkownika
Wanda_Bielakowska

Sympatyk

Teraz popatrzyłam na zdjęcie. Jesteś mieszkanką Sandomierza. Kochamy z mężem to miasto i przynajmniej raz w roku musimy tu być. :lol: Wanda
WaRia

Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Dawno temu w Koniecpolu,a dokładnie to w 1863 roku, dr Wladysław Florkiewicz s.Franciszka,kuzyn Feliksa Flor.syna Antoniego /mojego pra.. po stronie babci ojca/ratowal życie Chmielowskiego/św.bratu Albertowi/i uratował.
Stefan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”