Szymon Gotti - ksiądz aktywny 1760-1791 jak szukać

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Dzień dobry,

Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Gotti - mieszczańskiej, Warszawskiej, przybyłej z Włoch w XVII wieku.
Znalazłam dwie wzmianki o proboszczowaniu księdza Szymona Gotti w latach 1760-1769 w Wildze i 1769-1791 w Leoncinie- Głusk.

Czy ma ktoś porady jak szukać informacji o takiej osobie? Chciałabym go jakoś powiązać z rodziną, czyli poznać rodziców. Dziękuję za wszelkie sugestie.

pozdrawiam,
Kaśka
Ostatnio zmieniony śr 11 lip 2018, 15:47 przez Kasia_Marchlińska, łącznie zmieniany 1 raz.
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
bezkropki

Sympatyk

Post autor: bezkropki »

Witaj, ponieważ nikt inny nie pisze, więc opowiem jak ja podeszłam do takiego samego tematu.
Najpierw trzeba ustalić kościelną przynależność administracyjną danej parafii/miejscowości. Czyli krótko wertujemy historię miejscowości, parafii, obecnej diecezji na której dana miejscowość leży (bo np. współczesne "młode" diecezje mają zapisane, że powstały z takich a takich dekanatów diecezji owakiej). Trzeba też krótko mieć "ogarniętą" historię danej miejscowości z uwzględnieniem tematów okołokościelnych czyli np. klasztor oryginalnego zgromadzenia, specyficzny lokalny kult, kaplica zamkowa, szpitalna, filialna, przytułek, pożar, temu podobne.
Potem dla właściwej diecezji szukamy rubryceli/elenchusów/ katalogów kleru (do internetu wrzucamy hasła w rodzaju: elenchus claeri, catalogus cleri dioecesis) za dany okres czasu. Wiele tego typu wydawnictw jest dostępnych on-line.
Niektóre diecezje mają szczęście być doskonale przebadane pod tym względem (monumentalne prace x. Szczepanika dla diecezji krakowskiej, które z przyjemnością sobie czytałam w wypożyczeniu międzybibliotecznym). Niestety, "mego" księdza nie znalazłam. Tj. jest przekaz rodzinny, są wpisy w metrykach parafii, w których pracował (np. że ochrzcił dane dziecko), w "Jagiellonce" jest nawet wydanie jego książki z zakresu mariologii. Czyli był taki, istniał, fakty potwierdzają rodzinny przekaz ustny. No ale do spisów Szczepanika, "mój" ks. Franciszek Jan się "nie załapał". Bywa więc i tak, że po przewaleniu kilkunastu kg papieru zostajemy z zerowym wynikiem poszukiwań. Cóż, zero też jest wynikiem;).
Pozdrawiam
Anna
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Bardzo dziękuję, zabieram się do pracy.

Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”