Witam serdecznie w tym wakacyjno -urlopowym okresie.
Poszukuje informacji ,a raczej spisow ludnosci/parafian,ksiag sadowych itp z wioski Bychowczyszki parafia Daugi powiat Trocki lub okolic (teraz to Litwa).
Zakres poszukiwan rozszerzony to 1854 do 1884( bardziej pewny
to 1862 do 1875 )
Wiem, ze czesc aktow moze byc u Mormonow (temat z forum -Olita-zaczalem wertowac-duzo pracy )
ale szukam tez innych spisow nie tylko aktow uzm.
Ogolnodostepne zrodla z google po polsku,rosyjsku i litewsku juz przeczytalem.
Z gory dziekuje za informacje.
pozdrawiam
poz_marecki
poszukuje nazwisk z miejscowosci Bychowczyszki powiat Trocki
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
poz_marecki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
poz_marecki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
poszukuje nazwisk z miejscowosci Bychowczyszki powiat Trocki
Dobry wieczór ,
3 lata od zadanego pytania i żadnej odpowiedzi.Czas upływa coraz szybciej , wydawało mi się że to dopiero pół roku...
Zostawiam dla potomnych i poszukiwaczy w temacie informacje ,które znalazłem.
Bychowczyszki wsie istniały w zasadzie dwie + folwark +majątek Kozłowskich też Bychowczyszki.Metryki najlepiej odszukać w parafii Daugowskiej poprzez stronę :kresy.genealodzy.pl ,linki czytelnie odsyłają do konkretów na epaveldas.
Szukanie tego samego u mormonów (familyseaerch) i przebijanie się przez setki stron z tą ich dziwną numeracją (do dziś nie wiem o co chodzi) jest stratą czasu i nerwów-no chyba że czegoś brak na stronie kresy.Żeby sprawę skomplikować to niektóre śluby z Bychowczyszek po 1860 znajdują się w Nedzingės RKB (Niedzingi)-polecam litewską :genmetrika.eu gdzie dużo jest ciekawych rzeczy.
Chyba tam właśnie były spisy wiernych ww miejsc.
To czego szukałem -znalazłem a nawet więcej .Czas teraz na poszukiwania metryk parafii Giże 1861-1862 i folwarku Dopkiszki.
Nowe zagadki,nowe wyzwania, łatwo nie będzie.
pozdrawiam
poz_marecki
3 lata od zadanego pytania i żadnej odpowiedzi.Czas upływa coraz szybciej , wydawało mi się że to dopiero pół roku...
Zostawiam dla potomnych i poszukiwaczy w temacie informacje ,które znalazłem.
Bychowczyszki wsie istniały w zasadzie dwie + folwark +majątek Kozłowskich też Bychowczyszki.Metryki najlepiej odszukać w parafii Daugowskiej poprzez stronę :kresy.genealodzy.pl ,linki czytelnie odsyłają do konkretów na epaveldas.
Szukanie tego samego u mormonów (familyseaerch) i przebijanie się przez setki stron z tą ich dziwną numeracją (do dziś nie wiem o co chodzi) jest stratą czasu i nerwów-no chyba że czegoś brak na stronie kresy.Żeby sprawę skomplikować to niektóre śluby z Bychowczyszek po 1860 znajdują się w Nedzingės RKB (Niedzingi)-polecam litewską :genmetrika.eu gdzie dużo jest ciekawych rzeczy.
Chyba tam właśnie były spisy wiernych ww miejsc.
To czego szukałem -znalazłem a nawet więcej .Czas teraz na poszukiwania metryk parafii Giże 1861-1862 i folwarku Dopkiszki.
Nowe zagadki,nowe wyzwania, łatwo nie będzie.
pozdrawiam
poz_marecki