Rodzina Chwalnych
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Kyc_Grzegorz

Rodzina Chwalnych
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu poszukuję moich przodków z rodziny Chwalnych - część z nich wyemigrowała do USA na początku XX w. Z informacji i dokumentów, które posiadam wynika, że osoby z rodziny mojego dziadka, Zygmunta wskazywały Babiak / Kościelec jako miejsca pochodzenia lub zamieszkania. Duża cześć mojej rodziny (dziadek, pradziadek) mieszkali w okolicach Łasku / Piotrkowa Trybunalskiego. Posiadam wiele zdjęć i informacji z notatników. Bardzo proszę o kontakt, jeśli ktoś z Państwa posiada jakiekolwiek informacje. Dziękuję z góry i pozdrawiam serdecznie,
Grzegorz Kyć
Od jakiegoś czasu poszukuję moich przodków z rodziny Chwalnych - część z nich wyemigrowała do USA na początku XX w. Z informacji i dokumentów, które posiadam wynika, że osoby z rodziny mojego dziadka, Zygmunta wskazywały Babiak / Kościelec jako miejsca pochodzenia lub zamieszkania. Duża cześć mojej rodziny (dziadek, pradziadek) mieszkali w okolicach Łasku / Piotrkowa Trybunalskiego. Posiadam wiele zdjęć i informacji z notatników. Bardzo proszę o kontakt, jeśli ktoś z Państwa posiada jakiekolwiek informacje. Dziękuję z góry i pozdrawiam serdecznie,
Grzegorz Kyć
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 17 times
Sądzę ,iż to jest twój przodek , są scany Urodz. dzieci Wawrzyńca :
Akt urodz.75,Chodecz 1896r.
Zygmunt Kazimierz Chwalny urodz.02.03.1896r.Chodecz
rodzice:Wawrzyniec Chwalny lat 42 z zawodu kowal,Elżbieta Makowska lat 40
scan 20
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big
Sidney Casimer Chwalny
United States World War II Draft Registration Cards, 1942
birth:
2 marzec 1896
residence:
Chicago, Cook, Illinois
draft registration:
1942
Chicago, Cook, Illinois, United States
Sidney Chwalny
United States Social Security Death Index
birth:
2 marzec 1896
death:
sierpień 1969
Cook, Illinois
Emigracja Wawrzynca(Lorenza) Chwalny i dzieci :
Lawrence Chwalny
Head
United States Census, 1930
birth:
1855
Poland
residence:
1930
Chicago (Districts 1001-1250), Cook, Illinois, United States
immigration:
1909
spouse:
Elizabeth Chwalny
children:
Sidney Chwalny, Jeanette Kasper
other:
Adam Kasper, Edmond Kasper
Lawrence Chwalny
Father
Illinois, Cook County Deaths, 1878-1994
spouse:
Elizabeth Makowski
child:
Celia Szambelan
other:
S P Radcliffe
Twój pradziadek Wawrzyniec Chwalny z racji zawodu kowala,
przemieszczał się za pracą ,co widać po urodzeniach dzieci,
Falborz(Brześc Kujawski),niżej Chodecz,a obok te miejscowości ,które podajesz, Babiak,poniżej Kościelec
Akt urodz.75,Chodecz 1896r.
Zygmunt Kazimierz Chwalny urodz.02.03.1896r.Chodecz
rodzice:Wawrzyniec Chwalny lat 42 z zawodu kowal,Elżbieta Makowska lat 40
scan 20
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big
Sidney Casimer Chwalny
United States World War II Draft Registration Cards, 1942
birth:
2 marzec 1896
residence:
Chicago, Cook, Illinois
draft registration:
1942
Chicago, Cook, Illinois, United States
Sidney Chwalny
United States Social Security Death Index
birth:
2 marzec 1896
death:
sierpień 1969
Cook, Illinois
Emigracja Wawrzynca(Lorenza) Chwalny i dzieci :
Lawrence Chwalny
Head
United States Census, 1930
birth:
1855
Poland
residence:
1930
Chicago (Districts 1001-1250), Cook, Illinois, United States
immigration:
1909
spouse:
Elizabeth Chwalny
children:
Sidney Chwalny, Jeanette Kasper
other:
Adam Kasper, Edmond Kasper
Lawrence Chwalny
Father
Illinois, Cook County Deaths, 1878-1994
spouse:
Elizabeth Makowski
child:
Celia Szambelan
other:
S P Radcliffe
Twój pradziadek Wawrzyniec Chwalny z racji zawodu kowala,
przemieszczał się za pracą ,co widać po urodzeniach dzieci,
Falborz(Brześc Kujawski),niżej Chodecz,a obok te miejscowości ,które podajesz, Babiak,poniżej Kościelec
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Kyc_Grzegorz

-
Kyc_Grzegorz

Od jakiegoś czasu koresponduję z osobą z USA, której przodkowie mieli nazwisko Chwalny. Dokumenty wymieniają m.in. Marcina Chwalnego (ur. ok. 1857 w Polsce), jego żonę, Franciszkę Skalińską (ur.ok. 1863).
Pojawiały się osoby - Josephine Vasilefski (matka Marcina Chwalnego, takie nazwisko widnieje w amerykańskich dokumentach), czy Jan Skaliński i Narcyanna (rodzice Franciszki). Dokumenty imigracyjne wskazują Babiak i Kalisz jako miejsca pochodzenia.
Dziwne jest, że nie można znaleźć żadnych informacji na temat Marcina Chwalnego w Polsce oraz, że osoby wymienione wyżej miały syna o imieniu Marcin. Jak i gdzie skutecznie można znaleźć takie brakujące informacje?Będę wdzięczny za pomoc, za co dziękuję.
Pojawiały się osoby - Josephine Vasilefski (matka Marcina Chwalnego, takie nazwisko widnieje w amerykańskich dokumentach), czy Jan Skaliński i Narcyanna (rodzice Franciszki). Dokumenty imigracyjne wskazują Babiak i Kalisz jako miejsca pochodzenia.
Dziwne jest, że nie można znaleźć żadnych informacji na temat Marcina Chwalnego w Polsce oraz, że osoby wymienione wyżej miały syna o imieniu Marcin. Jak i gdzie skutecznie można znaleźć takie brakujące informacje?Będę wdzięczny za pomoc, za co dziękuję.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
"Dziwne jest, że nie można znaleźć żadnych informacji na temat Marcina Chwalnego w Polsce"
a co było do tej pory przeszukane pod kątem informacji o Marcinie Chwalnym, synu X i Józefiny dd Wasilewskiej, urodzonego ok 1857 w Babiaku, mężu Franciszki Skalińskiej, córki Jana i Marcjanny ur ok 1863 w Kaliszu?
a co było do tej pory przeszukane pod kątem informacji o Marcinie Chwalnym, synu X i Józefiny dd Wasilewskiej, urodzonego ok 1857 w Babiaku, mężu Franciszki Skalińskiej, córki Jana i Marcjanny ur ok 1863 w Kaliszu?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Kyc_Grzegorz

Fakt, nie dopisałem najistotniejszego: szukamy ogniwa, które łączy Marcina Chwalnego z moją częścią rodziny CHwalnych, np. Wawrzyńcem Chwalnym, który urodził się mniej więcej w tym samym okresie, a którego losy (i jego dzieci) są nam znane.
Rzeczywiście, w Polsce nie znaleźliśmy informacji na temat Marcina (żadnych wpisów, metryk, itp). Wszystkie informacje - włącznie z tymi, które dotyczą jego rodziców - pochodzą z dokumentów emigracyjnych USA. Chcemy zweryfikować informacje na temat Marcina i ewentualnie znaleźć jak najwięcej informacji o jego rodzinie.
Rzeczywiście, w Polsce nie znaleźliśmy informacji na temat Marcina (żadnych wpisów, metryk, itp). Wszystkie informacje - włącznie z tymi, które dotyczą jego rodziców - pochodzą z dokumentów emigracyjnych USA. Chcemy zweryfikować informacje na temat Marcina i ewentualnie znaleźć jak najwięcej informacji o jego rodzinie.
-
Sroczyński_Włodzimierz

"w Polsce nie znaleźliśmy informacji na temat Marcina (żadnych wpisów, metryk, itp). "
a konkretnie gdzie nie znaleźliście
co dokładnie zostało przeszukane z wynikiem negatywnym? co ew. można wyeliminować?
a konkretnie gdzie nie znaleźliście
co dokładnie zostało przeszukane z wynikiem negatywnym? co ew. można wyeliminować?
-
Kyc_Grzegorz

Przeszukałem szukajwarchiwach.pl, BASIĘ, geneszukacz, Ancestry, FindGraves... Napisałem także do kilku osób, które np. fotografowały zdjęcia gróbów moich bliskich. Odwiedziłem kilka kościołów w Kaliszu. Napisałem do polskich klubów w USA na Florydzie.
Mam zamiar pojechać do Babiaka i Kościelca i popytać starsze osoby. Zastanawiam się nad odwiedzeniem kilku archiwów - w Poznaniu, Włocławku.
Zamierzam także odwiedzić córkę brata mojego dziadka - być może jest w posiadaniu zdjęć, listów...
Nie mam dużego doświadczenia w tego typu poszukiwaniach - dopiero kilka miesięcy temu rozpocząłem przygodę.
Mam zamiar pojechać do Babiaka i Kościelca i popytać starsze osoby. Zastanawiam się nad odwiedzeniem kilku archiwów - w Poznaniu, Włocławku.
Zamierzam także odwiedzić córkę brata mojego dziadka - być może jest w posiadaniu zdjęć, listów...
Nie mam dużego doświadczenia w tego typu poszukiwaniach - dopiero kilka miesięcy temu rozpocząłem przygodę.
-
Sroczyński_Włodzimierz

przepraszam, nie o to mi chodziło. Deklarację "przeszukałem szwa" trudno traktować jako wiarygodną, a geneszukacz to wyszukiwarkaKyc_Grzegorz pisze:Przeszukałem szukajwarchiwach.pl, BASIĘ, geneszukacz, Ancestry, FindGraves...
konkretnie - jakie zespoły (na początek zbiory metrykaliów), które USC/parafie za jakie lata
Kalisz jest w AP (nie ma skanów na szwa), Babiak nie jeden (chyba jeden zindeksowany z dostępem do skanów, drugi nie)
wydaje mi się, że kluczem do "Dziwne jest, że nie można znaleźć żadnych informacji" jest brak poszukiwań w klasycznym rozumienie tj kwerendy archiwalnej
-
Kyc_Grzegorz

Jak Pan zauważył - trudno o wiarygodność, skoro nie ma doświadczenia. Stąd pomysł zalogowania na forum, aby skorzystać z pomocy i doświadczenia. Pomimo intuicyjnych i niewątpliwe nieprofesjonalnych metod (wyszukiwarki) udało się stworzyć całkiem spore drzewo genealogiczne. Jeśli jest Pan w staniedodatkowo merytorycznie coś doradzić - chętnie posłucham.
-
Sroczyński_Włodzimierz

nie, nie jest to kwestia doświadczenia
jakby ktoś ze staże 15 letnim mi napisał "przejrzałem Szwa" (tj 32 milionów skanów) to brzmiałoby równie wiarygodnie jak oświadczenie dziewica genealogicznego:P
Próbowałem dwukrotnie
"konkretnie - jakie zespoły (na początek zbiory metrykaliów), które USC/parafie za jakie lata"
jakby ktoś ze staże 15 letnim mi napisał "przejrzałem Szwa" (tj 32 milionów skanów) to brzmiałoby równie wiarygodnie jak oświadczenie dziewica genealogicznego:P
Próbowałem dwukrotnie
"konkretnie - jakie zespoły (na początek zbiory metrykaliów), które USC/parafie za jakie lata"
-
Kyc_Grzegorz

Dzień dobry,
Dziękuję za pomoc. Przeszukuję akta urodzenia i małżeństw. Parafie w:
Babiaku (woj. wielkopolskie) - lata 1855 - 57
Kościelcu (pow. kolski) - rok 1853 - 56,
Chodecz - 1885 - 1896
Brześciu Kujawskim. Lata - 1855 - 1880
To są przybliżone daty, które podawali moi przodkowie. Znalazłem skany, m.in. aktu małżeństwa moich przodków (Wawrzyniec Chwalny + Elżbieta Makowska) -pisane cyrylicą. Nie mogłem znaleźć śladu nt. narodzin Wawrzyńca, choć przeglądałem skan dokumentu i spis treści, który tam był. Wskazywał Kościelec jako miejsce urodzenia (1855). Najprawdopodobniej będę musiał pojechać do Inowrocławia i Włocławka i sprawdzić w archiwach.
Dziękuję za pomoc. Przeszukuję akta urodzenia i małżeństw. Parafie w:
Babiaku (woj. wielkopolskie) - lata 1855 - 57
Kościelcu (pow. kolski) - rok 1853 - 56,
Chodecz - 1885 - 1896
Brześciu Kujawskim. Lata - 1855 - 1880
To są przybliżone daty, które podawali moi przodkowie. Znalazłem skany, m.in. aktu małżeństwa moich przodków (Wawrzyniec Chwalny + Elżbieta Makowska) -pisane cyrylicą. Nie mogłem znaleźć śladu nt. narodzin Wawrzyńca, choć przeglądałem skan dokumentu i spis treści, który tam był. Wskazywał Kościelec jako miejsce urodzenia (1855). Najprawdopodobniej będę musiał pojechać do Inowrocławia i Włocławka i sprawdzić w archiwach.
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 17 times
Witaj,Kyc_Grzegorz pisze:Od jakiegoś czasu koresponduję z osobą z USA, której przodkowie mieli nazwisko Chwalny. Dokumenty wymieniają m.in. Marcina Chwalnego (ur. ok. 1857 w Polsce), jego żonę, Franciszkę Skalińską (ur.ok. 1863).
Dziwne jest, że nie można znaleźć żadnych informacji na temat Marcina Chwalnego w Polsce oraz, że osoby wymienione wyżej miały syna o imieniu Marcin. Jak i gdzie skutecznie można znaleźć takie brakujące informacje?Będę w
dzięczny za pomoc, za co dziękuję.
wynika z tego ,iż Martin i Wawrzyniec ,to bracia
1854r.Chrzest ,wpis 53
paraf.Kościelec (Inowrocław)
Laurentius/Wawrzyniec Chwalny ur.30 lipca1854r.Odmianowo/Otmianowo,chrzest 31 lipca
rodzice:
Mathias Chwalny,Józefa Wasielewska
Chrzestni:
Martinus Fiutak,Mariana Batog
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1049611
ślub
Parafia katolicka Kościelec (Inowrocław), wpis 13 / 1853
Matthias Chwalny (26 lat)
ojciec: + , matka: +
Josepha Wasilewska (16 lat)
ojciec: Martinus Wasilewski , matka: Francisca Szklarkowska
http://wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic. ... 27#p142427
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Kyc_Grzegorz

Witaj Elu,
Dziękuję za pomoc, jestem Ci wdzięczny za pomoc w poszukiwaniach, tym bardziej, że wiem, ile czasu to zajmuje.
Kontaktowałem się z moją znajomą w USA, której przodkowie byli z Chwalnych. Zastanawiamy się, dlaczego nie można znaleźć w Polsce żadnych informacji nt. Marcina Chwalnego, choć takie imię figuruje w amerykańskich dokumentach? Czy jest możliwe, że tak naprawdę Marcin to Michal? Albo Wawrzyniec i Michał mieli brata o imieniu Marcin, na którego nie trafiliśmy?
Poniżej przesyłam informację o rodzinie Marcina Chwalnego. Dane zostały uzyskane na podstawie amerykańskich dokumentów i informacji.
Marcin Chwalny. Urodzony ok. 1857r. Wskazuje na jednym z dokumentów, że urodził się na terenie Niemiec, ale mówi po polsku (najwyraźniej chodzi o zabór). Znajoma uważa, że jego rodzicami byli Marcin Chwalny i Josefina Wasilewska. Jak przyznaje, te informacje mogą być nieścisłe.
Franciszka Skalinska Chwalna. Urodzona ok. 1863r, żona Marcina. Najprawdopodobniej weszli w związek małżeński około 1880 lub 1881. Jej rodzicami był Jan Skaliński i Narcyanna (Marcyanna??). Jej panieńskie nazwisko brzmi inaczej w niektórych dokumentach. Ta informacja pochodzi z aktu zgonu.
Ich dzieci urodzone w Polsce:
Marcin ur. ok. 1881
Walerya ur.ok. 1883
Helena ur. ok. 1886
Dziękuję za pomoc, jestem Ci wdzięczny za pomoc w poszukiwaniach, tym bardziej, że wiem, ile czasu to zajmuje.
Kontaktowałem się z moją znajomą w USA, której przodkowie byli z Chwalnych. Zastanawiamy się, dlaczego nie można znaleźć w Polsce żadnych informacji nt. Marcina Chwalnego, choć takie imię figuruje w amerykańskich dokumentach? Czy jest możliwe, że tak naprawdę Marcin to Michal? Albo Wawrzyniec i Michał mieli brata o imieniu Marcin, na którego nie trafiliśmy?
Poniżej przesyłam informację o rodzinie Marcina Chwalnego. Dane zostały uzyskane na podstawie amerykańskich dokumentów i informacji.
Marcin Chwalny. Urodzony ok. 1857r. Wskazuje na jednym z dokumentów, że urodził się na terenie Niemiec, ale mówi po polsku (najwyraźniej chodzi o zabór). Znajoma uważa, że jego rodzicami byli Marcin Chwalny i Josefina Wasilewska. Jak przyznaje, te informacje mogą być nieścisłe.
Franciszka Skalinska Chwalna. Urodzona ok. 1863r, żona Marcina. Najprawdopodobniej weszli w związek małżeński około 1880 lub 1881. Jej rodzicami był Jan Skaliński i Narcyanna (Marcyanna??). Jej panieńskie nazwisko brzmi inaczej w niektórych dokumentach. Ta informacja pochodzi z aktu zgonu.
Ich dzieci urodzone w Polsce:
Marcin ur. ok. 1881
Walerya ur.ok. 1883
Helena ur. ok. 1886
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Witaj Grzegorz,
Tez troche szukalam Chwalnych, niestety aktu urodzenia Marcina nie znalazlam ale bralam
pod uwage rowniez parafie Mąkoszyn, okazuje sie, ze z tej parafii dostepne online lata sa
od 1876 r. czyli tych ktore by nas interesowaly nie ma albo ja ich nie znalazlam.
Dobrze by bylo zobaczyc manifest, szukalam ale nie widze Marcina czy Martina.
Moze znajoma jest w jego posiadaniu, w ktorym roku wyemigrowal ? itd.
Pozdrawiam
Grazyna
Tez troche szukalam Chwalnych, niestety aktu urodzenia Marcina nie znalazlam ale bralam
pod uwage rowniez parafie Mąkoszyn, okazuje sie, ze z tej parafii dostepne online lata sa
od 1876 r. czyli tych ktore by nas interesowaly nie ma albo ja ich nie znalazlam.
Dobrze by bylo zobaczyc manifest, szukalam ale nie widze Marcina czy Martina.
Moze znajoma jest w jego posiadaniu, w ktorym roku wyemigrowal ? itd.
Pozdrawiam
Grazyna