Witam,
ostatnio zaglądałam do 6 ksiąg wieczystych działek, które należały do pradziadka i na karcie B LWH zapisano informację, że w 1957 roku zostały skonfiskowane, a roszczenie do własności tej nieruchomości przysługuje Skarbowi Państwa. Jednocześnie w 1997 roku Sąd Rejonowy cofnął konfiskatę i własność wróciła do stanu sprzed 1957. Kierując się nr sprawy z 1957 roku wniosłam o kopie akt do SR i otrzymałam informację, że zostały przekazane do IPN. Dodam, że pradziadek zmarł na miesiąc przed wydaniem decyzji o konfiskacie jego majątku.
Pytania:
1. Jakie mogły być powody konfiskaty majątku?
2. Czy podanie nr spraw z 1957 i 1997 roku oraz danych dziadka w zleceniu do IPN-u jest wystarczające, żeby znaleźli interesujące mnie informacje?
3. Czy w IPN można zamówić foto/kserokopie czy tylko oglądać na miejscu?
4. Czy znajdę jakieś informacje dotyczące sprawy w prasie lokalnej z 1957 roku?
Konfiskata majątku 1957/IPN
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Ostatnio zmieniony sob 21 lip 2018, 12:58 przez Paulina_W, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Do identyfikacji akt sprawy przeniesionej a archiwum sądu do IPN powinno wystarczyć
sąd, sygnatura (pełna)
ale sprawy z 1957 nie 1997, w aktach z 1997(?) powinno to być
sąd, sygnatura (pełna)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Re: Konfiskata majątku 1957/IPN
Dziękuję za podpowiedź na drugie pytanie. Mam dokładny nr sprawy, sąd i dane dziadka. Napisze do IPN.Sroczyński_Włodzimierz pisze:Do identyfikacji akt sprawy przeniesionej a archiwum sądu do IPN powinno wystarczyć
sąd, sygnatura (pełna)
Sprawy z 1957 r. najpierw szukałam w AP, ale nie mieli akt. Napisałam do SR (poprawiłam rok w pierwszym poście) i odpisali, że jest w IPN.
Nr sprawy z 1997 znam z ksiąg wieczystych, ale złożę wniosek może przyjdzie odpowiedź szybciej niż z IPN.