Katarzyna Żółtowska z Parafii Kurowo.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gos_Paweł_P

Sympatyk

Katarzyna Żółtowska z Parafii Kurowo.

Post autor: Gos_Paweł_P »

Od dłuższego już czasu próbuję ustalić rodziców mojej Przodkini Katarzyny Ptasińskiej z domu Żółtowskiej.

Wychodzi ona za mąż w Parafii Kurowo ("rodowa" Parafia Żółtowskich) w roku 1791 za mojego Przodka Mateusza Ptasińskiego z m. Ostrowy koło Żółtowa. W akcie ślubu nie podano imion rodziców Państwa Młodych... . Stąd problem z identyfikacją Katarzyny Żółtowskiej.

Wiem,że w Parafii Kurowo urodziły się trzy Katarzyny Żółtowskie, które mogłem brać pod uwagę ("wiekowo odpowiednie") jako przyszłe żony. Mateusza Ptasińskiego:

1.Katarzyna Żółtowska, ur. 01.05.1768 r. w m. "Miszki Żółtowo", c. Jakuba i Katarzyny Hudzieńskiej (Chudzińskiej),
2.Katarzyna Żółtowska, ur..23.04.1769 r. w m. Kurowo, c. Ignacego i Józefy ze Zglenickich,
3.Julianna Katarzyna (mogłaby brać ślub pod imieniem Katarzyna-tak by wpisano), ur. w m. Myszki 02.11.1869 r., c. Jana i Kunegundy z Umińskich.

Juliannę Katarzynę mogę wykreślić - znalazłem jej akt zgonu:14.10.1783 r. w m. Myszki.

Pozostałe dwie Katarzyny: możliwe, że jedna z nich to moja pra...babka a druga 13.02.1790 bierze ślub z Tomaszem Żółtowskim. Tylko która?

Udało mi się ustalić losy moich Przodków. Mateusz Ptasiński z Ostrowy umiera w roku 1814. Katarzyna już w następnym roku wychodzi za mąż za Kurowskiego z Kurówka (niestety, tuż przed Jej ślubem zaprzestano z jakiegoś powodu sporządzać stosowne akty USC. Stan taki trwa ok. roku)

Katarzyna umiera w roku 1817 na suchoty mając lat 54 (jak to wpisano). Wiek się nie zgadza, podobnie jak w aktach ślubu(kościenych) ale przecież to nie jest dowód-tak wówczas bywało. .

W napisanej Monografii rodu Żółtowskich (Związek Rodu Żółtowskich) nie zapisano ślubu Katarzyny Żółtowskiej z Mateuszem Ptasińskim ani też z Kurowskim z Kurówka (nie mogę odczytać jego imienia). Nie ma zdaje się że innej Katarzyny, którą można byłoby brać pod uwagę....

I jeszcze jeden ślad: Katarzyna wychodząc za Mateusza Ptasińskiego musiała zamieszkiwać w m. Zglenice Małe (podane miejsce a akcie ślubu). Miejsce nie pokrywa się z z miejscami narodzin 1 i 2 Katarzyny Żółtowskiej. Ale, np. wiem, że ojciec tej 1 , Jakub dzierżawił Ostrowy i Kurowo od swojego brata, który te dobra swego czasu sprzedał... . Ale, i 2 Katarzyny matka jest z domu Zglenicka.... (i tak można fantazjować:)).
I tak:
1. Tam też się urodziła a jak to często bywało, nie sporządzono stosownego wpisu w księgach po jej chrzcie.
2. Jej rodzina wcześniej zamieszkiwała w innej parafii i powrócili do swojej rodowej Parafii.

ALE, przejrzałem akty zgonów Żółtowskich zmarłych w latach 1775-1808.Żaden Żółtowski nie umarł w Zglenicach.

Podobnie śluby w latach 1785-1797. Tylko w akcie ślubu moich Przodków są podane Zglinice Małe... .

Może ktoś przypadkiem posiada informacje mogące poznać mi imiona rodziców "mojej" Katarzyny??? Może ktoś badał stosunki rodzinne w tej Parafii (Kurowo).
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”