Nazwisko: Zaorska
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1780&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Zaorscy byli właścicielami Bylin koło Rawy Mazowieckiej. Mam o nich kilka informacji. Spokrewnieni m.in z rodzinami Luboradzkich, Gołuchowskich i Hińczów.
Pozdrawiam
Dominik
Pozdrawiam
Dominik
- t.dzwonkowski

Zaorscy wywodzą się z Zaorza, parafia Czerwin. Stanisław i Michał de Zahore (Zaorscy) otrzymali w 1425 r. 10 włók miary chełmińskiej.
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
Re: Nazwisko: Zaorska
A mógłby Pan co nieco o nich napisać? Byłbym wdzięczny. Na stronie podanej wyżej znajduję się tylko: Wacław Zaorski; Boguszyce, właściciel ziemski w: Byliny Stare 362, Byliny, Dziurdziułydominikk pisze:Zaorscy byli właścicielami Bylin koło Rawy Mazowieckiej. Mam o nich kilka informacji. Spokrewnieni m.in z rodzinami Luboradzkich, Gołuchowskich i Hińczów.
Pieczętowali się pewnie Lubiczem. W takim razie ja pewnie nie z nich, ale zbieram wszystko o Zaorskich.
Mógłby Pan podać źródło? Z tego co wiem, ziemię otrzymał w roku 1426 tylko Michał, herbu Łada?t.dzwonkowski pisze:Zaorscy wywodzą się z Zaorza, parafia Czerwin. Stanisław i Michał de Zahore (Zaorscy) otrzymali w 1425 r. 10 włók miary chełmińskiej.
- t.dzwonkowski

Re: Nazwisko: Zaorska
Sz. Panie Bardaz
Np. Prace onomastyczne PAN z 1957 r., zdaje sie tom III, s. 392. Należy sprawdzić jeszcze u Wolffa "Mazowieckie zapiski herbowe" i u Kapicy- akta są zmikrofilmowane w AP Białystok. Niestety tego nie mogę teraz sprawdzić.
Pozdrawiam
Tadeusz Dzwonkowski
Np. Prace onomastyczne PAN z 1957 r., zdaje sie tom III, s. 392. Należy sprawdzić jeszcze u Wolffa "Mazowieckie zapiski herbowe" i u Kapicy- akta są zmikrofilmowane w AP Białystok. Niestety tego nie mogę teraz sprawdzić.
Pozdrawiam
Tadeusz Dzwonkowski