Daisy von Pless : szczęśliwe lata (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=305&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Januszu,

i dziękuję za ciekawą opowieść – od razu przypomniała mi się całkiem niedawna wycieczka do Zamku Książ, który nie po raz pierwszy zwiedziłam, ale tym razem trafiłam na kolekcję zdjęć poświęconą księżnej Daisy i jej rodzinie (wystawę, o której wspominasz).

Pod wpływem piękna starych fotografii oraz intrygujących dykteryjek z życia Daisy opowiedzianych przez przewodnika, zakupiłam pamiętnik Daisy Hochberg von Pless, zatytułowany „Taniec na wulkanie 1873-1918”, lekką, ze sporą dawką humoru książkę, którą wszystkim bardzo polecam:
http://www.poczytaj.pl/3434

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta Kaczmarek
jotzet

Sympatyk

Post autor: jotzet »

Witaj Aneta,

Niestety, osobiście nie było mi dane widzieć wystawy w żadnym z wymienionych wcześniej miejsc, a natknąłem się przypadkowo na stronie muzeum w Kozłowce. W rozmowie telefonicznej z kurator wystawy z pszczyńskiego muzeum uzyskałem informacje, iż zidentyfikowane zostały kolejne bardzo ciekawe fotografie, które w przyszłości mają być eksponowane w Pszczynie.

Łączę serdeczne pozdrowienia

Janusz
Janusz_Zawadziński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”