Sylwester Romatowski z Wołowni (par. Jeleniewo)

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Galinski_Wojciech

Członek PTG

Post autor: Galinski_Wojciech »

Uprzejmie proszę o rozważenie nastepującego aktu:

"129. Wołownia. Działo się we wsi Jeleniewie, dnia 17 sierpnia 1831 roku, o godzinie siódmej z rana. Stawili się Adam Dziobkowski gospodarz z Leszczewa, lat 45, i Wawrzyniec Waszkiewicz gospodarz z Wołowni, lat 36, i oświadczyli, że w dniu 16 bieżącego miesiąca, o godzinie 4 z rana, umarł Sylwester Romatowski wdowiec, były porucznik w powstaniu, w Wołowni w domu pod numerem 10, lat 37 liczący. Syn Jana i Ewy małżonków Romatowskich gospodarzy z Leszczewa. " ...

Czy możliwe jest uzyskanie informacji w jakiej jednostce służył Sylwester Romatowski i jak przebiegał Jego awans do stopnia porucznika? Sprawdziłem kilka Roczników Oficerskich z lat 1820 - 1830 i nie znalazłem żadnej wzmianki o Nim.

Zakładam, że kiedy w tym akcie mowa o "powstaniu" to dotyczy to Powstania Listopadowego. Czy możliwe jest, że ta referencja dotyczy jednak innego powstania? Jeżeli tak, to o jakim powstaniu może być tutaj mowa?

Czy z faktu, że Sylwester Romatowski był oficerem można wnioskować że był uważany za szlachcica?

Serdecznie dziękuję za wszelkie uwagi i wskazówki do dalszych poszukiwań.

Wojtek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ASCki dostępne on-line (linkuj:)
skoro wdowiec, a rodzice (Jan jako gospodarz rolnik w 1808?) też miejscowi, to sensowne jest przeszukanie skanów pod kątem zgonu małżonki Sylwestra i ich ślubu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Jest tu jakaś zagadka, którą pewnie trzeba rozwikłać. Zapobiegliwie mam „rejestr” prawie wszystkich Warakomskich i tak mi się skojarzyło nazwisko Romatowski. Otóż Agnieszka Romatowska córka Jana i Zofii Anusiewicz była żoną Franciszka Warakomskiego i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie....

Akt zgonu nr 171 w Suwałkach zmarł w nocy 16 sierpnia 1831 r. Franciszek Warakomski lat 42.
https://szukajwarchiwach.pl/63/165/0/1/ ... VfmpQhcxvA

Identyczna data zgonu i niewielka odległość Wołowni od Suwałk /13 km/ to ta zagadka.
Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

cholera?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Andrzej75

Sympatyk

Re: Sylwester Romatowski z Wołowni (par. Jeleniewo)

Post autor: Andrzej75 »

Galinski_Wojciech pisze:Czy możliwe jest uzyskanie informacji w jakiej jednostce służył Sylwester Romatowski i jak przebiegał Jego awans do stopnia porucznika?
Bielecki nie wymienia Sylwestra Romatowskiego w swoim Słowniku biograficznym.
Galinski_Wojciech pisze:Sprawdziłem kilka Roczników Oficerskich z lat 1820 - 1830 i nie znalazłem żadnej wzmianki o Nim.
Bo najwidoczniej — jeśli był porucznikiem — to awans otrzymał dopiero podczas powstania.
Galinski_Wojciech pisze:Zakładam, że kiedy w tym akcie mowa o "powstaniu" to dotyczy to Powstania Listopadowego.
Dla mnie jest to oczywiste.
Galinski_Wojciech pisze:Czy z faktu, że Sylwester Romatowski był oficerem można wnioskować że był uważany za szlachcica?
Nie sądzę. Za to z faktu, że jego rodzice określeni są jako "gospodarze", wynikałoby raczej, że nie uważano ich za szlachtę. W artykule M. Lubicz-Bajkowskiego pt. Metryki szlacheckie z parafii Jeleniewo z lat 1808-1825 ["Kwartalnik genealogiczny" (2000) nr 1, ss. 42-60] nie pojawia się nazwisko Romatowski, co może znaczyć, że nie była to szlachta.

Edit: Sprostowanie/uzupełnienie — wśród metryk szlacheckich nie ma co prawda aktów UMZ na nazwisko Romatowski, ale Józef Romatowski (podpisany: Romotowski), "l. 36, gospodarz we wsi Leszczewie zam.", występuje w 1824 jako świadek w AU Juliana Ignacego Kuczyńskiego.
Ostatnio zmieniony ndz 05 sie 2018, 20:27 przez Andrzej75, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

Galinski_Wojciech pisze:Czy z faktu, że Sylwester Romatowski był oficerem można wnioskować że był uważany za szlachcica?
Nie sądzę. Za to z faktu, że jego rodzice określeni są jako "gospodarze", wynikałoby raczej, że nie uważano ich za szlachtę. W artykule M. Lubicz-Bajkowskiego pt. Metryki szlacheckie z parafii Jeleniewo z lat 1808-1825 ["Kwartalnik genealogiczny" (2000) nr 1, ss. 42-60] nie pojawia się nazwisko Romatowski, co może znaczyć, że nie była to szlachta.[/quote]

Ja bym tego nie wykluczał. Istnieje szlachecka rodzina Ramotowskich, a Romatowski może być tylko obocznością. Herbarz Gajla również zawiera Romatowskich, a o ile mi wiadomo zawiera on informacje oparte na dokumentach historycznych. Należy też zauważyć, że zarówno powstanie listopadowe, jak i styczniowe były zrywami w dużej mierze szlacheckimi, a inne grupy społeczne nie były reprezentowane równie licznie co szlachta, zwłaszcza w korpusie oficerów.

Tylko, żeby nie być tak hurra optymistycznym, to trzeba to udowodnić dokumentami, a nie po prostu założyć pochodzenie szlacheckie. Jesli uda się dotrzeć do pozostałych metryk Sylwestra lub jego rodziców, to będzie można powiedzieć coś na pewno (lub prawie na pewno).

Michał
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

mszatilo pisze:Ja bym tego nie wykluczał.
Nie chodzi o to, czy jest możliwe, że Sylwester Romatowski był szlachcicem; tylko o to, czy wynika to z: a) przytoczonego aktu zgonu; b) faktu, że był porucznikiem WP. Otóż z a) i b) to w żaden sposób nie wynika. Akt zgonu nic takiego nie sugeruje, a oficerem w powstaniu (zresztą wcześniej też) można było być bez pochodzenia szlacheckiego.
mszatilo pisze:Istnieje szlachecka rodzina Ramotowskich, a Romatowski może być tylko obocznością.
Zdaję sobie z tego sprawę. Zresztą u Bieleckiego jest wspomniany Józef Kalasanty Ramotowski (Romatowski), ppor. WP.
Ale znowu: z faktu, że istniała szlachecka rodzina Ramotowskich (Romatowskich) nie wynika od razu niepodważalny wniosek, że Sylwester Romatowski był szlachcicem. To trzeba dopiero udowodnić. Natomiast to, że w metrykach z l. 1808-25 w parafii Jeleniewo nie występuje nazwisko Romatowski z określeniem, które mogłoby sugerować szlacheckość (szlachetny, urodzony, JmP, WP), raczej nie uprawdopodabnia tezy, że Sylwester był szlachcicem (co nie znaczy, że wyklucza taką tezę).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

Andrzej75 pisze: Nie chodzi o to, czy jest możliwe, że Sylwester Romatowski był szlachcicem; tylko o to, czy wynika to z: a) przytoczonego aktu zgonu; b) faktu, że był porucznikiem WP. Otóż z a) i b) to w żaden sposób nie wynika. Akt zgonu nic takiego nie sugeruje, a oficerem w powstaniu (zresztą wcześniej też) można było być bez pochodzenia szlacheckiego.
To wszystko prawda i dlatego napisałem, że nie ma co być hurra optymistycznym tylko trzeba dotrzeć do innych metryk Sylwestra i jego przodków, żeby należycie udokumentować jego status społeczny (jaki by on nie był).

A tak z ciekawości - udało się autorowi wątku lub komuś innemu, dotrzeć do metryk rodziców Sylwestra, czyli Jana i Ewy?

Michał
Galinski_Wojciech

Członek PTG

Post autor: Galinski_Wojciech »

Moje pytanie było całkowicie neutralne:

Czy z faktu, że Sylwester Romatowski był oficerem można wnioskować że był uważany za szlachcica?

Nie sugeruję szlachectwa ani go nie poszukuję. Chodziło mi tylko o neutralną ocenę prawdopodobieństwa tej możliwości. Bardzo dziekuję wszystkim dyskutantom za ich uwagi.

Prawdą jest, że żaden znany mi akt nie stwierdza przynależności rodziny Romatowskich/Romotowskich z Leszczewa do stanu szlacheckiego. Prawdą jest też, że rodzina ta zachowuje się w trochę dziwny sposób jak na rodzinę całkowicie chłopską. Na przykład: świadkami chrztu niektórych dzieci są osoby określone w aktach jako „urodzony”, niektóre dzieci otrzymują trzy imiona (Bonawentura Teofil Sylwester, Marianna Justyna Joanna, Stanisław Witalis Aleksander to imona dzieci brata Sylwestra – Józefa Romatowskiego). Oczywiście, nie stanowi to żadnego dowodu ale pozwala na postawienie pytania jak na wstępie.

Żeby być całkowicie neutralnym, chciałbym zaznaczyć, że znany mi jest akt chrztu w którym ojcem chrzestnym dziecka niezamężnej kobiety jest książę Radziwiłł.

Sylwester Romatowski/Romotowski urodził się 27 lipca 1790 roku w Leszczewie. Rodzicami jego byli: Jakub Romotowski i Ewa z domu Jamińska. Miał co najmniej jednego brata Józefa i trzy siostry Mariannę, Antoninę i Benedyktę.

Osoby zainteresowane dalszymi informacjami proszę o kontakt na priv.

Wojtek
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Wojtku,
Jakub Romotowski (zm. 08.09.1811) i Ewa Jamińska są również moimi przodkami (5xpradziadkami), a moimi 4xpradziadkami są Wawrzyniec Waszkiewicz i Benedykta Romotowska. Benedykta w akcie małżenstwa określona jako panna, włościanka.
A czy nie mogło chodzić o ówczesną tytulaturę w ekonomii Kadaryszki? W 1820 r. urodził się w Wołowni Sylwester Augustyn Waszkiewicz s. Franciszka i Elżbiety Romotowskiej, a świadek Antoni Waszkiewicz określony jest jako wachmistrz ekonomii kadaryskiej.Jeszcze jedna ewentualność, którą rozpatruję, to może przyjście do parafii jeleniewskiej Jakuba Romotowskiego z Prus. W alegatach do akt małżeństw gminy suwalskiej jest takie zaświadczenie (wychodzące w swej treści poza zwykły odpis metryki) pastora ewangelickiego z Mieruniszek:
https://szukajwarchiwach.pl/63/165/0/2/ ... 9I5ziBet-g
A tu akt zgonu nr 225 z parafii Suwałki z 1809 r.pokazujący, jak Jan Romot rodem z Drozdowa w Starych Prusach zmarł jako Jan Romotowski w Poddubówku.
https://szukajwarchiwach.pl/63/165/0/1/ ... hsq69mEDiw
Przepraszam, że do niedzieli włącznie nie będę miała czasu się odzywać - organizujemy w niedzielę spotkanie w Pułtusku, jeśli masz czas i możliwości - przybywaj, serdecznie zapraszamy. Szczegółowe informacje tu:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 109#439109
Jeśli jesteś potomkiem Jakuba Romotowskiego, byłbyś już trzecim genealogiem będącym moim krewnym odnalezionym w sieci, a drugim odnalezionym poprzez nasze forum.
pozdrawiam serdecznie
Grażyna
Borkowski_Grzegorz

Post autor: Borkowski_Grzegorz »

Tak na marginesie chciałbym dodać. Na liście osób spowiadających się w parafii Jeleniewo z roku 1786 z wsi Leszczewo zostali zapisani Jakub i Ewa Romotowski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”