Nazwisko Kornyło
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
gregoory31
Nazwisko Kornyło
Poszukuje osób które spotkały sie z tym nazwiskiem Ojciec mój urodził sie w Felsztynie obecnie Skielevka na Ukrainie niedaleko Sambora.
- Adamiec_Walenty

Nazwisko Kornyło
Na podlasiu występuje imie Kornyło (Korniło).
Nazwisko Kornyło
Witaj Gergoory 31.
W Andrychowie i okolicach Wadowic występuje nazwisko Kornyło, jeżeli ta wiadomość w czymś Ci pomoże. Powodzenia w poszukiwaniach.
rjniwy
W Andrychowie i okolicach Wadowic występuje nazwisko Kornyło, jeżeli ta wiadomość w czymś Ci pomoże. Powodzenia w poszukiwaniach.
rjniwy
-
gregoory31
Nazwisko Kornyło
Dziękuje lecz nic mi to nie pomoże bo ja właśnie pochodze z Andrychowa.
- Aftanas_Jerzy

Nazwisko Kornyło
To nazwiska jest imieniem chrześcijańskim w jednej z wersji wschodniosłowiańskiej znanego w Polsce imienia: Kornel, Korneliusz. Imię to jest pochodzenia łacińskiego od Cornelius (wg Biblii: Korneliusz, centurion kohorty italskiej w Cezarei to pierwszy poganin nawrócony i ochrzczony przez św. Piotra, biskup i święty).
Nie spotkałem ludzi o takim nazwisku, ale spotkałem kilka osób o tym imieniu w Rosji i na Ukrainie. Odpowiedniki rosyjskie, białoruskie i ukraińskie: Корнилий, Корней, Корнил, Корнiй. Potoczne i gwarowe wersje: Корнилo, Корнила, Корнилка, Корнюха, Корню–ша, Корнейка. Od tych wersji imion powstały nazwiska rosyjskie (np Korniłow, Kornilin), białoruskich i ukraińskich (Kornyluk, Korniluk), polskich (Kornilak, Korniłowicz). Wersje nazwisk z przyrostkami nazewniczymi białoruskimi i ukraińskimi występują też wśród rdzennych Polaków, przeważnie pochodzących z pogranicza wschodniego.
Nie spotkałem ludzi o takim nazwisku, ale spotkałem kilka osób o tym imieniu w Rosji i na Ukrainie. Odpowiedniki rosyjskie, białoruskie i ukraińskie: Корнилий, Корней, Корнил, Корнiй. Potoczne i gwarowe wersje: Корнилo, Корнила, Корнилка, Корнюха, Корню–ша, Корнейка. Od tych wersji imion powstały nazwiska rosyjskie (np Korniłow, Kornilin), białoruskich i ukraińskich (Kornyluk, Korniluk), polskich (Kornilak, Korniłowicz). Wersje nazwisk z przyrostkami nazewniczymi białoruskimi i ukraińskimi występują też wśród rdzennych Polaków, przeważnie pochodzących z pogranicza wschodniego.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas