Komorowscy z Warszawy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

aliceantonine

Sympatyk

Komorowscy z Warszawy

Post autor: aliceantonine »

Witam!
Szukam rodziny Komorowskich z Warszawy! Dokładniej – potomków Marcjanny z Bombów/Lipców i Stanisława Komorowskich. Marcjanna urodziła się 6.06.1889 roku w Cecylówce i zmarła w październiku 1957 roku w Warszawie. Stanisław zmarł w Warszawie w 1961 roku. Wiem , że mieli córkę Stanisławę (1915-1986) i syna Tadeusza (1925-1991). Wszyscy pochowani na Bródnie. Przed wojną mieszkali na Foksal 16, po wojnie podobno też. Może ktoś ma takie osoby w swoim drzewie lub zna! Cokolwiek!

Pozdrawiam
Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Komorowscy z Warszawy

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

link do kopii AU Stanisławy?:) ew Tadeusza?
adresy stamtąd ew. coś mogłyby wnieść do próby odpowiedzi na "Cokolwiek!"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
aliceantonine

Sympatyk

Komorowscy z Warszawy

Napisałam wszystko co wiem na pewno.
Podejrzewam, że Tadeusz urodził się w Warszawie , parafia św. Krzyża. Ale to tylko podejrzenia. To brat cioteczny mojego dziadka - nie wiem, czy przy takim stopniu pokrewieństwa uzyskanie aktu jest realne.
O Stanisławie dodam tyle, że w 1934 roku była chrzestną mojego dziadka (św. Krzyż). Czyli o żadnych AU nie ma mowy. Posiadam tylko AU Marcjanny.
Dodam jeszcze, że Tadeusz był powstańcem warszawskim - https://www.1944.pl/powstancze-biogramy ... 22066.html

Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to czas najwyższy ("cokolwiek!") sprawdzić podejrzenie w ASC z 1915:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
aliceantonine

Sympatyk

Widzę, że poznał Pan nowe słowo "cokolwiek":) Przeurocze.
Jeśli chodzi o rok 1915, to raczej ASC w Warszawie mi nie pomoże - rodzina w stolicy pojawiła się prawdopodobnie zaraz po zakończeniu I WŚ. Ostatnie info mam z 1903 roku z parafii Grabów nad Pilicą.

Alicja
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

To tylko 20 km od parafii Jasieniec, gdzie znajduje się Cecylówka. Akta w Ap Radom. Może tam wzięli ślub.
I co znaczy ostatnie info z Grabowa ? Warto napisać, co się wie jeśli się prosi o pomoc.
aliceantonine

Sympatyk

Akt ślubu Marcjanny i Stanisława pewnie niewiele wniesie do sprawy poza datą, miejscowością - szukam kontaktu z ich potomkami - na pewno z dziećmi lub wnukami Tadeusza. Może też i Stanisławy, jeżeli je miała.
Ostatnie info z Grabowa - ostatni ślad rodziny sprzed I WŚ - akt urodzenia mojego pradziadka, czyli brata Marcjanny. Następny akt dopiero 1930 rok z Warszawy akt jego ślubu - zapowiedzi były w parafii Wszystkich Świętych (do niej należeli państwo młodzi) i w parafii św. Krzyża (wtedy na Foksal mieszkała już Marcjanna z rodziną).

Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”