Choryński i Bielawski w herbarzu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
witam, mam prosbe do osob, ktore maja dostep do herbarza bonieckiego albo niesieckiego albo kod potrzebny do uzyskania info ze strony www.przodkowie.com, na stronie www.przodkowie.com znalazlam informacje,ze w tych herbarzach sa informacje o mojej rodzinie, bardzo prosze o pomoc w dotarciu do tych informacji, jako ze nie posiadam ani kodu potrzebnego, by przeczytac informacje zawarte na stronie www ani nie mam dostepu do herbarza
herbarz niesieckiego
Choryński herbu Abdank (t. 3 s. 78-79)
Bielawski herbu Jelita (t. 2 s. 138)
Bielawski herbu Zaręba (t. 2 s. 138-139)
herbarz bonieckiego
# Bielawski - a: 5, b: 69
# Bielawski (przez) - a: 1
Choryński - a: 2, b: 1
herbarz niesieckiego
Choryński herbu Abdank (t. 3 s. 78-79)
Bielawski herbu Jelita (t. 2 s. 138)
Bielawski herbu Zaręba (t. 2 s. 138-139)
herbarz bonieckiego
# Bielawski - a: 5, b: 69
# Bielawski (przez) - a: 1
Choryński - a: 2, b: 1
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Skąd wiesz, że to Twoja rodzina? Będziesz to wiedziała jeśli zaczniesz badania od siebie i posuwając się w przeszłość wykażesz związek Twojej osoby z osobami w herbarzu. Zbieżność nazwisk jeszcze o niczym nie świadczy, zwłaszcza jeśli w Twojej rodzinie nie ma świadomości pochodzenia.dakmara pisze:... na stronie www.przodkowie.com znalazlam informacje,ze w tych herbarzach sa informacje o mojej rodzinie...
Choryńskich żyje obecnie 71 osób więc, jak to mówią Francuzi szanse są, ale Bielawskich jest prawie 10.000 więc domniemanie pokrewieństwa należałoby czymś poprzeć. Zwłaszcza, że obie rodziny z herbarza prawdopodobnie nie mają ze sobą nic wspólnego (różne herby).
Wracając do Choryńskich zacytuję:
Proponuję zacząć badania genealogiczne z właściwej strony t.j. od teraźniejszościChoryński herbu Abdank (t. 3 s. 78-79)
Choryński herbu Abdank, w powiecie Kościańskim dom starodawny. Szymon Choryński z pierwszej żony spłodził trzech synów. Jakuba, ten u Ludwika Króla Węgierskiego znaczne roty da boju wodził: kędy też na harcu [str. 79] mężnie się potykając z działa od Turków zabity. Wojciecha człowieka rycerskiego i Jana. Z drugiej żony Luckiej dwóch synów, Marcina który zginął pod Kościanem i Macieja. Wszyscyci bracia części swoje w Choryni Brodnickim herbu Łodzie sprzedali, i tak Chorynia z tego domu wyszła. Od Maciejazostało się potomstwo Krzysztof i Tomasz. Achacy Choryński z ziemi Zakroczymskiej podpisał elekcją Jana III.
- Fronczak_Waldemar

Jacek ubiegł mnie w odpowiedzi. Zakładam, że Choryńskich masz zidentyfikowanych i że wiesz, że to chodzi o rodzinę h. Abdank, a nie tą drugą herbu własnego.
Tak jak Jacek napisał, z Bielawskimi jest trochę gorzej. Wymieniasz dwie zupełnie różne rodziny. Jedną h. Jelita (opisuje ją Niesiecki i Boniecki) i Zaręba wspominana u księdza Niesieckiego.
Wymieniasz też jeszcze jedną pozycję "# Bielawski (przez) - a: 1 ", ale tu się chyba pomyliłaś bo dotyczy to jedynie przezwiska Bielawski, a wzmianka dotyczy rodziny Kurosz h. Rawicz.
Miałem zapytać o którą rodzinę Bielawskich chodzi. Która jest z Tobą spokrewniona? Przepisywanie obszernych notatek z herbarzy jest zajęciem dość pracochłonnym. Chętnie pomogę jeśli określisz z jakiej jesteś rodziny.
Jak rozumiem masz już zawężone pole poszukiwań do tych dwóch rodów?
Wszystkie inne rodziny Bielawskich posługujące się innymi herbami zdołałaś wyeliminować?
Pytam tylko z ciekawości.
Wypada także wspomnieć, że w okolicach Bielaw było sporo chłopów noszących to nazwisko.
Dla porządku podam znane są następujące herby, którymi pieczętowali się Bielawscy:
Ciołek
Dołęga
Drya
Gozdawa
Jastrzębiec
Jelita
Odrowąż
Zaręba
oraz jedna rodzina w Galicji, po ppłk Józefie Bielawskim z własnym herbem
który otrzymał tytuł Edler von Tarnowród.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Tak jak Jacek napisał, z Bielawskimi jest trochę gorzej. Wymieniasz dwie zupełnie różne rodziny. Jedną h. Jelita (opisuje ją Niesiecki i Boniecki) i Zaręba wspominana u księdza Niesieckiego.
Wymieniasz też jeszcze jedną pozycję "# Bielawski (przez) - a: 1 ", ale tu się chyba pomyliłaś bo dotyczy to jedynie przezwiska Bielawski, a wzmianka dotyczy rodziny Kurosz h. Rawicz.
Miałem zapytać o którą rodzinę Bielawskich chodzi. Która jest z Tobą spokrewniona? Przepisywanie obszernych notatek z herbarzy jest zajęciem dość pracochłonnym. Chętnie pomogę jeśli określisz z jakiej jesteś rodziny.
Jak rozumiem masz już zawężone pole poszukiwań do tych dwóch rodów?
Wszystkie inne rodziny Bielawskich posługujące się innymi herbami zdołałaś wyeliminować?
Pytam tylko z ciekawości.
Wypada także wspomnieć, że w okolicach Bielaw było sporo chłopów noszących to nazwisko.
Dla porządku podam znane są następujące herby, którymi pieczętowali się Bielawscy:
Ciołek
Dołęga
Drya
Gozdawa
Jastrzębiec
Jelita
Odrowąż
Zaręba
oraz jedna rodzina w Galicji, po ppłk Józefie Bielawskim z własnym herbem
który otrzymał tytuł Edler von Tarnowród.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Ciekawa jestem, skąd założenie, że usłyszałam gdzieś jakieś nazwiska i postanowiłam napisać na forum posta z myślą, że może to moja rodzina, nie mając żadnych informacji.
Co do Choryńskich, to mam pewność, bo Choryńskich jest niewiele, a ja znam przeszłość rodziny, no ale pan Jacek twierdzi, że „w Twojej rodzinie nie ma świadomości pochodzenia”, pewnie Pan Jacek lepiej wie, jaką moja rodzina ma świadomość a jaką nie, to że popełniłam błędy wynika tylko z braku doświadczenia i niewiedzy, chciałam uzyskać pomoc od osób właśnie bardziej doświadczonych i mających tę wiedzę i na szczęście oprócz krytyki otrzymałam też pomoc, o ile drugi post Pana Waldemara dostarcza mi jakiś informacji i uświadamia mi moje błędy, o tyle post Jacka został chyba tylko napisany z czystej złośliwości, co do Bielawskich to rzeczywiście napisałam o 2 rodzinach Bielawskich, bo nie wiedziałam z jakiego regionu Polski pochodzą, gdybym od razu wiedziała, ze jedna z Wielkopolski, to od razy zapytałabym o tą, wiem, że to nazwisko popularne, ale chciałam uzyskać o nich informacje, żeby właśnie sprawdzić, czy pomiędzy nimi a moją rodziną istnieją jakieś powiązania, a zwłaszcza chodziło mi o region Polski, z którego te rodziny pochodziły.
„Proponuję zacząć badania genealogiczne z właściwej strony t.j. od teraźniejszości”- ta rada jest zbyteczna, bo zrobiłam to już kiedy byłam w podstawówce i może moje badania nie dorównują Pańskim, ale z pewnością nie są też małe
Co do Choryńskich, to mam pewność, bo Choryńskich jest niewiele, a ja znam przeszłość rodziny, no ale pan Jacek twierdzi, że „w Twojej rodzinie nie ma świadomości pochodzenia”, pewnie Pan Jacek lepiej wie, jaką moja rodzina ma świadomość a jaką nie, to że popełniłam błędy wynika tylko z braku doświadczenia i niewiedzy, chciałam uzyskać pomoc od osób właśnie bardziej doświadczonych i mających tę wiedzę i na szczęście oprócz krytyki otrzymałam też pomoc, o ile drugi post Pana Waldemara dostarcza mi jakiś informacji i uświadamia mi moje błędy, o tyle post Jacka został chyba tylko napisany z czystej złośliwości, co do Bielawskich to rzeczywiście napisałam o 2 rodzinach Bielawskich, bo nie wiedziałam z jakiego regionu Polski pochodzą, gdybym od razu wiedziała, ze jedna z Wielkopolski, to od razy zapytałabym o tą, wiem, że to nazwisko popularne, ale chciałam uzyskać o nich informacje, żeby właśnie sprawdzić, czy pomiędzy nimi a moją rodziną istnieją jakieś powiązania, a zwłaszcza chodziło mi o region Polski, z którego te rodziny pochodziły.
„Proponuję zacząć badania genealogiczne z właściwej strony t.j. od teraźniejszości”- ta rada jest zbyteczna, bo zrobiłam to już kiedy byłam w podstawówce i może moje badania nie dorównują Pańskim, ale z pewnością nie są też małe
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
- Fronczak_Waldemar

Cieszyć się należy, że zdołałaś zidentyfikować swoją rodzinę. Zastanawiam się jednak nad tym co piszesz, a mianowicie pochodzeniem Bielawskich z Wielkopolski? Oczywiście jeśli przyjmiemy, że zachodnia część Wielkopolski obejmowała okolice Łęczycy (wsie Bielawy i Parski z których Świętosław Bielawski herbu Dołęga, w 1552 roku opłaca pobór) to się wszystko zgadza. Ta gałąź Bielawskich wywodzi się z tej dziedziny.
Odpadają Bielawscy h. Drya bo siedzieli w okolicach Grodna.
Trzeba wyeliminować Bielawskich h. Zaręba i Jelita, boć oni przecież z Ziemi Łęczyckiej, ale z Bielaw koło Walewic, a to już Mazowsze. Jelitczycy siedzieli później w Ziemi Warszawskiej i Czerskiej.
Bielawscy h. Gozdawa pojawiają się w aktach radomskich w XV wieku. Jastrzębczyki w kilka rodzin przenieśli się bardzo wcześnie na Litwę i tam siedzieli. O Ciołkach i Odrowążach nie napiszę, bo brak mi pod ręką źródeł, ale nie kojarzę ich z Wielkopolską. Może się jednak mylę.
Ciekaw bardzo jestem, co ustaliłaś? Czy doszłaś również do Dołęgi?
Przyznam, że początkowo sceptycznie podchodziłem do metody "skoku" do herbarza, ale jeśli masz już zrobiony wywód w okolice czasów opisywanych w tych księgach, to zwracam honor i biję się w piersi.
Bardziej obstawiałem pochodzenie włościańskie, bo w Królestwie Polskim tylko dwie rodziny Bielawskich wylegitymowały się ze szlachectwa, a dzisiaj żyje osób o tym nazwisku ponad 9 tysięcy. Stąd prosty wniosek, że większość pochodzi z chłopstwa.
Cóż, miło się nieraz pomylić.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Odpadają Bielawscy h. Drya bo siedzieli w okolicach Grodna.
Trzeba wyeliminować Bielawskich h. Zaręba i Jelita, boć oni przecież z Ziemi Łęczyckiej, ale z Bielaw koło Walewic, a to już Mazowsze. Jelitczycy siedzieli później w Ziemi Warszawskiej i Czerskiej.
Bielawscy h. Gozdawa pojawiają się w aktach radomskich w XV wieku. Jastrzębczyki w kilka rodzin przenieśli się bardzo wcześnie na Litwę i tam siedzieli. O Ciołkach i Odrowążach nie napiszę, bo brak mi pod ręką źródeł, ale nie kojarzę ich z Wielkopolską. Może się jednak mylę.
Ciekaw bardzo jestem, co ustaliłaś? Czy doszłaś również do Dołęgi?
Przyznam, że początkowo sceptycznie podchodziłem do metody "skoku" do herbarza, ale jeśli masz już zrobiony wywód w okolice czasów opisywanych w tych księgach, to zwracam honor i biję się w piersi.
Bardziej obstawiałem pochodzenie włościańskie, bo w Królestwie Polskim tylko dwie rodziny Bielawskich wylegitymowały się ze szlachectwa, a dzisiaj żyje osób o tym nazwisku ponad 9 tysięcy. Stąd prosty wniosek, że większość pochodzi z chłopstwa.
Cóż, miło się nieraz pomylić.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
- Grochowicki_Andrzej

Witajcie,
w herbarzu B.Paprockiego tak przeczytałem
str. 226 Chiryńscy h. Abdank [Chorynia (Choryń) w woj. Poznańskim, pow. kościeński]:
"Dom Choryńskich w kościeńskim powiecie styarodawny, którzy Chorynią utracili tym sposobem. Byył Sym,on Choryński, któy miał ze dwiema żonami pięć synów; ci co pierwszej żony byli, mężowie wielcy, jako Jakób, który u Ludwika króla węgierskiego roty znaczne miewał, tamże czyniąc na harcu zabit z działa od Turków. Wojciech także będąc człowiekiem rycerskim, służąc Opalińskiemu Piotrowi ochmistrzowi królowej, umarł. Jan brat ich trzeci, wszyscy na części swe w Choryni wzięli u Brodnickich z domu Łodzia summę niemałą pieniędzy po śmierci ojca swego, z której summy częścią skupili macochę, niejaką Łucką, która także miała synów dwu z ojcem ich Szymonem; Marcina, który zabit przed Kościanem, i Macieja, który potem po śmierci brata swego cześć swą i jego przedał tymże Brodnickim. Z temi pieniadzmi służąc Opalińskiemu ochmistrzowi, ożenił się w Poznaniu, zostawił dwu synów Chrzysztofa i Tomasza, natenczas minorenes".
Bielawscy h. Jastrzębiec str. 174:
"Czwarty dom Bielawskich, które wspomina tenże przywilej, w którym ludzie rycerscy i dobrze rzeczypospolitej zasłużeni bywali, w Litwie Scytowice i Niemirowice, znacznymi niżej ludźmi i zasłużonymi obaczysz."
Bielawscy h. Zaręba str. 579:
"Bielawscy tamże w Wielkiej Polsce. Był jeden wieku mego harcerzem u króla Stefana, mężem urodziwym i godnym; na wszystkich expedycyach z nim bywał."
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
w herbarzu B.Paprockiego tak przeczytałem
str. 226 Chiryńscy h. Abdank [Chorynia (Choryń) w woj. Poznańskim, pow. kościeński]:
"Dom Choryńskich w kościeńskim powiecie styarodawny, którzy Chorynią utracili tym sposobem. Byył Sym,on Choryński, któy miał ze dwiema żonami pięć synów; ci co pierwszej żony byli, mężowie wielcy, jako Jakób, który u Ludwika króla węgierskiego roty znaczne miewał, tamże czyniąc na harcu zabit z działa od Turków. Wojciech także będąc człowiekiem rycerskim, służąc Opalińskiemu Piotrowi ochmistrzowi królowej, umarł. Jan brat ich trzeci, wszyscy na części swe w Choryni wzięli u Brodnickich z domu Łodzia summę niemałą pieniędzy po śmierci ojca swego, z której summy częścią skupili macochę, niejaką Łucką, która także miała synów dwu z ojcem ich Szymonem; Marcina, który zabit przed Kościanem, i Macieja, który potem po śmierci brata swego cześć swą i jego przedał tymże Brodnickim. Z temi pieniadzmi służąc Opalińskiemu ochmistrzowi, ożenił się w Poznaniu, zostawił dwu synów Chrzysztofa i Tomasza, natenczas minorenes".
Bielawscy h. Jastrzębiec str. 174:
"Czwarty dom Bielawskich, które wspomina tenże przywilej, w którym ludzie rycerscy i dobrze rzeczypospolitej zasłużeni bywali, w Litwie Scytowice i Niemirowice, znacznymi niżej ludźmi i zasłużonymi obaczysz."
Bielawscy h. Zaręba str. 579:
"Bielawscy tamże w Wielkiej Polsce. Był jeden wieku mego harcerzem u króla Stefana, mężem urodziwym i godnym; na wszystkich expedycyach z nim bywał."
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
- Fronczak_Waldemar

Bielawscy h. Zaręba biorą swoje nazwisko od ówczesnego miasta Bielawy w dawnym woj. łęczyckim z których Maciej był w latach 1415 -36 kasztelanem brzezińskim (dzisiejsze miasto Brzeziny k/Łodzi), a następnie w latach 1438 - 52 kasztelanem łęczyckim. Uruski, opierając się na większej ilości materiałów archiwalnych niż Paprocki, wymienia wielu Zarębczyków Bielawskich, piastujących funkcje w Rzeczypospolitej. Siłą rzeczy podaje także więcej informacji o późniejszych pokoleniach, o których Paprocki nie mógł wiedzieć, bo zmarł w 1614 roku. Prowadzi jedną z linii dziedziców Bielaw aż do wylegitymowania w Królestwie polskim w 1849 roku. To możemy już sprawdzić u Elżbiety Sęczys (Bielawski v. Bilewski s. 23)
Dodam, że od tej samej miejscowości powstało nazwisko Jelitczyków, któzy później pojawiają się w Ziemi Czerskiej.
Dla Paprockiego ówczesne województwo łęczyckie należało do Wielkopolski.
Stąd całe zamieszanie. Jeśli posługujemy się dzisiejszymi kryteriami podziałów geograficznych, to trudno uznać aby Walewice, Bielawy, Piątek i Sobota leżały w Wielkopolsce.
Jak już napisałem wcześniej, od biedy można zaliczyć Bielawy leżące na zachód od Łęczycy - gniazdo Bielawskich h. Dołęga do Wielkopolski.
Ale by mieć pewność, trzeba sięgnąć do prac prof Dylika, a tych niestety nie mam w domu.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Dodam, że od tej samej miejscowości powstało nazwisko Jelitczyków, któzy później pojawiają się w Ziemi Czerskiej.
Dla Paprockiego ówczesne województwo łęczyckie należało do Wielkopolski.
Stąd całe zamieszanie. Jeśli posługujemy się dzisiejszymi kryteriami podziałów geograficznych, to trudno uznać aby Walewice, Bielawy, Piątek i Sobota leżały w Wielkopolsce.
Jak już napisałem wcześniej, od biedy można zaliczyć Bielawy leżące na zachód od Łęczycy - gniazdo Bielawskich h. Dołęga do Wielkopolski.
Ale by mieć pewność, trzeba sięgnąć do prac prof Dylika, a tych niestety nie mam w domu.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
witam... chciałabym odświeżyć temat i jednoczesnie prosić o rady dot. odnalezienia pełnej linii przodków.
Chodzi o Bielawskich...
ode mnie idzie to mniej więcej tak
mój ojciec Janusz Bielawski - dziadek Edwin Bielawski i Cecylia z Piglowskich - Władysław Bielawski i Emilia z Bilewiczów (okolice Wilna) no i dalej mam Wincentego Bielawskiegi i Bogumiłe z Trebelle, Bielawskiego Jana... Augusta Bielawskiego i ostatni o którym wiem to Maciej z Bielaw kasztelan... i tu sie urywa moja wiedza na temat przodków. Najprawdopodobniej jestem z herbu zaręba ponieważ do tego herbu należał Maciej ale nic więcej nie wiem nie wiem jak iść dalej... dlatego zwracam się z uprzejmą prośba o pokierowanie:)
Chodzi o Bielawskich...
ode mnie idzie to mniej więcej tak
mój ojciec Janusz Bielawski - dziadek Edwin Bielawski i Cecylia z Piglowskich - Władysław Bielawski i Emilia z Bilewiczów (okolice Wilna) no i dalej mam Wincentego Bielawskiegi i Bogumiłe z Trebelle, Bielawskiego Jana... Augusta Bielawskiego i ostatni o którym wiem to Maciej z Bielaw kasztelan... i tu sie urywa moja wiedza na temat przodków. Najprawdopodobniej jestem z herbu zaręba ponieważ do tego herbu należał Maciej ale nic więcej nie wiem nie wiem jak iść dalej... dlatego zwracam się z uprzejmą prośba o pokierowanie:)