Instrukcja obsługi: KZM, Geneteka, metryki.genealodzy
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Czy znalazłaby się grupa osób chętnych do opracowania FAQ/instrukcji obsługi/"jak korzystać z..."
chodzi o artykuł w języku polskim wyjaśniający, prowadzący za rękę, krok po kroku:
Katalog Zasobów Metrykalych
Geneteka,genealodzy.pl
Metryki.genealodzy.pl
Geneszukacz
inne (nie wiem:)
Sygnałów że nie jest to bardzo proste jest sporo, użytkownicy miewają problemy. Może wartoby wyjaśnienia ich wątpliwości zebrać w jednym miejscu?
Konieczna jest współpraca osób które mają problemy! To nie może być pisane przez tych, którzy tych problemów nie widzą! Ci którzy wiedzą "jak" mogą pomóc ale nie sformułowaniu zagadnień a przy ich rozwiązaniu.
Zresztą..nie są najbardziej zainteresowani:)
Miałaś/miałeś/masz problem w korzystaniu z baz z witryny PTG?
Pomóż -wpisz w tym wątku, że chcesz pomóc -jeśli chcesz:)
Jest deklaracja przetłumaczenia powstałego w ten sposób artykułu/pomocnika na język francuski.
Pozdrawiam
chodzi o artykuł w języku polskim wyjaśniający, prowadzący za rękę, krok po kroku:
Katalog Zasobów Metrykalych
Geneteka,genealodzy.pl
Metryki.genealodzy.pl
Geneszukacz
inne (nie wiem:)
Sygnałów że nie jest to bardzo proste jest sporo, użytkownicy miewają problemy. Może wartoby wyjaśnienia ich wątpliwości zebrać w jednym miejscu?
Konieczna jest współpraca osób które mają problemy! To nie może być pisane przez tych, którzy tych problemów nie widzą! Ci którzy wiedzą "jak" mogą pomóc ale nie sformułowaniu zagadnień a przy ich rozwiązaniu.
Zresztą..nie są najbardziej zainteresowani:)
Pomóż -wpisz w tym wątku, że chcesz pomóc -jeśli chcesz:)
Jest deklaracja przetłumaczenia powstałego w ten sposób artykułu/pomocnika na język francuski.
Pozdrawiam
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Dawno oczekiwana inicjatywa. Brawo! Można jeszcze dodać "instrukcję dla użytkowników forum Genealodzy.pl".
Deklaruję przetłumaczenie "produktu" na język angielski i rosyjski.
Dawno oczekiwana inicjatywa. Brawo! Można jeszcze dodać "instrukcję dla użytkowników forum Genealodzy.pl".
Deklaruję przetłumaczenie "produktu" na język angielski i rosyjski.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
- maria.j.nie

- Podziękował: 18 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
- Bozenna

Witam serdecznie,
Pomysł Włodka jest rezultatem wymiany naszej korespondencji wczoraj wieczorem.
Włodek dostaje korespondencję w różnych językach. Ja często tłumaczę instrukcję obsługi portalu francuskim kolegom, ale nie umiem prosto wytłumaczyć gdzie i jak szuka się już zindeksowanych zbiorów.
Instrukcja obslugi z podanymi adresami stron internetowych, napisana prostym, telegraficznym polskim językiem, pomoże wszystkim znającym ten język.
Następnie, ta instrukcja obsługi, przetłumaczona na kilka obcych języków, pozwoli naszym kolegom z zagranicy, którzy już polskiego nie znają, korzystać z naszych zbiorów.
Możemy tę instrukcję zrobić po angielsku, niemiecku, francusku, rosyjsku, włosku, hiszpańsku itd...
Ja zrobię francuską wersję.
Jestem pewna, że bez trudu znajdziemy amatorów do przetłumaczenia tego tekstu na inne języki.
Potrzebujemy dobrej woli każdego, żeby "stworzyć" ten prosty tekst.
Każdy z nas może wpisać w tym wątku, co należy w takiej instrukcji obsługi umieścić.
Jeśli Anetka może potem przeanalizować te propozycje i zrobić syntezę to ja poszukam wsród kolegów, tłumaczy na obce języki.
Pomysł Włodka wydaje mi się bardzo dobry i ważny dla rozwoju naszego portalu.
Dziękuję Wam wszystkim za Waszą pomoc.
Bożenna
Pomysł Włodka jest rezultatem wymiany naszej korespondencji wczoraj wieczorem.
Włodek dostaje korespondencję w różnych językach. Ja często tłumaczę instrukcję obsługi portalu francuskim kolegom, ale nie umiem prosto wytłumaczyć gdzie i jak szuka się już zindeksowanych zbiorów.
Instrukcja obslugi z podanymi adresami stron internetowych, napisana prostym, telegraficznym polskim językiem, pomoże wszystkim znającym ten język.
Następnie, ta instrukcja obsługi, przetłumaczona na kilka obcych języków, pozwoli naszym kolegom z zagranicy, którzy już polskiego nie znają, korzystać z naszych zbiorów.
Możemy tę instrukcję zrobić po angielsku, niemiecku, francusku, rosyjsku, włosku, hiszpańsku itd...
Ja zrobię francuską wersję.
Jestem pewna, że bez trudu znajdziemy amatorów do przetłumaczenia tego tekstu na inne języki.
Potrzebujemy dobrej woli każdego, żeby "stworzyć" ten prosty tekst.
Każdy z nas może wpisać w tym wątku, co należy w takiej instrukcji obsługi umieścić.
Jeśli Anetka może potem przeanalizować te propozycje i zrobić syntezę to ja poszukam wsród kolegów, tłumaczy na obce języki.
Pomysł Włodka wydaje mi się bardzo dobry i ważny dla rozwoju naszego portalu.
Dziękuję Wam wszystkim za Waszą pomoc.
Bożenna
Ostatnio zmieniony czw 21 sty 2010, 13:51 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mmaziarski

Instrukcja obsługi-przewodnik
W odpowiedzi na apel
podaję mój sposób na przeszukiwanie geneteki i innych baz genealodzy.pl
Geneteka
1.Klikając na Geneteka pojawi się mapa Polski a obok tabela z nazwami województw.
2.Klikając na lupę umieszczoną nad tabelką pojawia się okienko w które trzeba wpisac nazwisko szukane.Kliknij wyszukaj. Pojawia się ilościowy wynik poszukiwania
3.Wybierz województwo w którym jest szukane nazwisko
4.Pojawia się Wyszukaj w zasobach okienkoz księgami do wyboru,i ponizej okienko do
którego ponownie wpisujemy szukane nazwisko.
W okienku „księga” wybierz na początek „Wszystkie księgi”
I kliknij wyszukaj.Otrzymasz wtedy wykaz zawierający :
Rok,pozycja,imię i nazwisko ,numer aktu metrykalnego i miejscowość lub parafię
w której ten akt się znajduje.Na końcu podany jest autor –ten który te dane odnalazł i umieścił w genetece.Klikając na jego nazwisko można z nim nawiązać kontakt.
Jeśli ilość aktów jest większa ,to trzeba powtórzyć operację korzystając z opcji „pozycji na stronie” wpisać 20 lub 50.
Geneszukacz
Jest to poszerzona forma Geneteki o Program indeksacji metryk parafialnych , Program indeksacji asc , Lista strat Wojska Polskiego
w latach 1918-1920 , Odznaczeni i polegli żołnierze Wojska Polskiego
1918-1920 , Polska Deklaracja o Podziwie i Przyjaźni
dla Stanów Zjednoczonych
Postępujemy podobnie wpisując w okienko szukane „nazwisko” ,potem „Wyszukaj”
Pojawią się wtedy wyniki wyszukiwania.Trzeba wtedy kliknąć na interesujące pozycje.
Katalog Zasobów Metrykalnych
Posiada okienko w które trzeba wpisać nazwę parafii w której spodziewamy się znaleźć poszukiwane nazwisko.Następnie kliknij „Wyszukaj”.
Pojawi się lista parafii znajdujących się w danej miejscowości.Teraz trzeba kliknąć na interesująca parafię.Pojawi się ogólna informacja o tej parafii wraz z danymi kontaktowymi do tej parafii oraz wykaz osób ,które coś wiedzą o zasobach tej parafii lub szukają kogoś w tej parafii.To pozwala na wymianę informacji i nawiązanie ewentualnego kontaktu.
(Niestety czasami nie udaje się )
Metryki ,genealodzy.pl
Zawiera dwie pozycje:
ASC genealodzy.pl,oraz Metryki ,genealodzy.pl - projekt indeksacji metryk parafialnych
Wejść do nich można poprzez kliknięcie na obraz graficzny .Po prawej Metryki genealodzy.pl
Po kliknięciu pojawia się po lewej mapa Polski .(Klikając na któreś z zaznaczonych województw uzyskujemy po prawej stronie wykaz powiatów.)Po prawej jest wykaz województw-tam gdzie druk jest pogrubiony to znaczy,że tam można znależć zindeksowane parafie.
Do tej pory są zindeksowane 4 parafie z pow.grodzki-Warszawa
Należy kliknąć na powiat grodzki Warszawa.Wtedy po lewej stronie pojawia się wykaz tych parafii.Teraz trzeba wybrać własciwą parafię i kliknąć na „Zespół”zawierajacy numer.Otwiera się wtedy po prawej stronie tabela zawierajaca sygnatury i katalogi zespołów
Zastosowane są skróty CH- oznacza,że to chrzest,M-małżeństwa,D-zgony,SC-skorowidz chrztów,SM-skorowidz małżeństw,SD skorowidz zgonów.
Warto na początek sprawdzić skorowidze,a potem przejść do aktów z danego rocznika.
Np.CH-1871 oznacza ,że w tym zespole są dane z rocznika 1871.Wybieramy teraz sygnaturę koło tego rocznika .Pojawia się wtedy tabelka gdzie należy kliknąć na napis chrzty umieszczony pod CH-1871.Pojawia się wówczas 791 linków do aktów metrykalnych.Jeśli znamy numer aktu wtedy jest łatwiej go odnależć .Jeśli nie ma skorowidzu to niestety trzeba przeglądać akt po akcie.
To nie jest doskonałe ale może inni użytkownicy to lepiej opracują.
Taka instrukcja powinna być dołączona do pozycji "Od czego zacząć"
Pozdrawiam
Mieczysław
podaję mój sposób na przeszukiwanie geneteki i innych baz genealodzy.pl
Geneteka
1.Klikając na Geneteka pojawi się mapa Polski a obok tabela z nazwami województw.
2.Klikając na lupę umieszczoną nad tabelką pojawia się okienko w które trzeba wpisac nazwisko szukane.Kliknij wyszukaj. Pojawia się ilościowy wynik poszukiwania
3.Wybierz województwo w którym jest szukane nazwisko
4.Pojawia się Wyszukaj w zasobach okienkoz księgami do wyboru,i ponizej okienko do
którego ponownie wpisujemy szukane nazwisko.
W okienku „księga” wybierz na początek „Wszystkie księgi”
I kliknij wyszukaj.Otrzymasz wtedy wykaz zawierający :
Rok,pozycja,imię i nazwisko ,numer aktu metrykalnego i miejscowość lub parafię
w której ten akt się znajduje.Na końcu podany jest autor –ten który te dane odnalazł i umieścił w genetece.Klikając na jego nazwisko można z nim nawiązać kontakt.
Jeśli ilość aktów jest większa ,to trzeba powtórzyć operację korzystając z opcji „pozycji na stronie” wpisać 20 lub 50.
Geneszukacz
Jest to poszerzona forma Geneteki o Program indeksacji metryk parafialnych , Program indeksacji asc , Lista strat Wojska Polskiego
w latach 1918-1920 , Odznaczeni i polegli żołnierze Wojska Polskiego
1918-1920 , Polska Deklaracja o Podziwie i Przyjaźni
dla Stanów Zjednoczonych
Postępujemy podobnie wpisując w okienko szukane „nazwisko” ,potem „Wyszukaj”
Pojawią się wtedy wyniki wyszukiwania.Trzeba wtedy kliknąć na interesujące pozycje.
Posiada okienko w które trzeba wpisać nazwę parafii w której spodziewamy się znaleźć poszukiwane nazwisko.Następnie kliknij „Wyszukaj”.
Pojawi się lista parafii znajdujących się w danej miejscowości.Teraz trzeba kliknąć na interesująca parafię.Pojawi się ogólna informacja o tej parafii wraz z danymi kontaktowymi do tej parafii oraz wykaz osób ,które coś wiedzą o zasobach tej parafii lub szukają kogoś w tej parafii.To pozwala na wymianę informacji i nawiązanie ewentualnego kontaktu.
(Niestety czasami nie udaje się )
Metryki ,genealodzy.pl
Zawiera dwie pozycje:
ASC genealodzy.pl,oraz Metryki ,genealodzy.pl - projekt indeksacji metryk parafialnych
Wejść do nich można poprzez kliknięcie na obraz graficzny .Po prawej Metryki genealodzy.pl
Po kliknięciu pojawia się po lewej mapa Polski .(Klikając na któreś z zaznaczonych województw uzyskujemy po prawej stronie wykaz powiatów.)Po prawej jest wykaz województw-tam gdzie druk jest pogrubiony to znaczy,że tam można znależć zindeksowane parafie.
Do tej pory są zindeksowane 4 parafie z pow.grodzki-Warszawa
Należy kliknąć na powiat grodzki Warszawa.Wtedy po lewej stronie pojawia się wykaz tych parafii.Teraz trzeba wybrać własciwą parafię i kliknąć na „Zespół”zawierajacy numer.Otwiera się wtedy po prawej stronie tabela zawierajaca sygnatury i katalogi zespołów
Zastosowane są skróty CH- oznacza,że to chrzest,M-małżeństwa,D-zgony,SC-skorowidz chrztów,SM-skorowidz małżeństw,SD skorowidz zgonów.
Warto na początek sprawdzić skorowidze,a potem przejść do aktów z danego rocznika.
Np.CH-1871 oznacza ,że w tym zespole są dane z rocznika 1871.Wybieramy teraz sygnaturę koło tego rocznika .Pojawia się wtedy tabelka gdzie należy kliknąć na napis chrzty umieszczony pod CH-1871.Pojawia się wówczas 791 linków do aktów metrykalnych.Jeśli znamy numer aktu wtedy jest łatwiej go odnależć .Jeśli nie ma skorowidzu to niestety trzeba przeglądać akt po akcie.
To nie jest doskonałe ale może inni użytkownicy to lepiej opracują.
Taka instrukcja powinna być dołączona do pozycji "Od czego zacząć"
Pozdrawiam
Mieczysław
-
Sroczyński_Włodzimierz

Przewodnik: geneteka, metryki - Instrukcja obłsugi baz PTG
o wspaniale jest podstawa do dyskusji!
świetnie zrobione
mam nadzieję, że ośmieli innych przede wszystkim do napisania
z czym mają problem
co wymaga sprecyzowanie
ja swoje trzy gorsze po wypowiedziach innych osób, coby nie sugerować za dużo
Mieczysławie - dziękuję!
świetnie zrobione
mam nadzieję, że ośmieli innych przede wszystkim do napisania
z czym mają problem
co wymaga sprecyzowanie
ja swoje trzy gorsze po wypowiedziach innych osób, coby nie sugerować za dużo
Mieczysławie - dziękuję!
- MichaelEliasz

- Kontakt:
RE: Przewodnik: geneteka, metryki - Instrukcja obłsugi baz
Mieczysław, który był miły początek!
Jestem Amerykaninem. Więc chciałbym powitać więcej instrukcji po angielskiur, proszę. Mój polski nie jest tak dobry (a może pogarsza tłumacz Google: translate.google.com).
Oto moje życzenia:
Chciałbym przyczynić się niektórych wskaźników dla parafii kościół, którego mikrofilm czytam na rzadziej. Starałem się przyczynić do innego Marriage Indexing Project dla SwietyKrzyskie woj. parafii, ale nie opinii i moich danych nigdy nie pojawił. Więc może mój bariera językowa jest utrzymanie moje wysiłki na udział w wynikach. Być może niektórzy miły człowiek może tłumaczyć polskiego na język angielski na stronie internetowej:
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... ndex&op=jp
Keep up the good work. Ja zawsze się czegoś nowego. Od tej strony internetowej, znalazłem dobry przyjaciel Jacka (z Krakowa), którzy pomogli mi bardzo!
Jestem Amerykaninem. Więc chciałbym powitać więcej instrukcji po angielskiur, proszę. Mój polski nie jest tak dobry (a może pogarsza tłumacz Google: translate.google.com).
Oto moje życzenia:
Chciałbym przyczynić się niektórych wskaźników dla parafii kościół, którego mikrofilm czytam na rzadziej. Starałem się przyczynić do innego Marriage Indexing Project dla SwietyKrzyskie woj. parafii, ale nie opinii i moich danych nigdy nie pojawił. Więc może mój bariera językowa jest utrzymanie moje wysiłki na udział w wynikach. Być może niektórzy miły człowiek może tłumaczyć polskiego na język angielski na stronie internetowej:
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... ndex&op=jp
Keep up the good work. Ja zawsze się czegoś nowego. Od tej strony internetowej, znalazłem dobry przyjaciel Jacka (z Krakowa), którzy pomogli mi bardzo!
-
Sroczyński_Włodzimierz

RE: Przewodnik: geneteka, metryki - Instrukcja obłsugi baz
coś więcej?:)
Pomóż w opracowaniu instrukcji
Materiał do dyskusji jest - patrz propozycja Mieczysława Maziarskiego.
Ew. nie patrz a wpisz własną zupełnie niezwiązaną! Może być częśc - związane z jednym z zagadnień np "KZM" albo "geneteka" albo "geneszukacz"
dobrze byłoby do końca lutego opracować wspólnie (z dużym udziałem osób które problem jakiś mają/miały) wersję, która będziemy tłumaczyć.
Pozdrawiam, zapraszam
Pomóż w opracowaniu instrukcji
Materiał do dyskusji jest - patrz propozycja Mieczysława Maziarskiego.
Ew. nie patrz a wpisz własną zupełnie niezwiązaną! Może być częśc - związane z jednym z zagadnień np "KZM" albo "geneteka" albo "geneszukacz"
dobrze byłoby do końca lutego opracować wspólnie (z dużym udziałem osób które problem jakiś mają/miały) wersję, która będziemy tłumaczyć.
Pozdrawiam, zapraszam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Podbijam wątek i proszę o uwagi - jakie konkretnie napotykacie problemy/przeszkody korzystając z wyszukiwarek ?
Dobrze byłoby gdyby szczególnie nowe na Forum osoby przetestowały wyszukiwarki i zechciały podzielić się z nami swoimi wątpliwościami.
Im więcej uwag, tym docelowe instrukcje lepiej spełnią nasze oczekiwania.
Pozdrawiam serdecznie
i prosimy o wsparcie
Aneta Kaczmarek
Linki do wyszukiwarek:
Geneteka
http://www.geneteka.genealodzy.pl/
http://parafie.genealodzy.pl/
metryki.genealodzy
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.php
Geneszukacz
http://www.geneszukacz.genealodzy.pl/
Dobrze byłoby gdyby szczególnie nowe na Forum osoby przetestowały wyszukiwarki i zechciały podzielić się z nami swoimi wątpliwościami.
Im więcej uwag, tym docelowe instrukcje lepiej spełnią nasze oczekiwania.
Pozdrawiam serdecznie
i prosimy o wsparcie
Aneta Kaczmarek
Linki do wyszukiwarek:
Geneteka
http://www.geneteka.genealodzy.pl/
http://parafie.genealodzy.pl/
metryki.genealodzy
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.php
Geneszukacz
http://www.geneszukacz.genealodzy.pl/
-
Sroczyński_Włodzimierz

Ale to ma dotyczyć
KZM (parafie.genealodzy.pl)
geneteka (geneteka.genealodzy.pl)
geneszukacz (geneszukacz.genealodzy.pl)
metryki (metryki.genealodzy.pl)
Tzn jeśli jest zainteresowanie czynne osób mających problemy z obsługą (wyszukiwaniem przede wszystkim) w ww bazach
nie zaś "jak funkcjonuje forum" "strona PTG" (co nie działa, kto jest moderatorem, jakie sa zasady publikacji prac, czy jest obowiązek i jaki podpisywania postów, umieszczenia zdjęcia etc)
Te inne "pozabazowe" tematy się także ostatnio przewijają nie dezawuuję ich:) Jedynie piszę, że osoby które podjęły trud stworzenia instrukcji do baz , zredagowania a może i przetłumaczenia nie mają większego wpływu na równie ważne inne tematy.
Stąd nie do nich (nas?) mogą/powinny być kierowane uwagi na ten temat.
Ja nie do końca jestem już pewien czy "instrukcja obsługi do baz" jest potrzebna. Wydawało mi się, że tak. Ale powtarzam -nie moja ocena jest ważna, a tych którzy mają problemy. Ja nie mam:) Więc nie wymyślę "jak opisać rozwiązanie nieznanych mi problemów" bo ani to potrzebne ani łatwe.
Będzie zainteresowanie tematem z konkretnymi pytaniami, propozycjami instrukcji. fragmentów instrukcji -znaczy się potrzebne
Nie będzie -niepotrzebne. Ale muszą się wypowiadać Ci którym ma to służyć:)
Wtedy może coś się da zrobić:)
Pozdrawiam serdecznie:)
KZM (parafie.genealodzy.pl)
geneteka (geneteka.genealodzy.pl)
geneszukacz (geneszukacz.genealodzy.pl)
metryki (metryki.genealodzy.pl)
Tzn jeśli jest zainteresowanie czynne osób mających problemy z obsługą (wyszukiwaniem przede wszystkim) w ww bazach
nie zaś "jak funkcjonuje forum" "strona PTG" (co nie działa, kto jest moderatorem, jakie sa zasady publikacji prac, czy jest obowiązek i jaki podpisywania postów, umieszczenia zdjęcia etc)
Te inne "pozabazowe" tematy się także ostatnio przewijają nie dezawuuję ich:) Jedynie piszę, że osoby które podjęły trud stworzenia instrukcji do baz , zredagowania a może i przetłumaczenia nie mają większego wpływu na równie ważne inne tematy.
Stąd nie do nich (nas?) mogą/powinny być kierowane uwagi na ten temat.
Ja nie do końca jestem już pewien czy "instrukcja obsługi do baz" jest potrzebna. Wydawało mi się, że tak. Ale powtarzam -nie moja ocena jest ważna, a tych którzy mają problemy. Ja nie mam:) Więc nie wymyślę "jak opisać rozwiązanie nieznanych mi problemów" bo ani to potrzebne ani łatwe.
Będzie zainteresowanie tematem z konkretnymi pytaniami, propozycjami instrukcji. fragmentów instrukcji -znaczy się potrzebne
Nie będzie -niepotrzebne. Ale muszą się wypowiadać Ci którym ma to służyć:)
Wtedy może coś się da zrobić:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
Sroczyński_Włodzimierz

Podbijam po ponad czterech miesiącach, gdyż cały czas dostaję maile typu: "nie mogę znaleźć"
Proszę w tym wątku wpisywać na czym polega problem
Pozdrawiam
Proszę w tym wątku wpisywać na czym polega problem
Pozdrawiam
-
Zofia_Gonet_Antoniszyn

Witam! Tematem GENEALOGIA zajmuję się od niespełna 3 lat. Od ok. 1,5 roku korzystam z witryny PTG i z tego forum - staram się czytać na bieżąco interesujące mnie wątki tematyczne i pogłębiać moją bardzo małą wiedzę w tym temacie. Nieraz zastanawiałam się, jak korzystać z informacji aktywnych członków tego portalu, ale było to dla mnie za trudne. Wiele używanych tu terminów jest dla mnie niejasnych. Wprawdzie metodą prób i błędów "rozwikłałam" szereg moich niejasności i teraz potrafię się w nich poruszać, ale uważam, że taka pomoc wspaniałych ludzi, którzy mają ogromna wiedzę jest wskazana i niezbędna dla ludzi początkujących, a chcących poznać tajniki geneologii.
Uważam, że instrukcja napisana przez M.Maziarskiego na pewno ułatwi moje poszukiwania przodów. Jeszcze nie próbowałam z niej korzystać, gdyż przed chwilą zauważyłam, ale na pewno będę chciała skorzystać z wiedzy i doświadczeń Państwa, którzy udzielają się w tej witrynie.
Pozdrawiam serdecznie
Zosia
Napisałam tych kilka słów, gdyż nie chciałabym, aby wątek "padł", bo uważam, że jest naprawdę potrzebny.
Uważam, że instrukcja napisana przez M.Maziarskiego na pewno ułatwi moje poszukiwania przodów. Jeszcze nie próbowałam z niej korzystać, gdyż przed chwilą zauważyłam, ale na pewno będę chciała skorzystać z wiedzy i doświadczeń Państwa, którzy udzielają się w tej witrynie.
Pozdrawiam serdecznie
Zosia
Napisałam tych kilka słów, gdyż nie chciałabym, aby wątek "padł", bo uważam, że jest naprawdę potrzebny.