szukam: Franciszek Hynek 1939-45, konspiracja, aresztowanie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

szukam: Franciszek Hynek 1939-45, konspiracja, aresztowanie

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Interesują mnie dokumenty, opracowania, prace nt działalności konspiracyjnej Franciszka Hynka, szczególnie ostatniego okresu w 1944.
Aresztowanie w maju 1944 (wsypa? przypadek? kto z kręgu współpracowników razem z nim?
czy i co pisał/zeznawał (podczas weryfikacji stopnia? w innych okolicznościach?) po wojnie o aresztowaniu, jego okolicznościach, przesłuchaniach, współaresztowanych, współpracownikach, podwładnych z tego okresu)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Ewka58

Sympatyk

Re: szukam: Franciszek Hynek 1939-45, konspiracja, aresztowa

Post autor: Ewka58 »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Interesują mnie dokumenty, opracowania, prace nt działalności konspiracyjnej Franciszka Hynka, szczególnie ostatniego okresu w 1944.
Aresztowanie w maju 1944 (wsypa? przypadek? kto z kręgu współpracowników razem z nim?
czy i co pisał/zeznawał (podczas weryfikacji stopnia? w innych okolicznościach?) po wojnie o aresztowaniu, jego okolicznościach, przesłuchaniach, współaresztowanych, współpracownikach, podwładnych z tego okresu)
Witam
Jest monografia Zygmunta Kozaka i Franiciszka Moszumańskiego pt. "Podpułkownik Franciszek Hynek (1897-1958)" wydana w Pruszkowie (wyd. "Ajaks") w 2008 r.
Jutro mogę do niej zajrzeć.
Pozdrawiam
Ewa
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Serdecznie dziękuję, zainteresowany jestem również bibliografią z tej pozycji, archiwaliami również. Wczoraj nie zdążyłem, a dzisiejsze święto wstrzymało pogrzebanie dalej niż w sieci.
Chciałbym podrążyć temat aresztowania - czy to jakaś szersza wpadka i na skutek zeznań, czy przypadek. Nawet nie o to chodzi dokładnie kto i kiedy nie wytrzymał tortur, czy i jakie archiwa przejęło (gestapo jak się domyślam) - domysły bywają trudne i autorzy często powstrzymują się przed wnioskowaniem.
Ogólniej mi wystarczy - jak szerokie grono w połowie maja 44 wraz (bezpośrednio przed, bezpośrednio po) z Hynkiem na Pawiak zgarnęli, jak szeroko (przypadkowi znajomi spoza konspiracji?) / jak celnie
czy przesłuchania czy z Pawiaka do obozów od razu
a może to zupełny przypadek to aresztowanie, ot zwykły terror , nie w konkretniej sprawie ..łapanka , obóz jeden drugi
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

A ja bardzo dziękuję za ten temat, bo za każdym razem jak jadę ulicą Hynka, to się zastanawiam - kim On był (i zapominam później sprawdzić). No to teraz już wiem.

I taka mała dygresja - pamiętam jak kiedyś szukaliśmy dokumentów długowiecznego pana Izraela z Izraela. Wówczas z pomocą przyszły portale amerykańskie, gdzie znaleźliśmy dokumenty z obozów koncentracyjnych. Ponieważ Wiki pisze: "Został aresztowany przez Niemców 19 maja 1944 i osadzony na Pawiaku, a po 8 tygodniach odesłany do obozu koncentracyjnego w Gross-Rosen. Później przebywał jeszcze w obozach Fünfteichen, Dora i Bergen-Belsen." - uznałam, że może jakieś materiały źródłowe tam znajdę. Ale NIE, najwyraźniej są tylko dla więźniów pochodzenia żydowskiego. Szkoda.
(i trochę szokujące, że nadal ktoś dzieli ludzi na żydów i nie-żydów).

W amerykańskich źródłach znalazłam za to dokument potwierdzający wyjazd do USA w 1933 roku:
https://www.dropbox.com/s/0952vjijargzw ... 3.jpg?dl=0
paszport dyplomatyczny, kawaler i mieszka w Jabłonnej pod Warszawą

A w NAC jest kilka jego zdjęć, np. https://audiovis.nac.gov.pl/obraz/19305 ... 22559eba4/

(choć to akurat nie na temat Jego działalności w czasie okupacji - ale też ciekawe)
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Badylarz

Sympatyk

Post autor: Badylarz »

Witam !

Ze względu na to, że Franciszek Hynek był oficerem 2 Batalionu Balonowego w Legionowie (dawniej Nowa Jabłonna), proszę skontaktować się z Muzeum Historycznym w Legionowie, którego dyrektorem jest p. Jacek Szczepański. Z tego co się orientuję, monografia wydana przez AJAKS była oparta na współpracy z tymże muzeum. Na pewno mają jakieś informacje dotyczące F. Hynka.

Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
Ewka58

Sympatyk

Post autor: Ewka58 »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Serdecznie dziękuję, zainteresowany jestem również bibliografią z tej pozycji, archiwaliami również. Wczoraj nie zdążyłem, a dzisiejsze święto wstrzymało pogrzebanie dalej niż w sieci.
Chciałbym podrążyć temat aresztowania - czy to jakaś szersza wpadka i na skutek zeznań, czy przypadek. Nawet nie o to chodzi dokładnie kto i kiedy nie wytrzymał tortur, czy i jakie archiwa przejęło (gestapo jak się domyślam) - domysły bywają trudne i autorzy często powstrzymują się przed wnioskowaniem.
Ogólniej mi wystarczy - jak szerokie grono w połowie maja 44 wraz (bezpośrednio przed, bezpośrednio po) z Hynkiem na Pawiak zgarnęli, jak szeroko (przypadkowi znajomi spoza konspiracji?) / jak celnie
czy przesłuchania czy z Pawiaka do obozów od razu
a może to zupełny przypadek to aresztowanie, ot zwykły terror , nie w konkretniej sprawie ..łapanka , obóz jeden drugi
Witam
Z opisu w tej pubklikacji wynika, że adres jego pobytu został wydany podczas przesłuchania innego więźnia. Więcej w mailu.
Pozdrawiam
Ewa
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję:)
ODPOWIEDZ