Kwestia"zawodu/stałego zarobku"przy cerkwi

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Witam,
wczoraj przetłumaczyłam ten akt
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-73025.phtml
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... &x=0&y=609
162 Łódź
Palocha/Paliocha/Палiоха/Палёха

Działo się w parafii Aleksandroniewskiej [Św. Aleksandra] 14 września roku 1897.
Stawił się osobiście Dymytryj Palocha, l.41, prawosławny, syn Jewstafiejgo, podoficer rezerwista 37 Jekaterinburgskiego pułku piechoty, [pochodzenia] z kozaków wsi Mała Koszelewka gminy Nieżyn gubernii Czernihowskiej, w obecności Wasylego Mamałygi, włościanina ze wsi Biełocie gminy Bałta gubernii Podolskiej, i mieszczanina miasta Łódź Alekseja Barmina syna Andrzeja, pełnoletnich, i okazał nam Dziecię płci męskiej zaświadczając że jest urodzone w mieście Łódź 12.09 b.r. o godzinie 6 wieczorem od jego małżonki prawowitej Luizy z d. Szulc córki Wilhelma, l.30, wyznania luterańskiego.
Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym dzisiaj nadano imię Teodor (Фёдор), rodzice chrzestni Wasyli Mamałyga i Florentyna [Siemionowa] córka Gotliba, żona Atanasjego [Афанасия] Siemionowa, oficjalisty, przyznaczonego do liczenia pieniędzy (może kasjera?) Banku Państwowego wydział w Łodzi.
Akt obecnym przeczytany i podpisany.

Zaciekawił mnie ten temat dzieci od różnych wyznań.
Dzisiaj zobaczyłam akta na tamtej stronie dalej i znalazłam moim zdaniem siostrę tej Luizy. Też ma męża z kozaków.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =137&y=718
Akt 166
Łódź Roman Kirpacz
Działo się w mieście Łódź parafii Aleksandroniewskiej 21.10 r.1897. Stawił się osobiście oficjalista Banku Państwowego wydział w Łódzi Daniił Kirpacz syn Joanna, z kozaków sioła Nichajki [powinno być Niechajki] gminy Piriatińskiej gubernii Połtawskiej. l.52, wyznaia prawosławnego, i w obecności diaka cerkwi miasta łódź Onufria Fedina i mieszczanina[obywatela] miasta Lódź Aleksyjego Barmina syna Andrzeja, pełnoletnich, i okazał nam dziecię płci męskiej zaświadczając że jest urodzone w mieście Łódź 04.07 b.r.od jego małżonki prawowitej Florentyny córki Wilhelma z d. Szulc, l.34, wyznania luteraskiego. Dzicięciu temu na Chrzcie Św. nadano imię Roman, a rodzicami chrzestnymi go byli Onufry Fedin i żona urzędnika policji miejskiej miasta Sankt-Petersburg Jewdokia Kołomyjec córka Teodora.

Ten Aleksy syn Andrzeja Barmin - jeden raz jest wymieniony jako Baremin, ale dalej znów Barmin, - pojawia się co każdy trzeci-czwarty akt jako świadek. Chyba był to taki "zawód" przy cerkwi, "ostry dyżur", żył z tego że był świadkiem?
W aktach katolickich spotkałam że świadkami byli np "służyciel kościelny" albo organista.
Ale tu osoba raczej świecka, "mieszczanin miasta".
Czy to był taki "zawód" - stały świadek?)))

Pozdrawiam,
Irena
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 22:16 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Ten Barmin nie był ani kasjerem, ani innym oficjalistem.
Wszędzie w aktach napisano tylko "mieszczanin".

Jak to było w kościołach katolickich wiem.
O "stałym świadku" napisałam z żartem, ale wygląda to tak. Bo nie zapisano ani zawodu tego obywatela, nic.
Oczewiście że wszystkie akta nie przeczytałam.
Ale miałam takie wrażenie że ta osoba "przy cerkwi", ale występuje jako świecka.

Pozdrawiam,
Irena
Pozdrawiam,
Irena
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

może być i inny związek
nie wykluczając powiązania z cerkwią warto zbadać inne możliwe korelacje
np jeśli większość ASCków dotyczy żołnierzy czy innych kolonistów, zwartej zorganizowanej grupy to bycie świadkiem może mieć większy związek z tą grupą niż cerkwią (oczywiście to nie sa niezależne rzeczy, cerkiew dla grupy powstawała więc jedno drugiego nie wyklucza)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

dziękuję.
O grupach-społeczności nie przyszło mi do głowy))

Pozdrawiam,
Irena
Pozdrawiam,
Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”