Metryka Józefińska na FS

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

H_Kumorek

Sympatyk

Metryka Józefińska na FS

Post autor: H_Kumorek »

Witam!

Może komuś z forumowiczów z Małopolski przyda się informacja, że znalazłam skany online metryki Józefińskiej z następujących miejscowości:
Chorągwica, Czchów, Borowa, Wola Stróska, Stóże, Chronów, Dzierżaniny.

https://www.familysearch.org/search/fil ... at=1523235

W Search wybieramy Catalog, wpisujemy Dzierżaniny, a następnie wybieramy Tax and Land Census.

Może ktoś wie, gdzie znależć skany metryki dla innych miejscowości.

Pozdrawiam,
Halina
pahan

Sympatyk

Post autor: pahan »

Kiedy wpiszemy w Katalogu tytuł "Land tax census" uzyskamy wyników o wiele, wiele więcej... Ograniczają się one jednak do terenu dzisiejszego woj. małopolskiego.
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Post autor: MP1982 »

Dobry Wieczór,

zdigitalizowana jest tylko Metryka Józefińska dla miejscowości z części obecnego woj. małopolskiego (Cyrkuły: Bocheński, Myślenicki, Tarnowski). Nic nie słyszałem na temat skanów z pozostałej części C. k. Galicji.

Pzdr,
Michał P.
Pozdrawiam, Michał P.
H_Kumorek

Sympatyk

Post autor: H_Kumorek »

Kiedy wpiszemy w Katalogu tytuł "Land tax census" uzyskamy wyników o wiele, wiele więcej... Ograniczają się one jednak do terenu dzisiejszego woj. małopolskiego.
Dziękuję za doprecyzowanie mojej informacji. Rzeczywiście katalog na FS obejmuje metryki Józefińskie wielu miejscowości w Małopolsce. Myślę, że to dopiero początek digitalizacji i przyjdzie kolej na inne. A jeszcze rok temu zamawiałam zdjęcia z metryki "mojej" wsi za pośrednictwem pamięćbliskich.com i zapłaciłam całkiem okrągłą sumkę.

Przeglądanie skanów wymaga cierpliwości, bo na jednym mikrofilmie bywa po kilka miejscowości, zwykle nie sąsiaddujących ze sobą.

Ukłony,
Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”