Osendowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Osendowski

Post autor: andompol »

Proszę serdecznie o pomoc tj. informacje (etymologia i występowanie) o nazwisku Osendowski i osobach je noszących.

Ostatnio odkryłem wśród przodków: Anna Kalwasińska z domu Osendowska w parafii Kowal (wschodnie Kujawy, powiat Włocławek).

Proszę o informacje o występowaniu osób o takim nazwisku. Może na Kujawach lub w sąsiednich stronach, ale także gdzie indziej.
Mało o tym nazwisku można znaleźć.

Nie wiem czy można to nazwisko utożsamiać z nazwiskiem Ossendowski.
Dziękuję
Andrzej
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Osendowski

Post autor: Michał_Golubiński »

Andrzej, etymologie sprawdź sobie u Stankiewicza na stronie to bedzie najszybciej i napisz co wiesz o swoich Osendowskich, bo zadałeś bardzo ogólne pytanie. Jakie lata, gdzie prowadzą dalsze tropy o Twoich Osendowskich itd.

Jak najbardziej musisz łączyć wszystkie wyniki Osendowskich Osędwoskich itd, a podpowiem Ci, że może uda Ci się ich znaleźć trochę na ziemi dobrzyńskiej - spojrzyj na szpejankowskiego, bo w genetece mało z tych stron.
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Osendowski

Dziękuję Michale.

Informacje o Annie Osendowskiej mam z aktu małżeństwa Heleny Stokwisz i Władysława Kalwasińskiego - syna Jana i Anny z Osendowskich małż. Kalwasińskich (parafia Kowal , 1900 r.).

Proszę o informacje o Osendowskich (ewent. Osędowskich, Ossendowskich) - jak wyżej.
Andrzej
zelezny

Sympatyk

Osendowski

Post autor: zelezny »

Andrzeju,

Aby znaleźć swoich Osendowskich wystarczy abyś wczytał się dobrze w przytoczony przez Ciebie akt ślubu nr 10 z roku 1900 i wyłuskał z niego informację o parafii, w której był chrzczony Władysław K.
Jak samodzielnie sprawdzisz, zarówno chrzest Władysława K. jak i chrzty jego rodziców, ślub rodziców oraz ślub jego dziadków od strony matki (Anny O.) miały miejsce w jednej - tej samej parafii nie z Ziemi Dobrzyńskiej, natomiast jedynie dziadek od strony ojca w roku 1804 poślubił swoją wybrankę w parafii z Ziemi Dobrzyńskiej.
Jak zauważysz także samo nazwisko Osędowski/Osendowski jest bardzo popularne w tej parafii. A Anna O., cóż miała tylko 18 lat wychodząc za mąż za wdowca Jana K., który względem wieku mógł być jej ojcem.

Powodzenia

Pozdrawiam

Janek
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Osendowski

Dziękuję Wam (Janku i Michale).
Całkiem świeże to odkrycie (notabene dzięki indeksacji w genetece zamieszczonej - dzięki Michał). Rzeczywiście: będąc pod wrażeniem "znaleziska", że nie wróciłem do przeanalizowania ww. aktu.
Kalwasińscy w parafii Duninów - to już to trochę wiedziałem.
Zaraz się wgryzę bardziej. :)

Proszę o bliższe naprowadzenie na rok 1804 i Ziemię Dobrzyńską:)
Andrzej
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

andompol pisze:Proszę o bliższe naprowadzenie na rok 1804 i Ziemię Dobrzyńską:)
Andrzeju,

Aby dotrzeć do parafii, w której ślubował dziadek Władysława K. wybierz kierunek NE. Warto również zabrać kartę pływacką lub ewentualnie ponton (raczej z silnikiem).

Pozdrawiam i dobrej nocy

Janek
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję :)
Muszę w takim razie sam tam "dopłynąć". Sikórz?
Andrzej
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Post autor: Michał_Golubiński »

Kalwasińskich/Kalwasów pełno w okolicach nadwiślańskich :D Szukaj po Wistce, Duninowie czy też Kowalu. Miałem właśnie pisać jak to możliwe, że nie masz z aktu ślubu dalszych wskazówek gdzie szukać, bo przecież powinno być miejsce urodzenia, ale widzę, że sprawa rozwiązana :D Czyli widzę, że udało się pociągnąć kolejne linie przodków, gratulacje!

Michał Golubiński
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki
Do tej pory zajmowałem się głównie przodkami po swoim nazwisku (tj. po stronie patriachalnej mego Taty).
Geneteka daje możliwości - czas na inne linie. Czy akta parafii Duninów dostępne są w Internecie?
A Osendowscy to zupełna nowość.
Krok po kroku.
Nadal proszę o informacje.
Andrzej
Hinc_Iza
Nowicjusz

Post autor: Hinc_Iza »

Akta parafii Duninów nie są dostępne w internecie , trzeba się udać do Archiwum w Płocku. Kalwasińscy z Wistki i Duninowa to część mojej rodziny. Napisałam panu priv proszę o kontakt.
Pozdrawiam Izabela
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję i priv odpowiadam (przepraszam, że tak późno).
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”