Zesłani na Sybir

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Hanna_Kapala

Sympatyk

Zesłani na Sybir

Post autor: Hanna_Kapala »

Proszę o pomoc w poszukiwaniu zesłanej na Sybir Haliny Czerniak zd Zaleska, żona Stanisława Czerniaka. Jedyne informacje rodzinne jakie posiadam to że mieszkała w Warszawie i Wilnie. Została wysłana na Sybir wraz z dzieckiem. Wiem ze po II wś. próbowano ją odszukać przez PCK, jednak bez rezultatów.

Hania
Awatar użytkownika
wspomnienia3

Sympatyk

Post autor: wspomnienia3 »

Witam
Haniu z własnego doświadczenia wiem,że dobrze by było teraz "ponownie" złożyć wniosek do PCK o ponowne poszukiwania. Mój wuj był też zaraz po wojnie poszukiwany przez rodzinę,niestety bez rezultatu. Ja składałam wniosek po prawie 70 laty o ponowne poszukiwania. I udało się (dwukrotnie był ekshumowany z "tymczasowych" cmentarzy zanim spoczął na cmentarzu w Wałczu) Baza jest w tej chwili obszerniejsza i bardziej szczegółowa niż zaraz po wojnie.
Spróbuj a nóż się uda.
Pozdrawiam.Beata
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Zesłani na Sybir

Post autor: jart »

U Hoovera nie widzę, sama sprawdź: https://szukajwarchiwach.pl/800/1/0/-/s ... bJednostki

Napisz (złóż wniosek) do IPN.
Sprawdź Ośrodek Karta

Jeśli będziesz wiedziec gdzie była - spróbuj w AAN, mają tam akta Związku Patriotów Polskich (spisy zesłańców wg. miejsc zamieszkania na zesłaniu).

Możesz spróbować w Związku Sybiraków, ale jeśli to co podałaś to wszystko co wiesz, to może być trudno (mało informacji).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Hanna_Kapala

Sympatyk

Zesłani na Sybir

Post autor: Hanna_Kapala »

Dziękuję wszystkim za wskazówki. Przynajmniej wiem gdzie szukać.
Pozdrawiam
Hania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”