Blokada na WGM ?

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Tomek1973

Sympatyk

Blokada na WGM ?

Post autor: Tomek1973 »

W związku z zablokowaniem tematu dotyczącego możliwości sprawdzenia czy dana osoba występuje w Wielkiej Genealogii Minakowskiego, prosiłbym o precyzyjną odpowiedź:
- czemu wolno zapytać na tym forum czy nazwisko Bździński występuje w słowniku autorstwa profesora Rymuta, a nie wolno zapytać czy to nazwisko występuje w WGM? A co z dziesiątkami innych spisów z wydawanych współcześnie pozycji, z których korzystamy na forum?

pozdrawiam - tomek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Blokada na WGM?

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

czyli tytuł posta winień brzmieć -"brak blokady na ...?":)

a serio jeśli chodzi o spisy:
wydaje mi się, że autorzy i wydawcy nie mieliby nic przeciwko publikowaniu całych indeksów osób i miejsc, wręcz powinni się jakoś odwdzięczyć za darmową reklamę

"wydaje mi się" nie oznacza "moim zdaniem na 100% nie łamie to praw autorskich"

nie poruszam celowo kwestii bardzo obszernego cytowania innych fragmentów
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Blokada na WGM?

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Tomek1973 pisze: - czemu wolno zapytać na tym forum czy nazwisko Bździński występuje w słowniku autorstwa profesora Rymuta, a nie wolno zapytać czy to nazwisko występuje w WGM? A co z dziesiątkami innych spisów z wydawanych współcześnie pozycji, z których korzystamy na forum?
Również chciałbym dołączyć do tego pytania - jeżeli blokuje się możliwość spytania (i ewentualnego dowiedzenia się), czy dana osoba/osoby występują w WGM - to należy zablokować niemal wszystkie tematy w pod-forum "Mam spis".
Przecież autorzy książek, publikacji, wykazów, monografii etc, z których czerpie się dane i informacje też poświęcili masę pracy i czasu by stworzyć swoje dzieła. I równie dobrze można pójść do biblioteki/antykwariatu/księgarni bądź zajrzeć na Alledrogo i zakupić interesującą nas pozycję albo spisać to co nas ciekawi...
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: maria.j.nie »

Witam
Tomek1973 pisze: … Cieszy mnie to, że od tego czasu idea ochrona praw autorskich i cudzej własności intelektualnej zyskała wielu nowych orędowników.
tomek
Owszem można zapytać czy występuje nazwisko „Bździński” , można też samemu sprawdzić w Indeksie
http://www.przodkowie.com/wielcy/a.shtml

Udzielając odpowiedzi, nie można kopiować tak obszernych fragmentów z dzieła i zamieszczać całą linię rodu składającą się z "17 gałęzi".

Pozdrawiam serdecznie Maria
Ostatnio zmieniony pn 25 sty 2010, 23:37 przez maria.j.nie, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Blokada na WGM?

o ile oczy mnie nie mylą to wątek o WGM nie składa się z zapytań i odpowiedzi:
-jest Adam Abacki?
-jest
:)
zresztą chyba autor WGM taką możliwość (sprawdzenia czy jest dana osoba a nie "co o niej jest") udostępnił

pozdrawiam
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Blokada na WGM?

Post autor: Magdalena_Smolska »

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem, o co chodzi z rzekomym łamaniem praw autorskich i pomysłem uzyskania zgody od autora?
Po pierwsze kwestia dotyczy fragmentów opracowania, po drugie zostało podane imię i nazwisko autora.
Na "forgenie"- podaję informację z publikacji Zbigniewa Hausera "Podróże po cmentarzach Ukrainy" i nikt do tej pory nie uznał tego za łamanie praw autorskich. Podobnie jest z publikacją prof. Rymuta, wspomnianą przez Tomka i wielu, wielu innych...
O co chodzi? Nie wiem?
Ale stare przysłowie mówi: "Jak nie wiadomo o co chodzi..."

Pozdrawiam
Magdalena
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Blokada na WGM?

tak - chodzi o pieniądze!
chodzi o prawa autorskie majątkowe nie tylko napisanie skąd cytat!

a że zarzutów o łamanie prawa (autorskiego) nie było
to właśnie m.in.temat postu Tomka i mojego
"dlaczego nie było" obszerne cytowanie nie jako fragment własnego opracowania -czyli cytowanie dla cytowania - bez dodanie czegoś od siebie (i to wnoszącego "czegoś")
moim zdaniem jest ewidentnym łamaniem prawa autorskiego

pozdrawiam
P.S. od odpowiedzi na pytanie w tle "dlaczego na forgenie nie napisałem a tu pisze" się uchylę:)
Tomek1973

Sympatyk

Blokada na WGM?

… Cieszy mnie to, że od tego czasu idea ochrona praw autorskich i cudzej własności intelektualnej zyskała wielu nowych orędowników.
tomek
...jak kulą w płot, pani Mario!
Prawie rok temu, wybuchła tu afera. Ktoś bezczelnie skopiował indeksy ze strony LTG i wrzucił bezprawnie na genetekę. Okazało się, że część osób była zbulwersowana nie tym, że ktoś coś ukradł, tylko tym, że ktoś śmiał zaprotestować.
Minęło trochę czasu i role się odwróciły. Ktoś zapytał na forum o dostęp do WGM. I wtedy podniosło się larum, że takie pytanie to szczyt złego smaku, bo dostęp mozna wykupić.
I wtedy napisałem przytoczone przez panią słowa - jako szyderstwo z hipokryzji.

Nie widzę powodu, aby zabraniać ludziom udzielania informacji na temat konkretnych osób z WGM.

tomek
...nie można kopiować tak obszernych fragmentów z dzieła...
Ergo:
1 - sprawdzić liczbę nazwisk w słowniku Rymuta
2 - sprawdzić liczbę nazwisk, których etymologię wyjaśniono na forum
3 - sprawdzić liczbę nazwisk w WGM
4 - sprawdzic liczbę nazwisk z WGM, jaka pojawiła się na forum
5 - porównać obie wielkości i zdecydować, który z tych tematów należy zamknąć poniewaz doszło do "opublikowania obszernych fragmentów dzieła"
Ostatnio zmieniony pn 25 sty 2010, 23:53 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Blokada na WGM?

ochronie prawnej podlegają nie "dane osób" a ich opracowanie
nawet nie zgromadzenie w jednym miejscu (tu można dyskutować) a opisanie relacji, uporządkowanie etc
to jest dziełem, którego podlega ochronie polegającej m.in. na zakazie publicznego rozpowszechniania
nie udzielenia odpowiedzi "konkretnej osobie" a wykonaniu ctrlC+ctrlV :)
nie wiem jaki jest regulamin, zastrzeżenia w WGM...może autor zezwala? zakładam, że nie zezwala (założenie może być błędne), dla zaspokojenia swojej ciekawości abonamentu nie kupię
tak jak i nie skontaktuję się z wydawcą "Słownika" tylko po to aby wykluczyć że nie mam do czynienia z wyjątkiem od reguły

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Blokada na WGM?

Post autor: Babcia_Ela »

A ja uważam,że naruszyliśmy tutaj / ja też! / prawa autorskie Pana Minakowskiego i przeprosiłam Go za to na priv bo forum zostało już zamkięte.
:oops: :oops:
Pozdrawiam.
Ela
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Blokada na WGM?

Post autor: kwroblewska »

A ponieważ wiele osób nie rozumie o co chodzi coraz częściej autorzy opracowań zamieszczają w publikacji taka adnotację:
Wszelkie prawa zastrzeżone. Rozpowszechnianie całości lub fragmentów w jakiejkolwiek postacji jest zabronione. Wykonywanie kopii powoduje naruszanie praw autorskich publikacji.

Pozdrawiam

Krystyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Blokada na WGM?

"A ponieważ wiele osób nie rozumie o co chodzi coraz częściej autorzy opracowań zamieszczają w publikacji taka adnotację:
Wszelkie prawa zastrzeżone. Rozpowszechnianie całości lub fragmentów w jakiejkolwiek postacji jest zabronione. Wykonywanie kopii powoduje naruszanie praw autorskich publikacji. "

co jest kompletną bzdurą i sprzyja sytuacji w której "wiele osób nie rozumie o co chodzi";) a na pewno zwiększa zamieszanie:)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: maria.j.nie »

Tomek1973 pisze: …Nie widzę powodu, aby zabraniać ludziom udzielania informacji na
temat konkretnych osób z WGM. …
Ja też nie widzę powodu, aby zabraniać udzielania odpowiedzi,
że dane nazwisko występuje w „WGM” (z dopiskiem np.: linia 17 gałęzi)

Jeżeli w odpowiedzi nie będzie zamieszczony cały
opis chronologiczny linii rodu (np.: od 1 do 17 gałęzi i więcej ).

Pozdrawiam serdecznie Maria
Tomek1973

Sympatyk

Pani Ewa zamieściła na forum ponad 2200 postów, więc podała etymologię co najmniej 2200 nazwisk /a pewnie sporo więcej/.
- czyż nie jest to skopiowanie "obszernych fragmentów dzieła"? Uważam, że w imię idei ochrony praw autorskich, wątek dotyczący etymologii należy zamknąć. Liczę na żelazną konsekwencję w tej sprawie.

tomek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

A to nie jest tak , że wydawca (Tomek Nitzch ? genpol? sądząc po ISBN-ie) wyraził zgodę?
Sądziłem, że skoro jest wydawcą i forumowiczem to brak protestu z jego strony oznacza, że ma prawo wyrazić zgodę i ją wyraża.
Bo to są cytaty z "Słownik nazwisk używanych w Polsce na początku XXI wieku" - prawda? I wydawcą jak można sądzić z opisu

Słownik nazwisk używanych w Polsce na początku XXI wieku [Dokument elektroniczny] / oprac Kazimierz Rymut. - Wyd. 2 popr. - Kraków ; Warszawa : GenPol Tomasz Nitsch, cop. 2005. - 1 dysk optyczny CD-ROM ; 12 cm (GenPol CD ; 001)
ISBN 83-60340-00-5
zamieszczonego np na
http://www.biblioteka.ah.edu.pl/palio/h ... 1222265219
jest właśnie on

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”