oboz przejsciowy w Lodzi

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

katarzyna73120104

oboz przejsciowy w Lodzi

Post autor: katarzyna73120104 »

Witam serdecznie.
Mam na imie Katarzyna jestem wnuczka Jakuba Gendera, szukam jakichkolwiek informacji na temat mojej rodziny .
Z opowiadan mamy wiem , ze z cala rodzina w 1940 r zostala wywieziona do obozu przejsciowego w Lodzi , po czym do Mroczki /prawdopodobnie jakas wies gdzie mieszkalo duzo Zydow , nastepnie zostali pociagiem wywiezieno do Niemiec, do Netzeband .
A druga moja prosba to czy ktos moglby mi pomoc ,udzielic jakichkolwiek informacji w jaki sposob moge oznalezc grob mamy brata . Wiem tylko tyle ,ze zostal pochowany w Niemczech ,ale niestety nie wiem gdzie .Z Jej opowiadan wiem tylko tyle ze jej brat Jozef Gendera zostal zabrany przez Niemca Binger,gdy uciekal wraz z rodzina i dobytkiem ,kiedy dowiedzieli sie o koncu wojny .Niby ucekli gdzies za rzeke Elba .
Wiem ze dziadkowie szukali syna lecz na marne ,prawdopodobnie ambasada polsko-niemiecka ,czy niemiecko-polska przyslala papier informujacy gdzie zostal ich syn pochowany. Mama byla dzieckiem i informacje ktor posiadam sa rozne.Nie wiem od czego zaczac. Bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc.

Pozdrawiam serdecznie Katarzyna
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Katarzyno,
na stronie http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie po wpisaniu nazwiska Gendera znajdziesz informację o dwóch synach Jakuba i Władysławy Genderów, którzy wysiedleni byli do Netzeband.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
katarzyna73120104

Post autor: katarzyna73120104 »

Dziekuje serdecznie :)
pozdrawiam

Kasia
Ps. znalazlam wszystko co chcialam , jednak warto pytac .
DZIEKUJE SERDECZNIE Z GLEBI SERCA .marzeniem mojej mamy jest odszukac grob brata przed smiercia ,.i dzieki Panu mamy ta mozliwosc ,
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziekuje <3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”