śmierć na wygnaniu
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
śmierć na wygnaniu
Mam akt zgonu kuzynki z 1918 roku, zmarła mając 78 lat.
Są tam następujące informacje:
parafia Opole Lubelskie, 1918 rok.
Świadkowie poinformowali, że rok i cztery miesiące wcześniej w parafii Homel w Rosji zmarła moja kuzynka w wieku 78 lat, będąca na wygnaniu i tam pochowana, włościanka, a stale zamieszkała w Zosinie (parafia Opole). Poza zeznaniem świadków dowodem śmierci jest akt zgonu z parafii Homel.
mam kilka pytań:
1. co to znaczy, że kuzynka była stale zamieszkała w Zosinie?
2. Czy ktoś może dać mi tło historyczne w związku z informacją w zapisie, że kuzynka zmarła na wygnaniu?
będę wdzięczny za wyjaśnienie obydwu kwestii, bardzo dziękuję za pomoc.
Są tam następujące informacje:
parafia Opole Lubelskie, 1918 rok.
Świadkowie poinformowali, że rok i cztery miesiące wcześniej w parafii Homel w Rosji zmarła moja kuzynka w wieku 78 lat, będąca na wygnaniu i tam pochowana, włościanka, a stale zamieszkała w Zosinie (parafia Opole). Poza zeznaniem świadków dowodem śmierci jest akt zgonu z parafii Homel.
mam kilka pytań:
1. co to znaczy, że kuzynka była stale zamieszkała w Zosinie?
2. Czy ktoś może dać mi tło historyczne w związku z informacją w zapisie, że kuzynka zmarła na wygnaniu?
będę wdzięczny za wyjaśnienie obydwu kwestii, bardzo dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Kamil
Kamil
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: śmierć na wygnaniu
Arek_Bereza pisze:Poczytaj o np. Bieżeństwie
Mieszkała w Zosinie przed ewakuacją w głąb Rosji
dziękuję, nie wiedziałem o tym. Czy to jest najbardziej prawdopodobna przyczyna bycia na wygnaniu? Z góry przepraszam za infantylne pytanie i brak wiedzy. po prostu zależy mi na poznaniu losów tej osoby.
pozdrawiam
Kamil
Kamil
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Hipoteza do sprawdzenia. Jakieś powody dla tego stałego miejsca zamieszkania były. Kim była, a raczej kim był mąż, dzieci, jakieś dane, link do aktu zgonu? Kolejarze byli jedną z grup, które ewakuowano.
W necie pamiętam, że były linki do książki adresowej Bieżeńców.
Tu na forum są co najmniej dwa wątki, poszukaj
W necie pamiętam, że były linki do książki adresowej Bieżeńców.
Tu na forum są co najmniej dwa wątki, poszukaj
W czasie I wojny światowej, w 1914/15 roku, przed wejściem Niemców, z terenów zaboru rosyjskiego wiele osób wyjechało w głąb Rosji. Byli albo ewakuowani przez władze rosyjskie, albo wywożeni. Moi dziadkowie także czas ten (do 1918) spędzili w Homlu.
pozdrawiam
Teresa
pozdrawiam
Teresa
czy można gdzieś znaleźć akty zgonów z 1917 roku z tej parafii?termos pisze:W czasie I wojny światowej, w 1914/15 roku, przed wejściem Niemców, z terenów zaboru rosyjskiego wiele osób wyjechało w głąb Rosji. Byli albo ewakuowani przez władze rosyjskie, albo wywożeni. Moi dziadkowie także czas ten (do 1918) spędzili w Homlu.
pozdrawiam
Teresa
pozdrawiam
Kamil
Kamil
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Podobnie, ze ksiega zgonow kosciola Homielskiego za 1917 nie zachowala sie.carmilla pisze:czy można gdzieś znaleźć akty zgonów z 1917 roku z tej parafii?
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/