Dzień dobry,
czy mogę prosić o pomoc w odczytaniu księgi meldunkowej?
https://www.dropbox.com/s/visu6s00aq56s ... 9.jpg?dl=0
Moi pradziadkowie mieszkali w 1920 roku w Krotoszynie, wtedy urodziła się ich najmłodsza córka Cecylia.
Widzę pradziadków, ich dzieci, daty urodzenia, stan cywilny, miejsca urodzenia. Poniżej wpisana jest prababcia już jako wdowa - zakładam że to data ponownego zameldowania w Krotoszynie 23 grudnia 1958 roku.
Co jest na kolejnej stronie? Pradziadkowie wyjechali później do Francji, stąd zapewne taka adnotacja. A o co chodzi z pozostałymi wpisami?
Księga meldunkowa, Krotoszyn, 1920
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Księga meldunkowa, Krotoszyn, 1920
Robert Drygas
Poszukuję informacji o rodzinach
Drygas, Majchrzak i Majchrowicz z Wielkopolski, Dolnego Śląska i północnej Francji
Niwińscy i Maciejewscy z Warszawy i Mazowsza
Drygas, Majchrzak i Majchrowicz z Wielkopolski, Dolnego Śląska i północnej Francji
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
a Jan nie miał matki/stryjenki/dużo starszej szwagierki Agnieszki urodzonej w 1858?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Rzeczywiście miał - matkę Agnieszkę urodzoną w 1858 roku w Konarzewie. Nie pomyślałem o niej... Nie wiedzieć czemu. uczepiłem się myśli, że to ponowny meldunek prababci (podobno po śmierci pradziadka mieszkała w Krotoszynie).
Przy czym widzę rozbieżność, bo według odnalezionych dokumentów urodziła się 10 grudnia a nie 23 grudnia.
Przy czym widzę rozbieżność, bo według odnalezionych dokumentów urodziła się 10 grudnia a nie 23 grudnia.
Robert Drygas
Z tego co się na razie zorientowałem, to rodzina pradziadka (żona z dziećmi) "zameldowała" się 21 lipca 1920 r. przyjeżdżając z Zamkowego folwarku (?)
Jan Drygas wyjechał do Francji 21 stycznia 1922 r. Jego żona Agnieszka z dziećmi przeprowadziła się 1 (6 ?) marca 1922 pod adres Woskowa 5.
Natomiast matka Agnieszka (wdowa) zameldowała się 13 (15 ?) czerwca 1921 r. a wymeldowała 1 grudnia z/do Kupieczki/Kopieczki Krotoszyn?
Proszę mnie poprawić, jeżeli coś źle odczytuję.
Jan Drygas wyjechał do Francji 21 stycznia 1922 r. Jego żona Agnieszka z dziećmi przeprowadziła się 1 (6 ?) marca 1922 pod adres Woskowa 5.
Natomiast matka Agnieszka (wdowa) zameldowała się 13 (15 ?) czerwca 1921 r. a wymeldowała 1 grudnia z/do Kupieczki/Kopieczki Krotoszyn?
Proszę mnie poprawić, jeżeli coś źle odczytuję.
Robert Drygas