Księgi metrykalne_dekanat Troki_Parafia Rykonty

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

teresa_kisztelińska

Sympatyk

Post autor: teresa_kisztelińska »

Witam
Poszukuję aktu ślubu Józefa Masalskiego z Marianną Juchniewicz. Małżeństwo mieszkało w we wsi/zaścianku Soydzie (parafia Rykonty). Informacje o chrzcie ich trójki dzieci (1803 r.-1809 r.) znalazłam w Księgach parafialnych (Family Search - skany mikrofilmów). Księgi Dekanatu Troki, w których znajduje się m.in. parafia Rykonty rozpoczynają się od 1798 roku. Mam pytanie gdzie mogę szukać wcześniejszych lat dekanatu/parafii? Józef i Marianna to rodzice mojego praprapradziadka.

Pozdrawiam,
Teresa
matidran

Sympatyk

Post autor: matidran »

Dzień dobry
I co udało się Pani znaleźć coś wcześniejszego? Moi przodkowie Żarscy też głównie Rykonty, albo Nowe Troki. Miałem pisać do Wilna, ale jeszcze tego nie zrobiłem
pozdrawiam serdecznie
MO
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Witam:)
Niestety nigdzie nie ma wcześniejszych ksiąg metrykalnych i nikt nie potrafi mi pomóc. Serdecznie pozdrawiam Teresa
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Rykonty były filią parafii Jewie:
http://genealogyindexer.org/frame/h14/90

i dlatego nie ma wcześniejszych ksiąg. Późniejszy kościół powstał w XVII wieku jako zbór kalwiński i przez długi czas w stał XVIII wieku opuszczony. Pisałem o tym w jakimś wcześniejszym poscie.

Wpisów katolickich z okresu wcześniejszego trzeba szukać w parafiach okolicznych: Szyłany, Jewie, Troki Nowe i Stare. Jewie też, jeśli dobrze pamiętam, były wcześniej zborem.

Poszukałbym w Trokach Starych:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Trzeba się też liczyć z tym, że przodkowie mogli być wyznania reformowanego (kalwini) i wtedy szukać należy w księgach protestanckich.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Pięknie dziękuję za podpowiedzi. Spróbuję poszukać gdzie piszesz, ale po przeczytaniu różnych opracowań naukowych o tragicznych losach ksiąg metrykalnych z okresu przed rozbiorami, straciłam nadzieję, że coś uda się mi jeszcze ustalić.

Serdecznie pozdrawiam
Teresa:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”