Biedrzyccy i Ochenkowscy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Napiórkowska_Małgorzata

Biedrzyccy i Ochenkowscy
Poszukuję wiadomości na temat rodz. Biedrzyckich w Rupinie parf. Sieluń.
mam takie dane:
!. Helena Biedrzycka ur. prawdopodobnie 1874 r. w Rupinie mąż Antoni Ochenkowski 1875-1939 Ochenki Nowe parf. Sieluń
2. Rodzice Heleny - Hieronim Biedrzycki 1832-1899 ur. w Rupinie i Wiktoria zd. Chojnowska.
3. Rodzice Antoniego - Stanisław Ochenkowski 1841-1922 ur. Ochenki Nowe i Zofia Milewska 1841-1923
Dodatkowe dane to:
Franciszek Ochenkowski i Franciszka zd. Brzuzy
Pozdrawiam Małgorzata
mam takie dane:
!. Helena Biedrzycka ur. prawdopodobnie 1874 r. w Rupinie mąż Antoni Ochenkowski 1875-1939 Ochenki Nowe parf. Sieluń
2. Rodzice Heleny - Hieronim Biedrzycki 1832-1899 ur. w Rupinie i Wiktoria zd. Chojnowska.
3. Rodzice Antoniego - Stanisław Ochenkowski 1841-1922 ur. Ochenki Nowe i Zofia Milewska 1841-1923
Dodatkowe dane to:
Pozdrawiam Małgorzata
-
Arek_Bereza

Biedrzyccy i Ochenkowscy
O Biedrzyckich wiesz więcej, są zgony Hieronima i Wiktorii w genetece, są imiona rodziców. Ksiąg z Sielunia częściowo brak
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Trzeba się ratować tym co jest lub dzwonić do parafii może więcej mają
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Trzeba się ratować tym co jest lub dzwonić do parafii może więcej mają
-
Napiórkowska_Małgorzata

Biedrzyccy i Ochenkowscy
Dziękuję bardzo, ale do Wiktorii nie potrafię nic dopasować. Może nie umiem szukać. Proszę o wskazówki i pomoc.
Pozdrawiam Małgorzata
Pozdrawiam Małgorzata
-
Arek_Bereza

Biedrzyccy i Ochenkowscy
Zmarła w Sieluniu 1912?
-
Napiórkowska_Małgorzata

Biedrzyccy i Ochenkowscy
Ja też to znalazłam, ale ona zd. jest Chojnowska a z 1912 r. Ogonowska.
Pozdrawiam Małgorzata
Pozdrawiam Małgorzata
-
Arek_Bereza

Biedrzyccy i Ochenkowscy
Jej matka jest z domu Ogonowska a o jej panieńskim nazwisku zapomniano
i jest taka para w Sieluniu Adam Chojnowski Franciszka Ogonowska
-
Napiórkowska_Małgorzata

Biedrzyccy i Ochenkowscy
Dziękuję bardzo, jak będę miała trochę więcej czasu to uzupełnię dane.
Pozdrawiam Małgorzata
Pozdrawiam Małgorzata
-
Arek_Bereza

Biedrzyccy i Ochenkowscy
Mam taką intuicję, że Biedrzyccy są z Gąsewa w kolejnych pokoleniach
-
Białobrzeski_Marek

Re: Biedrzyccy i Ochenkowscy
Witam serdecznie!Napiórkowska_Małgorzata pisze:Poszukuję wiadomości na temat rodz. Biedrzyckich w Rupinie parf. Sieluń.
mam takie dane:
Dodatkowe dane to:
Pozdrawiam Małgorzata
1a Hieronim Biedrzycki (ok. 1830 - 1899) był synem Tomasz Biedrzyckiego (ok. 1800 - po 1850) i Katarzyny z Załęskich (ok. 1800 - po 1850), jego rodzice pobrali się ok. 1820 r. (prawdopodobnie w Różanie lub Sieluniu).
1b Tomasz Biedrzycki (ok. 1800 - po 1850) był synem Celestyna Biedrzyckiego (zm. przed 1827 r.) i Scholastyki z Modzelewskich (ok. 1770 - 1841), jego rodzice pobrali się ok. 1790 r. (prawdopodobnie w Sieluniu).
1c Scholastyka Biedrzycka z d. Modzelewska (ok. 1770 - 1841) była córką Stanisława Modzelewskiego i Balbiny z Ogonowskich z Ogonów. Uwzględniając wiek rodzeństwa, jej rodzice pobrali się ok. 1750 r. (prawdopodobnie w Sieluniu).
2a Wiktoria Biedrzycka z d. Chojnowska (ok. 1834 - 1912) była córką Adama Chojnowskiego (ok. 1787 - po 1850) i Franciszki z Ogonowskich (ok. 1791 - po 1850) z Głażewa-Rembieli, jej rodzice pobrali się ok. 1820 r. (prawdopodobnie w Sieluniu).
2b Adam Chojnowski (ok. 1787 - po 1850) miał 2 żony, pierwszą była Franciszka z Załęskich, a drugą Franciszka w Ogonowskich, był synem Karola Chojnowskiego (zm. przed 1827 r.), którego drugą żoną była Marianna Rogalska (ślub w Gąsewie w 1796 r.).
3a Stanisław Ochenkowski (1841 - 1922) był synem Franciszka Ochenkowskiego (ok. 1795 - po 1850) i Franciszki z Brzuzych (Brzózych) (ok. 1800 - po 1850), jego rodzice pobrali się ok. 1833 r. (prawdopodobnie w Różanie).
3b Franciszek Ochenkowski (ok. 1795 - po 1850) był synem Antoniego Ochenkowskiego (zm. przed 1827 r.) i Teresy (zm. przed 1827 r.), pierwszą jego żoną była Marianna z Grabowskich (zm. w 1833 r.).
4a Zofia Ochenkowska z d. Milewska (1841 - 1923) była najprawdopodobniej córką Tomasza Milewskiego i Katarzyny z Długołęckich. Ma w akcie zgonu podanych rodziców o imionach: Franciszek i Franciszka, identyczne mieli rodzice jej męża, a we wszystkich okolicznych parafiach nie istniało takie małżeństwo. Zofia Milewska urodzona w Ochenkach Starych w 1841 r. nie zmarła jako dziecko, co jeszcze bardziej uprawdopodabnia fakt, iż była córką Tomasza i Katarzyny, jej rodzice zwarli małżeństwo w Sieluniu w 1840 r.
4b Tomasz Milewski (1820 - po 1850) urodził się w Maminie-Średniakach, był synem Józef Milewskiego (zm. w 1824 r. w Maminie-Średniakach w parafii Gąsewo) i Marianny z Głażewskich (ok. 1780 - po 1850), jego rodzice zawarli małżeństwo w Gąsewie w 1801 r.
4c Katarzyna Milewska z d. Długołęcka (ok. 1819 - po 1850) była córką Franciszka Długołęckiego (ok. 1789 - po 1850) i Marianny z Ochenkowskich (ok. 1799 - 1835), jej rodzice zawarli małżeństwo ok. 1818 r. w Sieluniu.
Mam nadzieję, że to trochę rozjaśnia sytuację
Pozdrawiam!
Marek
-
Napiórkowska_Małgorzata

Dziękuję bardzo to dla mnie rewelacyjne wiadomości. Czy mogę się dowiedzieć jak do nich dotarłeś i czy masz do tego skany dokumentów, albo chociaż źródło skąd są brane. Ja tyle się naszukałam i nic nie znalazłam. Swoje dane dokumentuje w odpowiednim programie i tam wpisuję dokładne dane, umieszczam również skany i tłumaczenia. Z całej rodz. mam zebrane już około 300 osób razem z dziećmi, oczywiście to co dotąd udało mi się znaleźć. Jakbyś mi podał źródło będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Małgorzata
Pozdrawiam Małgorzata
-
Białobrzeski_Marek

Witam serdecznie!
Księgi metrykalne z parafii Sieluń były zmikrofilmowane przez Mormonów, a jakiś czas temu dokonano digitalizacji tych mikrofilmów.
Urodzenia: (1827, 1835 - 1842)
Małżeństwa: (1827 - 1842)
Zgony: (1827 - 1850)
Skany są dostępne na tej stronie (wyszukiwarka):
https://www.familysearch.org/search/catalog/search
Trzeba się tylko zarejestrować i zalogować.
Czasami powyższe dane były przeze mnie powiązane z danymi zawartymi w metrykach rodzeństwa lub rodziców tych konkretnych osób. Np. w akcie zgonu Scholastyki Biedrzyckiej z d. Modzelewskiej wymieniono z imienia jakie dzieci zostawiła. To jest bardzo pomocne, jeżeli nie ma zachowanych metryk przodka, a można ustalić jego przodków w taki sposób (chociaż jest to pracochłonne i wymaga pewnych umiejętności).
Pozdrawiam!
Marek
Księgi metrykalne z parafii Sieluń były zmikrofilmowane przez Mormonów, a jakiś czas temu dokonano digitalizacji tych mikrofilmów.
Urodzenia: (1827, 1835 - 1842)
Małżeństwa: (1827 - 1842)
Zgony: (1827 - 1850)
Skany są dostępne na tej stronie (wyszukiwarka):
https://www.familysearch.org/search/catalog/search
Trzeba się tylko zarejestrować i zalogować.
Czasami powyższe dane były przeze mnie powiązane z danymi zawartymi w metrykach rodzeństwa lub rodziców tych konkretnych osób. Np. w akcie zgonu Scholastyki Biedrzyckiej z d. Modzelewskiej wymieniono z imienia jakie dzieci zostawiła. To jest bardzo pomocne, jeżeli nie ma zachowanych metryk przodka, a można ustalić jego przodków w taki sposób (chociaż jest to pracochłonne i wymaga pewnych umiejętności).
Pozdrawiam!
Marek
-
Napiórkowska_Małgorzata

Dziękuję bardzo, mam dostęp do tej strony, ale mam mało czasu i przyznam się ze szukałam pobieżnie. Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy Np: piszesz nazwisko i imię później datę Tomasz Milewski (1820 - po 1850) co znaczy te po.
Proszę o wytłumaczenie. Pozdrawiam Małgorzata
Mam też prośbę , czy mogę prosić jeszcze o odnalezienie nazwiska Napiórkowski mam takie dane:
1. Konstanty Napiórkowski ur. Boruty parf. Różan (1872-1941) i Aleksandra Mroczkowska ur. ? (prawdopodobnie ur. 1869-?)
2. Ojciec Konstantego Napiórkowskiego - Jan Napiórkowski i Marianna
i na tym koniec.
Proszę o wytłumaczenie. Pozdrawiam Małgorzata
Mam też prośbę , czy mogę prosić jeszcze o odnalezienie nazwiska Napiórkowski mam takie dane:
1. Konstanty Napiórkowski ur. Boruty parf. Różan (1872-1941) i Aleksandra Mroczkowska ur. ? (prawdopodobnie ur. 1869-?)
2. Ojciec Konstantego Napiórkowskiego - Jan Napiórkowski i Marianna
i na tym koniec.
-
Białobrzeski_Marek

Księgi zgonów z parafii Sieluń kończą się na roku 1850, a potem jest luka mająca blisko pół wieku. Trudno ustalić dokładny rok zgonu. Innymi słowy, można strzelać w bardzo dużym przedziale czasowym. Oczywiście można przejrzeć wszystkie okoliczne parafie z aktami małżeństw, być może któryś z synów ożenił się przed 1897 r. i będzie można zawęzić zakres czasowy o ileś lat, ale to w zasadzie wszystko, co można zrobić.
1. Czy wskazani rodzice Konstantego Napiórkowskiego są podani w jego akcie zgonu, czy są znani jedynie z jakiś luźnych przekazów rodzinnych (pytam, bo to najpopularniejsze nazwisko w parafii Różan i łatwo o pomyłkę)?
2. Czy wiadomo jakie nazwisko rodowe miała matka Konstantego Napiórkowskiego?
3. Kiedy i gdzie zmarła Aleksandra Napiórkowska z d. Mroczkowska?
Pozdrawiam!
Marek
1. Czy wskazani rodzice Konstantego Napiórkowskiego są podani w jego akcie zgonu, czy są znani jedynie z jakiś luźnych przekazów rodzinnych (pytam, bo to najpopularniejsze nazwisko w parafii Różan i łatwo o pomyłkę)?
2. Czy wiadomo jakie nazwisko rodowe miała matka Konstantego Napiórkowskiego?
3. Kiedy i gdzie zmarła Aleksandra Napiórkowska z d. Mroczkowska?
Pozdrawiam!
Marek
-
Napiórkowska_Małgorzata

-
Białobrzeski_Marek

Jak rozumiem, jest to skan z aktu zgonu z USC z Różana? Niegdy oznacza "nieżyjący". Jeżeli żona jeszcze żyła, to trzeba zlecić poszukanie jej aktu zgonu w USC w Różanie po 1941 r. Z aktów urodzenia dzieci i przeanalizowania ich chrzestnych nic nie wynika dla rodziny Mroczkowskich. Trzeba ustalić rodziców Aleksandry z jej aktu zgonu. A poniżej coś, co może ułatwić szukanie:
https://get.google.com/albumarchive/118 ... -3eqpyi5gE
https://get.google.com/albumarchive/118 ... mLrLhpK5Cg
https://get.google.com/albumarchive/118 ... s2Jn9Of7gE
Są to zdjęcia wszystkich grobów z cmentarza z Różana
. Miłego szukania
Marek
https://get.google.com/albumarchive/118 ... -3eqpyi5gE
https://get.google.com/albumarchive/118 ... mLrLhpK5Cg
https://get.google.com/albumarchive/118 ... s2Jn9Of7gE
Są to zdjęcia wszystkich grobów z cmentarza z Różana
Marek