Poszukuję wiadomości o bracie mojego pradziadka. Według opowieści jego stopień to major. Wykładał na uniwersytecie wojskowym w Moskwie lub czymś w ten deseń. Był saperem i chemikiem. Ostatnie wieści pochodzą z listu, który wysłał, gdy przenosili go do Kijowa. Stamtąd już wysłał Żyda, który wiedział, że zostanie przesiedlony do centrum miał dostarczyć jakąś wiadomość mojemu pradziadkowi. Niestety tego nie było akurat w domu a o wizycie gościa dowiedział się prawdopodobnie od sąsiadów. Więcej wieści o nim nie posiadam. Według dziadka mógł zostać zabity przez NKWD lub gdzieś zesłany. Nie ma go na liście represjonowanych przez sowietów, ani na liście zamordowanych w Katyniu.
W razie wieści proszę pisać tu lub na maila.
Seweryn Jasiński
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Seweryn Jasiński
Ostatnio zmieniony ndz 21 mar 2010, 21:11 przez Długopis, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam- Kuba
Sylwester Jasiński
Witaj ...
w jakich latach był Twój pradziadek w Moskwie ?
mam trochę spisów i Jasińskich jest sporo ale o innych imionach;
znalazłam jeden wpis dot. Sylwestra Jasińskiego - ur. 1881 r. - Gub.Grodzieńska, przebywał w dzielnicy Witebska, rejon Orszański, Orsza; aresztowany w 1937 r., rozstrzelany w 1938 r., rehabilitowany w 1961r.
w jakich latach był Twój pradziadek w Moskwie ?
mam trochę spisów i Jasińskich jest sporo ale o innych imionach;
znalazłam jeden wpis dot. Sylwestra Jasińskiego - ur. 1881 r. - Gub.Grodzieńska, przebywał w dzielnicy Witebska, rejon Orszański, Orsza; aresztowany w 1937 r., rozstrzelany w 1938 r., rehabilitowany w 1961r.
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Sylwester Jasiński
To raczej nie ten. Mój urodził się gdzieś na terenach między Koninem, a Łodzią.
Pozdrawiam- Kuba
Sylwester Jasiński
Jednak nastąpiła pomyłka. Chodzi mi o Seweryna Jasińskiego. Pozdrawiam
Pozdrawiam- Kuba